Economic

Reţeaua gulerelor albe din bănci

Ziarul de Vrancea
1 nov 2012 1441 vizualizări
100 de persoane, printre care şeful Fondului de Garantare şi vicepreşedintele unei mari bănci din Romania au fost audiaţi ieri de DIICOT u persoanele respective sunt bănuite că au adus un prejudiciu de 22 milioane euro

DIICOT a audiat, ieri, o sută de persoane, între care angajaţi ministeriali, într-un caz de fraude bancare estimate la 22 de milioane de euro, anchetatorii descinzand la locuinţele a 50 de suspecţi şi la sediile societăţile acestora in Bucureşti, Ilfov, Călăraşi şi Giurgiu. Învinuiţii din dosar sunt acuzaţi că ar fi obţinut, în mod ilegal, de la Ministerul Economiei, Comerţului si Mediului de Afaceri, in baza unor documente falsificate, finanţarea unor proiecte de achiziţii utilaje, prin intermediul unor societati comerciale controlate de către liderii grupării, informează DIICOT. Activitatea infracţională a fost sprijinită de către învinuiţii Auret Şaramet-unchiul fostului subprefect de Iaşi Bogdan Şaramet, avand calitatea de director al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Cercel - Duca Alexandru Claudiu, vicepreşedinte al BRD, Mihai Grigoroiu, Roşu Cătălin Ionuţ şi Atanasiu Andrei, angajaţi în cadrul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri şi Diaconescu Florian Dragoş. "Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Bucureşti şi Biroul Teritorial Călăraşi, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Bucureşti au procedat la destructurarea unui grup infracţional organizat, constituit din 48 de persoane, specializat în săvarşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi spălarea banilor. în acest sens, la data de 1 noiembrie 2012, procurorii DIICOT au efectuat un număr de 50 de percheziţii domiciliare la locuinţele învinuiţilor precum si la sediile unor societati comerciale din municipiul Bucureşti şi judeţele Ilfov, Călăraşi şi Giurgiu", se arată într-un comunicat al Direcţiei. Potrivit sursei citate, în perioada 2010-2012, membrii grupului infracţional organizat, sub coordonarea liderului Daniel Ruse - au realizat beneficii financiare substanţiale prin săvarşirea de fraude bancare, respectiv obţinerea sau încercarea de a obţine un număr de 40 de credite de la 16 unităţi bancare de pe teritoriul Romaniei, prin utilizarea unor documente falsificate.

Ce spun oficialii BRD

Activitatea BRD nu este afectată de ancheta DIICOT privind posibile fraude bancare, investigaţie în care apare şi numele directorului general adjunct al instituţiei de credit, Claudiu Cercel, reprezentanţii băncii menţionand că vor furniza autorităţilor orice informaţie necesară. "Astăzi, 1 noiembrie 2012, BRD - Groupe Société Générale a luat cunoştinţă de o acţiune întreprinsă de procurori ai DIICOT. Conform comunicatului DIICOT, ancheta este în curs de desfăşurare, iar faptele vor fi analizate prin raportare la dispoziţiile art. 66C procedură penală referitoare la prezumţia de nevinovăţie. Activitatea BRD nu este afectată de acest eveniment şi BRD rămane la dispoziţia autorităţilor pentru a furniza orice informaţie necesară legată de acest caz", se arată într-un comunicat transmis de bancă.


BCR a sesizat DIICOT

BCR a sesizat DIICOT în trimestrul al doilea că a descoperit existenţa unor falsuri în dosarele de credit a patru firme din Călăraşi, Olteniţa şi Bucureşti, şi arată că activitatea băncii continuă în mod normal. "BCR a sesizat DIICOT, în trimestrul II 2012, că a descoperit, prin divizia antifraudă specializată a băncii, existenţa unor falsuri în dosarele de credit a patru firme din Călăraşi, Olteniţa şi Bucureşti. Cei caţiva salariaţi ai băncii implicaţi în aceste cazuri au fost concediaţi. Banca a depus plangeri penale împotriva acestora şi a altor persoane din afara băncii. Banca îşi continuă activitatea normal, ca principal finanţator al economiei romaneşti. Eventualele prejudicii vor fi recuperate după finalizarea cercetărilor. BCR a reuşit să prevină producerea de noi fraude în caz avand proceduri antifraudă complexe şi personal specializat", se arată într-un comunicat al BCR.  Banca menţionează că analizele de credit au la bază documente emise sau confirmate de companii, instituţii şi persoane autorizate.

Şaramet avea venituri de 23.800 euro lunar

Directorul general al Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM, Aurel Şaramet, a fost suspendat din funcţie în urma anchetei iniţiate de DIICOT, iar în cazul celor trei angajaţi ai Ministerului Economiei cercetaţi în acelaşi dosar ministrul a decis încetarea activităţii în funcţiile ocupate. Aurel Şaramet este unchiul fostului subprefect al judeţului Iaşi, Bogdan Şarament. "În cazul domnului Aurel Şaramet au fost demarate procedurile de suspendare din funcţia deţinută în cadrul Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM. Ministrul Economiei a dispus încetarea activităţii în funcţiile ocupate de celelalte trei persoane implicate în dosarul anchetat de DIICOT, urmand să dispună suspendare lor în situaţia în care DIICOT va lua măsura arestării preventive", se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei. Şaramet, are terenuri, case în Bucureşti şi Snagov, dar şi bijuterii, tablouri şi o colecţie numismatică valorand 97.000 de euro şi a acordat unor persoane împrumuri de 59.000 de euro şi 200.000 de lei. Conform declaraţiei de avere din iunie 2012, Şaramet a avut anul trecut venituri lunare din mai multe surse de 23.800 de euro.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
debitorul, acum 4193 zile, 9 ore, 50 minute, 55 secunde
L-am vazut pe putregaiul de Vasilescu de la BNR facand comentarii pe margineaa cestui subiect.Vroia mosulica -mumie,cu orice pret, sa curete gulerele jegoase ale celor din sistemul bancar.Pai cum citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.