Economic

Pe urmele băncilor care au declanşat atacul speculativ asupra leului în 2008

Ziarul de Vrancea
28 nov 2012 950 vizualizări
“Noi am vrut să vedem dacă băncile s-au înţeles atunci. Dacă se va dovedi că da, acuzaţia ar fi de cartel”, susţine şeful Consiliului Concurenţei

Consiliul Concurenţei a transmis Băncii Naţionale a Romaniei (BNR) date preliminare privind presupusul atac speculativ asupra leului din 2008, care sunt cuprinse într-o investigaţie privind posibilitatea ca băncile să se fi înţeles între ele. "Vom finaliza în cateva luni investigaţia privins presupusul atac speculativ asupra leului din 2008. Ideea de speculaţie nu este anticoncurenţială. Noi am vrut să vedem dacă băncile s-au înţeles atunci. Dacă se va dovedi că da, acuzaţia ar fi de cartel. Am trimis datele preliminare şi la BNR, şi la Comisia Europeană. Comisia este de acord cu concluziile raportului nostru", a declarat miercuri preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, la conferinţa Mediafax Talks about Competition.

În primele patru zile de tranzacţionare din octombrie 2008, leul s-a depreciat în fiecare zi, ajungand de la 3,73 lei/euro la 30 septembrie, la 3,94 lei/euro pe 6 octombrie. Deprecierea cumulată pe 4 zile a fost de 5,6 procente în termeni nominali, adică 1,36% în medie pe zi. Nivelul de 3,94 lei/euro a reprezentat maximul zilnic al lunii octombrie şi al ultimelor 45 de luni. Începand din 6 octombrie, BNR a intervenit pe piaţă iar vanzările nete pană la finele acelei luni au fost de aproximativ un miliard de euro. Mai mulţi oficiali ai BNR au vorbit de o încercare de manipulare a pieţei din partea dealerilor băncilor, pe fondul atacului asupra leului declanşat atunci de investitorii străini şi au criticat aspru mai multe bănci comerciale romaneşti. În urma acestui scandal, şeful trezoreriei UniCredit ţiriac, Bogdan Mihoc, a părăsit banca, iar Lucian Isar a pierdut poziţia de vicepreşedinte al Bancpost. De asemenea, mai mulţi trezorieri au încetat să mai iasă public pentru a face comentarii pe marginea politicii monetare sau a perspectivelor macroeconomice.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.