Economic

Un investitor strategic va deţine 51% din Poşta Romană

Ziarul de Vrancea
14 dec 2012 829 vizualizări
Ministerul Comunicaţiilor a modificat strategia de privatizare a operatorului naţional poştal

Poşta Romană va fi privatizată printr-o majorare de capital, iar viitorul investitor va deţine 51% din acţiunile operatorului poştal, nu 20%, cum intenţionau iniţial autorităţile, potrivit unui proiect de act normativ elaborat de Ministerul Comunicaţiilor. Operatorul naţional poştal este controlat de Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI) - 75% şi Fondul Proprietatea - 25%. Anterior, procesul de privatizare a Poştei viza cederea unui pachet de cel puţin 20% din acţiunile companiei, printr-o majorare de capital, operaţiune asumată în relaţia cu Fondul Monetar Internaţional. "Privatizarea Companiei Naţionale Poşta Romană se realizează prin metoda majorării de capital social prin aport de capital privat, prin dobandirea de către un nou investitor a unui pachet de acţiuni reprezentand 51% din capitalul social al companiei în cadrul unei operaţiuni de majorare de capital prin emisiune de noi acţiuni. Noile acţiuni emise se oferă spre subscriere investitorului selectat, în vederea dobandirii cotei de 51% din capitalul social, precum şi acţionarului existent Fondul Proprietatea în vederea menţinerii cotei sale de participaţie la capitalul social al companiei prin exercitarea dreptului de preferinţă în condiţiile legii", se arată în proiectul de hotărare a Guvernului privind modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul privatizării, publicat de MCSI.

În cazul în care Fondul Proprietatea nu-şi exercită dreptul de preferinţă ori şi-l exercită parţial, investitorul selectat va subscrie un număr de acţiuni mai mic decat cel oferit iniţial astfel încat în oricare situaţie, participaţia Fondului la capitalul social al CNPR să reprezinte 51% din capitalul social al companiei rezultat în urma operaţiunii de majorare. "Acţiunile nesubscrise de către Fondul Proprietatea ori de către investitorul selectat se anulează", se mai spune în document. Numărul total de acţiuni ce vor fi emise de CNPR în cadrul majorării de capital, precum şi numărul de acţiuni ce se oferă spre subscriere investitorului selectat în cadrul procesului de privatizare se stabilesc de instituţia publică implicată pentru a asigura respectarea cotei de participaţie ce urmează a fi dobandită de investitorul selectat. "Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale este mandatat să-şi asigure mecanismele contractuale necesare valorificării restului de acţiuni deţinute de statul roman în capitalul social al companiei după derularea procesului de privatizare (...), prin oricare din metodele de privatizare prevăzute de legislaţia privatizării, cel puţin la acelaşi preţ pe acţiune cu preţul de subscriere a acţiunilor nou emise (inclusiv prima de emisiune, după caz) pe care urmează să-l plătească investitorul selectat conform contractului de privatizare", se mai spune în document. Selecţia investitorului se va realiza prin metoda licitaţiei cu ofertă în plic combinată cu metoda licitaţiei cu strigare, precedată de negocieri desfăşurate pe bază de oferte preliminare şi neangajante depuse de potenţialii investitori. În septembrie, MCSI a desemnat caştigătoare oferta depusă de consorţiul KPMG Romania şi casa de avocatură Ţuca Zbarcea&Asociaţii pentru furnizarea de servicii de consultanţă la privatizarea CNPR. Consultantul va asigura serviciile necesare punerii în aplicare a prevederilor strategiei de privatizare şi finalizarea tranzacţionării acţiunilor nou-emise către un investitor strategic.






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.