Economic

Mozaic economic: Moody’s a înrăutăţit perspectiva ratingului Romaniei

Ziarul de Vrancea
1 iul 2012 816 vizualizări
Moody’s a înrăutăţit vineri perspectiva ratingului Baa3 al Romaniei pentru datoriile pe termen lung în valută şi lei de la stabilă la negativă, din cauza riscurilor legate de expunerea la zona euro, prin canale comerciale, de investiţii şi financiare

Agenţia de evaluare financiară a reconfirmat ratingul Romaniei pentru monedă străină şi monedă locală, la Baa3, menţinand astfel calificativul în categoria investment grade, cu risc scăzut pentru investiţii. Ratingul pentru datoriile pe termen scurt în valută și lei a fost menținut la nivelul Prime-3, se arată într-un comunicat al agenției de evaluare financiară. "Legăturile Romaniei cu zona euro prin canale comerciale, de investiții și financiare amplifică riscurile la care este expusă economia în următoarele 12-18 luni", consideră Moody’s. Totodată, avand în vedere nivelul relativ ridicat al datoriilor în valută și obligațiile anuale semnificative de rambursare a acestora, orice înrăutățire a condițiilor din zona euro ar amplifica riscurile legate de balanța de plăți și de sistemul bancar. În consecință, Moody’s a redus plafoanele pentru obligațiunile pe termen lung și depozite în monedă locală de la Aa3 la A3, plafonul pentru obligațiunile pe termen lung în valută de la A1 la A3, iar plafonul pentru obligațiunile pe termen scurt în valută de la P-1 la P-2. Ajustările au fost efectuate pentru a reflecta mai bine vulnerabilitatea țării la riscuri externe și corelația de default dintre guvern și beneficiarii de împrumuturi din sectorul privat. Plafoanele pentru depozitele bancare în valută pe termen lung și scurt au fost menținute la nivelul Baa3, respective P-3. Moody’s explică decizia de înrăutățire a perspectivei ratingului Baa3 la negativă prin legăturile puternice ale economiei cu Uniunea Europeană, care îi pot afecta perspectivele de creștere, dacă în țările partenere va avea loc o încetinire puternică a activităților. Moody’s remarcă faptul că 50% din exporturile romanești sunt destinate țărilor din zona euro, iar alte 20% altor state din UE. Al doilea factor care a influențat înrăutățirea perspective este nivelul relativ ridicat al datoriei externe a Romaniei, care a fost de 72% din PIB în 2011 și care ar putea pune presiune pe creșterea economică și poziția
balanței de plăți, în eventualitatea unei instabilități prelungite a piețelor internaționale de capital și de credit. Perspectivele mai scăzute de creștere ar putea totodată să amplifice riscurile din sistemul bancar, prin împiedicarea declinului creditelor neperformante, aflate la 15,9% din total la sfarșitul lunii martie. Sistemul bancar, dominat de bănci străine, este bine capitalizat și supravegheat, dar are un raport relativ ridicat între credite și depozite și este dependent în mare măsură de băncile-mamă pentru refinanțarea portofoliilor de credite în valută. Moody’s anticipează că majoritatea băncilor-mamă vor continua să ofere suport, dar orice evoluție negativă în țările de origine sau chiar la băncile- mamă poate limita acest sprijin. Agenţia de evaluare financiară notează că finanțele guvernamentale ar putea fi afectate de instabilitatea financiară și internațională, întrucat guvernul depinde atat de piețele internaționale de capital, cat și de sistemul bancar pentru acoperirea necesarului brut de finanțare anuală, de circa 11% din PIB.

Credit Agricole vrea să vandă Emporiki Bank

Credit Agricole vrea să vandă Emporiki Bank şi trei bănci elene, National Bank of Greece, Alpha Bank şi Eurobank EFG, şi-au exprimat interesul pentru preluare, cu condiţia să primească acordul Fondului Elen pentru Stabilitate Financiară, relatează Financial Times. Grupul francez a decis în iunie că transfere toate subsidiarele Emporiki Bank din Balcani, inclusiv cea din Romania, către Credit Agricole. Banca Naţională a Romaniei şi-a dat acordul pentru cumpărarea pachetului de acţiuni ale subsidiarei Emporiki Bank din Romania de către Credit Agricole, iar numele instituţiei de credit va fi schimbat în august în Credit Agricole Bank Romania. National Bank of Greece (NBG), Alpha Bank and Eurobank EFG, cele mai mari bănci din Grecia, au indicat că sunt pregătite să facă oferte competitive pentru Emporiki, cu condiţia să obţină aprobarea Fondului Elen de Stabilitate Financiară (HFSF), au declarat două surse bancare. Reprezentanţii Credit Agricole din Paris au refuzat să comenteze. Decizia de vanzare a Emporiki, a cincea mare bancă din Grecia în funcţie de active, reprezintă o lovitură pentru noul guvern elen venit la putere săptămana trecută cu angajamentul de a menţine Grecia în zona euro şi a redresa economia pană în 2014. Credit Agricole a invitat în cursul lunii iunie băncile elene să facă oferte pentru o participaţie majoritară la Emporiki Bank, pe fondul temerilor tot mai mari legate de retragerile de fonduri din sectorul bancar elen, a spus una din surse. Deponenţii au retras peste 10 miliarde de euro din băncile din Grecia, înainte de alegerile din 17 iunie, dar de atunci s-au întors în sistem 2 miliarde de euro, potrivit unor oficiali ai Ministerului elen de Finanţe. Posibilii ofertanţi pentru Emporiki au cerut deja permisiunea HFSF pentru a folosi o parte din fondurile de 18 miliarde de euro distribuite în luna mai celor mai mari patru bănci din ţară pentru creşterea ratei de adecvare a capitalului la 8%, astfel încat să redobandească accesul la financiarea Băncii Centrale Europene. Discuţiile dintre HFSF şi bănci pe această temă vor avea loc săptămana viitoare, a spus una dintre surse.

Euro a înregistrat cea mai mare creştere faţă de dolar

Euro s-a apreciat cu 1,9% faţă de dolar, cea mai mare creştere din acest an, după ce liderii europeni au decis la summitul de la Bruxelles să relaxeze termenii împrumuturilor pentru băncile spaniole, transmite Bloomberg. Cererea pentru euro a fost provocată de eliminarea de către participanţii la reuniune a condiţiei ca împrumuturile destinate băncilor spaniole să dea un statul preferenţial guvernelor creditoare. "Aşteptările erau atat de mici încat orice ştire pozitivă ar fi avut acelaşi impact. Încă nu s-a stabilit un cadru de introducere a obligaţiunilor comune", a declarat Charles St-Arnaud, analist la Nomura Holdings în New York. Euro a urcat la New York cu 1,9%, la 1,2683 dolari pe unitate, după ce în timpul tranzacţiilor a avansat cu pană la 2%, cel mai mare avans după octombrie 2011. Indicele dolarului a scăzut cu pană la 1,7%, cel mai mult după octombrie anul trecut, decizia referitoare la Spania reducand interesul investitorilor pentru plasamente considerate sigure.

Planul UE de asistenţă bancară, sub semnul întrebării

Deciziile îndrăzneţe luate la summitul de la Bruxelles nu vor pune capăt imediat crizei care afectează Europa de trei ani, rămanand semne de întrebare privind modul în care va fi aplicat sistemul asistenţei bancare directe şi dacă vor fi suficiente fonduri de asistenţă, comentează Huffington Post. "Liderii Europei au surprins scepticii cu un plan îndrăzneţ ce prevede pomparea de fonduri în băncile care au probleme, reducerea costurilor de împrumut pentru Spania şi Italia şi evitarea măsurilor de austeritate impuse statelor care solicită asistenţă. Acum, însă, miniştrii Finanţelor au la dispoziţie o săptămană şi jumătate pentru stabilirea detaliilor, iar investitorii vor fi foarte atenţi", notează Huffington Post. "Deciziile luate la summitul de la Bruxelles nu vor pune capăt crizei care afectează Europa de aproape trei ani. Răman numeroase întrebări privind modul în care va funcţiona sistemul asistenţei bancare directe, privind existenţa a suficiente fonduri pentru salvarea băncilor; în plus, nu se ştie dacă săraca şi îndatorata Grecie va fi exclusă din zona euro", subliniază publicaţia. David Kelly, analist la JPMorgan Funds, constată că pieţele financiare au răspuns, deşi lent, la veştile bune din Europa. Pieţele vor continua ascensiunea, în pofida problemelor care răman, apreciază el. Planul privind asistenţa directă acordată băncilor prevede instituirea unei autorităţi centralizate - probabil BCE - pentru supravegherea băncilor europene, care în prezent sunt sub controlul guvernelor statelor naţionale, guverne care au evitat pană acum închiderea băncilor neperformante. "însă, în cadrul uniunii bancare, noua autoritate centrală probabil va obţine atribuţii de închidere a băncilor neperformante în cazul în care guvernele naţionale vor evita aceste măsuri", atrage atenţia Huffington Post.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.