Economic

Prognozele BERD pentru Romania s-au înrăutăţit dramatic

Ziarul de Vrancea
25 iul 2012 834 vizualizări
Ajustarea economică în minus este determinată îndeosebi de criza politică n cu doar două luni în urmă, BERD crescuse estimările în privinţa evoluţiei PIB în Romania

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a înrăutăţit prognoza de creştere economică a Romaniei pentru acest an de la 1,2% la 0,8%, precum şi pentru 2013, avertizand că situaţia externă dificilă şi criza politică internă ar putea afecta avansul PIB pe termen scurt.
Modificarea estimării economice aferente anului în curs inversează ultima revizuire de către BERD, din raportul din mai, cand instituţia bancară ridicase prognoza pentru Romania de la 0,8% la 1,2%.
BERD a înrăutăţit şi aşteptările privind creşterea economiei Romaniei anul următor, de la 2,6% la 1,8%. "Pană recent, economia Romaniei se afla pe cale de a înregistra creştere robustă în 2012, după recuperarea din 2011. Încetinirea din zona euro are un semnificativ efect de amortizare asupra exporturilor, iar dovezile unei dezintermedieri financiare a băncilor transfrontaliere evidenţiază importanţa transmiterii crizei pe canalul sectorului financiar. Climatul extern slab şi criza politică declanşată în iulie ar putea afecta negativ creşterea pe termen scurt. Sprijinul financiar puternic de la FMI şi alte instituţii financiare internaţionale a asigurat o protecţie importantă", se arată în raportul BERD.

Întreaga Europă de Sud-Est ne-o ia înainte

În regiunea în care operează BERD, creşterea ar urma să încetinească de la 4,6% anul trecut la 2,7% în acest an şi 3,2% în 2013, ca urmare a extinderii către Est a impactului crizei din zona euro. Ţările mai expuse din Europa Centrală şi de Sud-Est au înregistrat, deja, un avans economic mai slab, în timp ce declinul preţurilor materiilor prime a ajuns să afecteze Rusia şi alţi exportatori de profil. În Europa de Sud-Est, regiune din care face parte Romania, BERD vede o incertitudine ridicată a perspectivelor economice pe termen scurt. Vulnerabilităţile sectorului financiar reprezintă principalul risc, avand în vedere că cea mai mare parte a sistemului bancar este controlată de instituţii de credit din străinătate, dar şi depenţa de finanţarea externă în multe din aceste ţări. Banca estimează un avans al regiunii de 0,7% în acest an şi de 1,7% anul următor. Precedenta prognoză a BERD, din mai, indica o creştere de 1% pentru anul în curs şi de 2,4% pentru anul următor. Trei dintre statele din regiune în care operează BERD vor înregistra contracţie în acest an - Slovenia, 2%, Ungaria, 1,3%, şi Croaţia, 1,2%. Pentru Polonia, BERD a îmbunătăţit uşor estimarea de creştere economică, de la 2,7% la 2,9%, în timp ce pentru Bulgaria a menţinut-o la 1,2%.
Rusia va înregistra în acest an o creştere de 3,1%, faţă de estimarea anterioară de 4,2%, ca urmare a impactului cererii mai reduse pentru materii prime. Turcia va înregistra o încetinire semnificativă, de la 8,5% anul trecut la 2,7%, motivele fiind declinul cererii interne şi impactul crizei din zona euro. BERD a urcat, însă, uşor prognoza de creştere pentru Turcia, de la 2,5% în mai, la 2,7%.

F


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.