Economic

MOZAIC ECONOMIC: Guvernul a modificat legislaţia achiziţiilor publice

Ziarul de Vrancea
27 nov 2012 829 vizualizări
Pragul valoric de la care serviciile şi lucrările publice pot fi contractate prin achiziţie directă nu a mai fost majorat, aşa cum se anunţase iniţial

Guvernul a modificat legislaţia achiziţiilor publice, dar a decis ca, deocamdată, pragul valoric de la care serviciile şi lucrările publice pot fi contractate prin achiziţie directă să nu mai fie majorat, ci menţinut la nivelul de 15.000 euro, au declarat surse oficiale. Conform modificărilor aduse sistemului de achiziţii publice, publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene este obligatorie pentru contractul de concesiune de lucrări publice, dar în situaţiile în care valoarea estimată a acestuia este egală sau mai mare decat echivalentul în lei al sumei de 5 milioane euro. De asemenea, contractul de achiziţie publică va fi un act asimilat actului administrativ şi nu va mai fi catalogat drept contract comercial, astfel încat toate litigiile vor fi soluţionate de curţile de apel ale secţiilor de contencios administrativ şi fiscal. Documentaţia de atribuire va trebui să cuprindă o fişă de date a achziţiei şi caietul de sarcini sau fişa de date descriptivă, în funcţie de tipul procedurii, ANRMAP urmand să evalueze ex-ante doar fişa de date a achiziţiei, nu şi caietul de sarcini. Orice criteriu de calificare, selecţie sau factor de evaluare care va fi inclus în caietul de sarcini şi nu se va regăsi în fişa de date sau anunţul de participare va fi considerat clauză nescrisă şi va atrage anularea procedurii de atribuire, în măsura în care clauza a fost utilizată în desemnarea ofertantului caştigător.

Pentru evitarea conflictului de interese, se va introduce obligativitatea ca prezentarea documentaţiei de atribuire, în vederea evaluării, să fie însoţită de o declaraţie pe proprie răspundere a conducătorului autorităţii contractante în care să fie precizate toate persoanele care sunt implicate într-o formă sau alta în procedura de atribuire, iar în termen de 5 zile de la deschiderea ofertelor autoritatea să publice în SEAP denumirea tuturor ofertanţilor. Se va considera că o ofertă prezintă un preţ aparent neobişnuit de scăzut în raport cu ceea ce urmează a fi furnizat, executat sau prestat atunci cand preţul ofertat, fără TVA, reprezintă mai puţin de 70% din valoarea estimată a contractului respectiv sau, în cazul în care în procedura de atribuire sunt cel puţin cinci oferte care nu sunt considerate inacceptabile şi/sau neconforme, atunci cand preţul ofertat reprezintă mai puţin de 85% din media aritmetică a ofertelor, calculată fără a se avea în vedere propunerea financiară cea mai mică şi propunerea financiară cea mai mare.

În prezent se consideră că o ofertă prezintă un preţ aparent neobişnuit de scăzut în raport cu ceea ce urmează a fi furnizat, executat sau prestat, atunci cand preţul ofertat, fără TVA, reprezintă mai puţin de 85% din valoarea estimată a contractului respectiv sau, în cazul în care în procedura de atribuire sunt cel puţin 5 oferte care nu sunt considerate inacceptabile şi/sau neconforme, atunci cand preţul ofertat reprezintă mai puţin de 85% din media aritmetică a ofertelor calculată fără a se avea în vedere propunerea financiară cea mai mică şi propunerea financiară cea mai mare.

Arin Stănescu: Băncile au ascuns pierderile sub preş

Băncile au amanat prea mult să ceară falimentul companiilor care nu puteau rambursa împrumuturile şi nu aveau capacitate de revenire, amanand prin artificii tehnice constituirea de provizioane, dar supravegherea BNR şi-a pierdut răbdarea, iar băncile vor veni cu bani de acasă, afirmă Arin Stănescu. Preşedintele Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă din Romania (UNPIR), Arin Stănescu, spune că înţelege comportamentul băncilor, care au încercat ani de-a randul să amane o decizie drastică în cazul unor companii cu restanţe mari, care ar fi însemnat asumarea certă a unor pierderi, încercand prin artificii tehnice să nu ajungă la restanţe de peste 90 de zile şi să evite falimentul. "Cred că supravegherea BNR şi-a pierdut puţin răbdarea şi a cerut raportări auditate semestrial. Asta înseamnă că ce raportaţi la jumătatea anului nu prezintă încredere. Am aflat toţi că li s-a spus celor şapte auditori din piaţă la modul ferm să nu se îndepărteze foarte tare mult de valoarea de piaţă (...) Consecinţa va fi că o parte din membri comunităţii va trebui să vină cu bănuţii de acasă pentru a completa cerinţele de capital", a spus Arin Stănescu.

Stănescu s-a întrebat retoric oare ce aşteaptă să mai negocieze în prezent băncile cu firmele cărora le-au amanat succesiv creditele, "prin politica băgatului sub preş". El a precizat că nu cunoaşte rezultatul auditărilor rezultatelor publicate de bănci la şase luni, dar că cerinţele suplimentare de capital au fost deja anunţate de viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu, care "ştie el ce ştie". Stănescu a continuat explicand că o reevaluare a activelor în garanţie la adevărata lor valoare din condiţiile de piaţă actuale înseamnă o diminuare mai mică a sumei de provizionat din creditele restante, ceea ce înseamnă un plus de provizionare şi o cerinţă mai mare de capital.

Specialistul în insolvenţă crede că băncile care nu au aşteptat mai mult de un an revenirea unui debitor au avut de caştigat şi au reuşit să recupereze mai mult decat vor reuşi instituţiile de credit care au amanat atat executarea companiei cu restanţe, cat şi provizionarea corectă, prin utilizarea unor portiţe tehnice care permiteau ca restanţa să nu fie considerată mai mare de 90 de zile. Stănescu a detaliat, precizand că în prezent garanţiile arată foarte rău, mult mai rău decat valaoarea luată în considerare la originarea creditului, dacă şi acea valoare era corectă, iar majoritatea băncilor au în garanţii clădiri, terenuri, utilaje second hand, pentru care cererea este aproape de nivelul minim.

Bugetarii vor avea liber şi pe 24 şi 31 decembrie

Zilele de 24 şi 31 decembrie 2012 au fost declarate de Guvern drept zile libere, în şedinţa de ieri. Decizia este valabilă pentru salariaţii din sectorul public şi nu se aplică la locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii. Surse oficiale au declarat că cele două zile libere vor fi recuperate la începutul anului viitor, la 12 şi 19 ianuarie. "Decizia poate fi aplicată şi angajaţilor din sectorul privat, în măsura în care partenerii sociali stabilesc astfel", au declarat sursele citate. Declararea zilelor libere a fost reglementată prin hotărare aprobată de Guvern. Conform Codului Muncii, zilele libere din luna decembrie 2012 sunt 1 Decembrie (sambătă, Ziua Naţională), 25 şi 26 decembrie (marţi şi miercuri, prima şi a doua zi de Crăciun).


Liberalizarea preţului gazelor, prelungită cu un an

Liberalizarea preţului gazelor pentru consumatorii casnici, proces care va începe la anul şi potrivit calendarului actual va fi finalizat în 2018, ar putea fi prelungită cu un an, pană în 2019, în funcţie de evoluţia preţului gazelor şi veniturilor populaţiei, potrivit ANRE. "La consumatorii casnici, termenul de liberalizare este de şase ani, cu posibilitate de prelungire, dacă se va constata că preţul este foarte mare şi nu poate fi plătit. Este o relaţie între preţul gazelor şi puterea de cumpărare medie a consumatorilor din zona casnică, care ar putea duce la o prelungire de un an. Vom vedea peste şase ani. Vorbim de anul 2018, cu prelungire în 2019. Să vedem cum va fi situaţia atunci", a declarat marţi preşedintele ANRE, Nicolar Havrileţ, într-o conferinţă pe teme energetice. Liberalizarea preţurilor la gaze şi electricitate a fost convenită de Guvern cu Fondul Monetar Internaţional.

Mittal se întalneşte de urgenţă cu preşedintele Franţei

Miliardarul indian Lakshmi Mittal a sosit ieri la Paris şi a avut discuţii de urgenţă cu preşedintele Francois Hollande, după ce conflictul cauzat de planurile grupului ArcelorMittal de a închide unele operaţiuni din Franţa au atras acuze dure, de "minciună" şi "şantaj", din partea unui ministru. Întalnirea aranjată în grabă vine la numai o zi după ce ministrul Industriei, Arnaud Montebourg, a lansat un atac dur la adresa grupului condus de Mittal, ArcelorMittal, afirmand, între altele, că vrea ca producătorul de oţel să plece din Franţa. Persoane apropiate lui Mittal, preşedinte, director general şi principal acţionar al ArcelorMittal, au afirmat că acesta a fost "extrem de şocat" de atacul lui Montebourg, cauzat de planurile grupului de a închide două furnale din Franţa. Oficiali francezi au declarat că sunt nemulţumiţi de limbajul folosit de ministrul Industriei, însă au insistat că acesta are dreptate cand spune că Mittal nu şi-a respectat angajamente asumate în 2006 şi 2009 în privinţa celor două furnale. ArcelorMittal neagă aceste afirmaţii. Disputa va amplifica temerile marilor companii privind sentimentele ostile mediului de afaceri în interiorul guvernului socialist al lui Hollande. Montebourg, un critic vocal al globalizării, a lansat un atac similar împotriva familiei Peugeot din cauza unor planuri de a închide fabrica Aulnay de langă Paris.

Fotbaliştii italieni au dat lovitura cu obligaţiunile guvernamentale

Fotbaliştii italieni destul de curajoşi pentru a cumpăra obligaţiuni ale guvernului de la Roma au obţinut caştiguri de 26% pentru investiţiile realizate în urmă cu un an, cand şi-au dovedit patriotismul împrumutand statul, confruntat cu lipsa de încredere a sectorului financiar, scrie Bloomberg. În luna noiembrie anul trecut a fost organizată în Italia o zi specială pentru achiziţia de obligaţiuni guvernamentale, în cadrul căreia băncile au încercat să atragă investitorii neconvenţionali, precum populaţia sau persoanele publice, pentru a împrumuta statul. Din 28 noiembrie 2011, randamentul obligaţiunilor pe zece ani ale statului italian au scăzut cu 2,5 puncte procentuale, iar guvernul se împrumută acum mai ieftin, la dobanzi mai mici decat anul trecut. Şeful Asociaţiei Fotbaliştilor Italieni, Damiano Tommasi, a declarat că a existat "un răspuns foarte pozitiv" din partea jucătorilor de fotbal, inclusiv a atacantului clubului Udinese Antonio Di Natale, golgheterul Serie A în 2010 şi 2011. "Am vrut să ne aducem contribuţia pentru a ajuta Italia să se menţină pe linia de plutire într-o perioadă foarte dificilă, dar nu doar solidaritatea ne-a motivat să ne implicăm. Obligaţiunile s-au dovedit a fi o investiţie foarte bună", a declarat Tommasi, fost mijlocaş al clubului AS Roma.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
raul, acum 4166 zile, 14 ore, 12 minute, 1 secunda
Mai fratilor, nu scrieti bazaconii.Pragul valoric la lucrari nu este si nici n-a fost vreodata 15.000 euro! Ce rahat de informatie este asta?!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.