Economic

MOZAIC ECONOMIC: Ministru: Bulgarii o duc deja mai bine decat romanii

Ziarul de Vrancea
11 nov 2012 778 vizualizări
“în numai caţiva ani vom fi la acelaşi nivel cu Grecia", a spus ministrul de Finanţe, Simeon Djankov

Situaţia financiară a bulgarilor este mai bună decat cea a romanilor şi în curand chiar şi grecii îi vor invidia, afirmă ministrul de Finanţe de la Sofia, Simeon Djankov, citat de agenţia Novinite, care califică declaraţia drept surprinzătoare. "Bulgaria a depăşit deja Romania în privinţa veniturilor pe cap de locuitor şi prinde, treptat, din urmă alte state UE. În numai caţiva ani vom fi la acelaşi nivel cu Grecia", a spus Djankov. Oficialul pare să nu ia în considerare statisticile oficiale, care arată că Bulgaria este cel mai sărac stat din UE în privinţa PIB pe cap de locuitor şi a salariilor - printre cele mai reduse din blocul comunitar, notează Novinite. Ministrul a făcut declaraţia în parlamentul de la Sofia, care a aprobat proiectul de buget pentru anul următor. "Bulgaria şi Polonia sunt singurele state din Europa de Est care au reuşit să facă faţă cu succes crizei. Singurul motiv ca Bulgaria să fie cel mai sărac stat din UE este că timp de 60 de ani a fost condusă de comunişti", a spus ministrul.  Potrivit datelor Eurostat, Romania a avut anul trecut un PIB pe cap de locuitor, calculat la paritatea puterii de cumpărare, de 49% din media UE, în timp ce în cazul Bulgariei acesta s-a situat la 45%.

Ţinta de deficit bugetar pentru anul viitor este de 1,7% din PIB

Deficitul bugetului general consolidat va scădea anul viitor la 1,7% din PIB, de la 2,2% din PIB cat este programat pentru 2012, a declarat secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Liviu Voinea, la Bucharest Forum, organizat de Institutul Aspen Romania. "În 2012 Romania a continuat procesul de ajustare fiscală început în 2010. Nu cred că sunt multe ţări care pot să se laude cu asemenea rezultate. Vom continua ajustarea şi anul viitor, cand ne propunem o ţintă de deficit de 1,7% din PIB (...) Scopul rămane consolidarea fiscală, dar cu mijloace diferite, fără a tăia din salarii sau pensii, fără creşteri de TVA. Există spaţiu şi resurse neutilizate şi în sectorul public, şi în cel privat", a spus Voinea. Ţinta de deficit pentru acest an este de 2,2% din PIB calculat în cash, iar potrivit strategiei fiscal bugetare 2013-2015, pentru anul viitor era programată o ajustare pană la 1,8% din PIB. Execuţia bugetului general consolidat după primele zece luni s-a încheiat cu un deficit de 1,2% din PIB. În 2011, Romania a avut un deficit bugetar pe cash de 4,1% din PIB, după revizuirea datelor privind produsul intern brut.

Noi proceduri la licitaţiile publice

Autoritățile contractante vor fi atenționate, prin mesaje electronice, cu privire la retransmiterea documentației de atribuire respinse de către Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP), informează ANRMAP. "Începand cu 8 noiembrie 2012, prin intermediul Sistemului Electronic de Achiziții Publice (SEAP), autoritățile contractante vor fi atenționate/avertizate, prin mesaje electronice, cu privire la retransmiterea documentației de atribuire respinsă de către ANRMAP", se precizează într-un comunicat remis de ANRMAP. Potrivit sursei citate, scopul acestei măsuri este de a scurta termenele de inițiere a procedurii de atribuire de către autoritățile contractante, conducand astfel la o fluidizare și eficientizare a procesului de achiziție publică. Astfel, arată ANRMAP, autoritățiile contractante vor fi notificate periodic cu privire la retransmiterea documentației de atribuire în vederea finalizării procesului de evaluare care să le permită inițierea procedurii de atribuire prin publicarea anunțului sau invitației de participare în SEAP. Inițiativa vizează, în primă fază, documentațiile de atribuire aferente procedurilor de atribuire a contractelor de achiziție publică finanțate din instrumente structurale, urmand ca mecanismul să fie extins pentru toate documentațiile de atribuire încărcate în SEAP, indiferent de sursa de finanțare. Potrivit ANRMAP, autorităților de management le va fi adusă la cunoștință lista autorităților contractante care, în termen de şapte zile de la data respingerii unei documentații, nu au procedat la retransmiterea acesteia în SEAP, deși au fost atenționate. Prin intermediul acestor inițiative, ANRMAP urmărește să-și îndeplinească unul dintre obiectivele sale principale, acela de creștere a gradului de absorbție a fondurilor europene prin îmbunătățirea sistemului de achiziții publice din Romania, se mai arată în comunicat.

Erste: Un nou acord cu FMI ar consolida încrederea investitorilor

Încheierea unui nou acord cu FMI ar consolida încrederea investitorilor într-o perioadă de altfel dificilă, reprezentand "o veste bună" pentru pieţele financiare, notează analiştii băncii austriece Erste într-un raport. "În viziunea noastră, un nou acord cu FMI, UE şi Banca Mondială reprezintă o veste bună pentru pieţele financiare, deoarece va întări încrederea investitorilor, în vremuri dificile", se spune în raport. Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la începutul întrevederii cu delegaţia FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale, că a discutat cu premierul Victor Ponta şi cu guvernatorul BNR Mugur Isărescu şi s-a decis încheierea unui nou acord cu FMI pentru "încă un an sau doi". Ministrul Finanţelor Publice, Florin Georgescu, a declarat că misiunea FMI de evaluare va reveni la Bucureşti la mijlocul lunii ianuarie, cand se va face ultima analiză a acordului în derulare şi se vor negocia condiţiile noii înţelegeri, care va fi aprobată cel mai probabil în luna februarie. "Încheiem în ianuarie acordul actual şi, probabil, în februarie vom avea un nou acord cu Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială. Acest nou acord va asigura responsabilizarea tuturor actorilor", a spus Georgescu la Bucharest Forum, organizat de Institutul Aspen Romania. Ulterior, ministrul Finanţelor a precizat că misiunea FMI va reveni la Bucureşti în jurul datei de 15 ianuarie, cand va fi cert că este finalizat bugetul pentru anul viitor, indiferent de cine va forma noul guvern.  Acordul încheiat în primăvara anului trecut cu FMI urma să fie finalizat în luna martie 2013, iar închiderea lui anticipată sugerează că vor fi preluate în următoarea înţelegere majoritatea condiţiilor neîndeplinite de partea romană, în principal privind reformele structurale, mai ales programul de privatizări şi de introducere a managementului privat. O echipă de experţi ai FMI, condusă de şeful misiunii Fondului în Romania, Erik de Vrijer, se află la Bucureşti în perioada 6-14 noiembrie pentru discuţii cu autorităţile romane despre evoluţiile economice recente, perspectivele economice, politica fiscală şi monetară şi reformele structurale. Pe fondul alegerilor parlamentare care vor avea loc în 9 decembrie, cea de-a şaptea evaluare a programului convenit prin acordul stand-by cu FMI a fost amanată.  Erste anticipează pentru Romania o creştere economică de 0,7% din PIB în acest an, care ar urma să accelereze modest la 1,9% în 2013, estimări mai pesimiste faţă de cele înaintate de Comisia Europeană şi FMI. Romania va înregistra o creştere economică de 0,8% în acest an, principalele riscuri fiind incertitudinea politică şi un impact peste aşteptări al secetei, urmand ca anul următor avansul PIB să accelereze la 2,2%, potrivit noilor estimări ale Comisiei Europeană (CE), prezentate miercuri în prognoza economică de toamnă. Fondul Monetar Internaţional estimează pentru Romania creştere economică de 0,9% în acest an şi de 2,5% pentru anul următor.

Negocieri pentru Grecia pe marginea prăpastiei

Liderii din zona euro au în faţă o nouă rundă de negocieri pe marginea prăpastiei pentru salvarea Greciei, după ce creditorii internaţionali nu au reuşit un acord privind reducerea datoriilor statului elen, care se apropie periculos de default-ul unor plăţi de 5 miliarde de euro, săptămana viitoare. Oficialii europeni sperau să finalizeze noul program, care ar prelungi termenul pană la care Grecia trebuie să echilibreze bugetul cu doi ani, pană în 2016, la o reuniune a miniştrilor de Finane din zona euro de luni. Un acord ar duce la deblocarea următoarei tranşe de ajutor de 31,5 miliarde de euro, imperios necesară pentru Atena, relatează Financial Times. Potrivit oficialilor implicaţi în negocieri, creditorii internaţionali nu au reuşit să decidă cu cat trebuie reduse datoriile Greciei şi cine va suporta pierderile. "Este absolut clar că va fi nevoie de o nouă rundă de discuţii, după cea de luni. Există un număr de probleme care trebuie stabilite", a declarat un oficial din zona euro. Negociatorii susţin că divergenţele se reduc, dar timpul aflat la dispoziţie s-ar putea epuiza. Una dintre surse a arătat că Banca Centrală Europeană, care deţine obligaţiuni elene de 5 miliarde de euro cu maturitate la sfarşitul săptămanii viitoare, refuză să rostogolească plata, presand toate părţile implicate să ajungă rapid la o soluţie.

SUA poate starni o nouă furtună economică

Statele Unite riscă să intre în recesiune, afectand creşterea economică mondială, dacă politicienii de la Washington nu vor reuşi să ajungă la un acord pentru a evita creşterile de taxe şi reducerile de cheltuieli care ar trebui să intre automat în vigoare de la începutul anului viitor. "Credem că în această situaţie SUA va reintra în recesiune. O recesiune care poate fi evitată, deloc necesară", a declarat directorul executiv al Fitch, Ed Parker, într-un interviu acordat Bloomberg la Istanbul. Fitch a avertizat miercuri că ratingul Statelor Unite ar putea fi coborat anul viitor dacă administraţia şi legislativul nu vor reuşi să evite măsurile de austeritate care vor intra automat în vigoare de la 1 ianuarie 2013 şi să ridice plafonul datoriei de stat. O altă improtantă agenţie de rating, Moody's, a precizat că va aştepta să analizeze efectele economice ale unui posibil "şoc fiscal" în SUA înainte de a lua o decizie privind ratingul. Standard & Poor's a coborat în luna august a anului trecut ratingul Statelor Unite cu o treaptă, de la "AAA" la "AA plus", după cateva luni de impas politic şi negocieri dure pe tema creşterii plafonului datoriei de stat. Acordul încheiat atunci de politicieni a prevăzut măsurile fiscale automate care, în lipsa unui nou compromis în Congres, vor intra în vigoare de la începutul anului viitor.

Politicile guvernului francez provoacă recesiune

Politicile guvernului francez se contrazic unele pe altele şi provoacă recesiune, iar măsurile de susţinere a creşterii vor veni tarziu, avertizează analiştii, în condiţiile în care banca centrală franceză anticipează că economia va intra în recesiune la sfarşitul acestui an, relatează CNBC. Banca Franţei a prognozat deja o contracţie economică de 0,1% pentru trimestrul al treilea, iar pentru ultimele trei luni ale acestui an se aşteaptă la un declin similar. Informaţia arată că guvernul socialist este prea optimist cu estimarea unui avans de 0,8% al PIB în 2013, în special că speră să reducă deficitul bugetar la 3%, de la un nivel prognozat de 4,5% pentru acest an. "Nu arată bine. Există o neconcordanţă reală între politicile guvernamentale. Provoacă recesiune, iar măsurile de stimulare a creşterii economice vor veni abia mai tarziu", a declarat Nicolas Bouzou, analist la firma de consultanţă Asteres. Guvernul ar trebui să reacţioneze la declinul economic, chiar dacă este probabil să fie mult mai scăzut decat în Spania sau Italia, consideră Michel Martinez, analist la Societe Generale. "Este o opţiune politică. Au două opţiuni. Fie renunţă la economii şi ratează ţinta deficitului bugetar, ceea ce riscă să afecteze imaginea Franţei pe piaţa financiară, fie corectează bugetul”, a spus Martinez.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.