Economic

CRIZA şi lipsa de măsuri a Guvernului au trimis economia în GROAPĂ : IATĂ cu cât a scăzut PIB în trimestrul trei

Ziarul de Vrancea
15 nov 2012 7139 vizualizări
Economia a scăzut în al treilea trimestru al anului (iulie-septembrie 2012) cu nu mai puţin de 0,5% faţă de cele trei luni anterioare, potrivit datelor prezentate astăzi de Institutul Naţional de Statistică.

 

"Faţă de acelaşi trimestru din anul 2011, Produsul intern brut a înregistrat o scădere cu 0,6% pe seria brută şi cu 0,8% pe seria ajustată sezonier", se menţionează în comunicatul INS.

În primele nouă luni ale anului, Produsul intern brut a crescut comparativ cu aceeaşi perioadă din 2011, cu 0,2% pe serie brută şi cu 0,4% pe serie ajustată sezonier, se mai menţioenază în document.


Datele INS confirmă estimările analiştilor.

Mersul prost al industriei, agriculturii dar şi al construcţiilor, au retrimis economia pe scădere, estimau analiştii consultaţi de EVZ în urmă cu câteva zile.

"Cred că în trimestrul trei economia a performat mai slab faţă de trimestrul doi. Producţia industrială, care a fost în criză unul din motoarele creşterii, a evoluat slab", a spus pentru EVZ economistul Florin Cîţu acum câteva zile. Statul nu a luat nicio măsură pentru a sprijini mediul de afaceri, prin urmate nici acesta nu a avut cum să progreseze, spunea acesta.

"N-am văzut progrese nici în privatizări, nici la nivelul reformei statului, a numărului de angajaţi. Nu a fost nevoie de o măsură negativă pentru a descuraja economia. A fost suficient ca statul să nu facă nimic".

Consensul analiştilor financiari indica o scădere de 0,4% în trimestrul trei faţă de cele trei luni anterioare. Cifrele oficiale au arătat însă mai prost.

Dacă și în trimestrul patru economia va scădea față de T3, România va intra în recesiune. În primele trei luni ale anului PIB-ul a înregistrat ă scădere de 0,1% față de cele trei luni anterioare. În trimestrul doi s-a înregistrat însă o creștere economică față de cele trei luni anterioare.


www.evz.ro
EVZ.ro

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.