Economic

Mozaic economic: S-au evaporat 817 milioane euro din rezervele BNR

Ziarul de Vrancea
1 iun 2012 1038 vizualizări
Din această sumă 760 milioane euro reprezintă o plată efectuată în contul Ministerului de Finanţe

Rezervele valutare la BNR au scăzut în luna mai cu 817 milioane de euro, de la 34,33 miliarde euro la 33,52 miliarde euro, în condiţiile în care Ministerul Finanţelor Publice a achitat în această perioadă un împrumut scadent în valută, cu o valoare de 760 de milioane euro. În luna mai, BNR a înregistrat intrări de 1,86 miliarde de euro, rezultate din modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice, venituri din administrarea rezervelor internaţionale şi altele. Concomitent, au ieşit de la rezerva valutară 2,68 miliarde euro, reprezentand modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobanzi în contul datoriei publice denominate în valută (inclusiv suma de 759,5 milioane euro reprezentand rambursarea emisiunii de euroobligaţiuni a Ministerului Finanţelor Publice scadentă pe data de 8 mai 2012) şi altele. Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone. în condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 4,2 miliarde euro.  Rezervele internaţionale ale Romaniei (valute plus aur) la 31 mai 2012 au fost de 37,72 miliarde milioane euro, faţă de 38,52 miliarde euro la 30 aprilie 2012. Plăţile scadente în luna iunie 2012 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor Publice, însumează 263,88 milioane euro.


Isar: Vrem să dăm drumul la un Silicon Valley

Ministrul delegat pentru mediul de afaceri, Lucian Isar, a declarat, ieri, că la Cluj ar putea fi înfiinţat un orăşel de tipul Silicon Valley din SUA, "o aglomerare de afaceri" în IT în care să fie atrase mari companii internaţionale în domeniu."Propunerea noastră pentru Cluj, bazat pe cum a evoluat oraşul şi care este potenţialul şi capitalul uman, este că vrem să dăm drumul la un Silicon Valley. Practic, este o aglomerare de afaceri din IT, cu incubator, cu parte de accelerator, şi vom avea nişte ancore, companii internaţionale mari, care vor avea revărsări pozitive şi pentru societate şi pentru unităţile de învăţămant din Cluj. Asta este propunerea noastră concretă pentru Cluj, un Silicon Valley pentru Romania. Aveţi atuuri fundamentale, iar noi simţim că mediul de afaceri şi-ar dori o astfel de afacere în Cluj pe care statul o poate facilita. Statul are contacte externe, are mai mare încredere decat firmele locale să atragă ancore internaţionale", a spus Isar. El a explicat că o astfel de investiţie care se adresează firmelor din IT ar putea funcţiona sub forma unui "mic orăşel, construit în jurul acestor ancore". "Ministerul Economiei va facilita accesul la finanţări europene, la garanţii de stat, la investitorii străini. Statul poate vorbi cu mediul privat şi să transmită «cine vrea să intre în această afacere», se transferă credibilitatea de la nivel de stat la nivel de Cluj, astfel încat partenerii externi să poată intra într-o astfel de formulă. Le arătăm proiectul şi le spunem că aici se dezvoltă un astfel de parc, de zonă, astea sunt atuurile zonei şi vă invităm să veniţi în Cluj", a precizat Lucian Isar. Ministrul delegat pentru mediul de afaceri consideră că Romania ar trebui să se promoveze ca fiind cea mai bună destinaţie de investiţii din Europa, în condiţiile în care există un deficit de cunoaştere a ţării la nivel internaţional, în zonele mari de investitori."Guvernul Romaniei şi-a schimbat discursul de promovare a ţării pentru că este un deficit de cunoaştere a Romaniei, mai ales în zonele mari de investitori americani, londonezi sau cei din Asia. Eu cred că modul în care Romania ar trebui să se promoveze în următoarea perioadă este în primul rand că este cea mai bună destinaţie de investiţii în acest moment din Europa. De ce? Pentru că este o ţară relativ mare la nivel european, are o structură de economie emergentă care pentru un investitor înseamnă că sunt ineficienţe care înseamnă, în momentul în care încerci să le elimini, că vei avea o rentabilitate mai mare a investiţiei decat dacă o faci într-o economie matură, care a eliminat acum zece ani acele ineficienţe", a explicat Isar.

Prinţul Charles va promova turismul în Carpaţi

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Eduard Hellvig, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că Guvernul elaborează o strategie împreună cu Casa Regală a Angliei, mai exact cu reprezentanţii Prinţului Charles, pentru promovarea turismului în Carpaţi. Ministrul Eduard Hellvig a declarat că la nivelul Secretariatului General al Guvernului (SGG) există un secretariat tehnic care coordonează o strategie pentru dezvoltarea turismului în Carpaţi, în acest sens existand discuţii, săptămana trecută, cu consilierul Prinţului Charles, la sediul Ministerului Dezvoltării. "Săptămana trecută am avut o întalnire cu consilierul Prinţului Charles, acesta a fost la Ministerul Dezvoltării, unde am avut o discuţie în care i-am mulţumit excelenţei sale Prinţului Charles pentru efortul pe care l-a făcut şi pentru sprijinul permanent pe care l-a avut pentru (proiectele) Guvernului Romaniei. Vreau să ştiţi că la nivelul SGG există un secretariat tehnic care coordonează o strategie pentru dezvoltarea turismului în Carpaţi. Au fost discuţii, se realizează o strategie la nivel guvernamental, încă o dată s-a demonstrat că nu trebuie să inventăm lucruri noi, ci trebuie să utilizăm ce există ca resursă de dezvoltare şi de promovare a Romaniei. Nu trebuie să reinventăm roata, avem lucruri care pot fi promovate, acesta e motivul pentru care vorbesc de turismul de nişă, de turismul cultural, de lucruri care există aici - tradiţii, cultură, care ne stau la îndemană şi trebuie să le utilizăm în aşa fel încat să creăm locuri de muncă şi plusvaloare în economia naţională", a spus Hellvig, care a adăugat că ambele părţi vor colabora foarte bine. Ministrul a precizat că parteneriatul vizează atat promovarea Carpaţilor, cat şi proiecte punctuale.  "Acest parteneriat (cu Casa Regală a Angliei) ţine în primul rand de realizarea unei strategii coerente pentru promovarea Carpaţilor, pe de o parte, iar pe de altă parte de iniţierea unor proiecte punctuale, de la festival gastronomic pană la promovarea unor regiuni turistice în zona rurală, de la asigurarea finanţării pe infrastructura de turism - aici vorbesc de reabilitare de drumuri - infrastructură în interiorul regiunilor promovate. Deci este un ansamblu şi un complex de măsuri care să asigure o dezvoltare de secol XXI a regiunilor şi a lucrurilor pe care vrem să le promovăm. Nu trebuie să reinventăm nimic, trebuie să folosim ceea ce avem şi să dezvoltăm la nivel de secol XXI. Strategia a început, a existat deja prima discuţie de experţi săptămana aceasta, am fost informat că au început să lucreze pe documente", a spus el. Hellvig a arătat că este posibil să se întalnească personal cu Prinţul Charles, pentru discuţii, în această vară.

Morgan Stanley crede că investitorii Facebook au fost naivi

Investitorii care au cumpărat acţiuni Facebook aşteptandu-se la o creştere semnificativă pe termen scurt a fost naivi, a declarat James Gorman, directorul general al băncii de investiţii Morgan Stanley, principalul aranjor al ofertei publice iniţiale a reţelei de socializare, transmite Bloomberg. "Cei care au crezut că achiziţia acestor acţiuni le va aduce imediat un caştig enorm au fost naivi, motivaţi de premise greşite. Companiile se listează pe bursă pentru a obţine o bază de acţionari pe termen lung. Aceştia sper că nu s-au panicat în timpul turbulenţelor din ultimele zile", a afirmat Gorman într-un interviu pentru CNBC. Facebook a reuşit pe 18 mai cea mai mare ofertă publică iniţială derulată vreodată în industria IT, care a atras 16 miliarde de dolari, compania fiind listată cu o capitalizare de 104,2 miliarde dolari. Performanţa acţiunilor companiei în primele cinci zile de la listare este însă cea mai slabă în randul celor mai mari oferte publice iniţiale din ultimii 10 ani. Operaţiunea a fost marcată de controverse aprinse privind debutul haotic pe piaţa Nasdaq, ale cărei sisteme informatice nu au făcut faţă, şi modul în care Facebook şi aranjorii ofertei publice au comunicat informaţii cheie privind situaţia financiară a companiei. Investitorii au iniţiat mai multe procese împotriva Facebook, Nasdaq, Morgan Stanley şi celorlalte bănci de investiţii implicate în tranzacţie, acuzate inclusiv că au supraapreciat preţul acţiunilor în cadrul ofertei publice, de 38 dolari pe unitate. Acţiunile Facebook s-au depreciat cu 22% din 18 mai şi au închis joi pe piaţa Nasdaq la 29,6 dolari, în urcare cu 5% faţă de nivelul de miercuri. Gorman a afirmat că alocarea a 26% din volumul de acţiuni oferit în IPO către micii investitori nu este o măsură neobişnuită, ţinand cont de interesul fără precedent manifestat de publicul larg pentru ofertă. Totodată, şeful Morgan Stanley s-a arătat încrezător că autorităţile nu vor găsi nimic în neregulă cu modul în care a fost pregătită oferta publică iniţială a Facebook. Mai multe agenţii americane de reglementare, inclusiv Comisia pentru Valori Mobiliare, au anunţat că analizează listarea Facebook.

Euro şi bursele europene, atacate "din interior" şi din Orient

Moneda euro s-a depreciat vineri cu 0,3% faţă de dolar, la 1,2327 doalri/euro, aproape de minimul ultimilor doi ani, în urma creşterii şomajului în zona euro la un nou maxim istoric şi datelor dezamăgitoare privind industria manufacturieră din China. Şomajul din zona euro a crescut în martie şi aprilie la 11%, cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată, a anunţat ieri Eurostat. Totodată, datele lunare privind evoluţia industriei manufacturiere chineze a indicat, pentru luna mai, o nouă deteriorare a perspectivelor de creştere, a şaptea consecutiv, marcand cea mai îndelungată perioadă de pesimism în industria Chinei după criza financiară mondială de acum trei ani. Principalele acţiuni europene sunt în scădere, în medie cu 1,3%, afectate atat de datele dezamăgitoare privind industria chineză, cat şi de temerile legate de Grecia, Spania şi zona euro. Totodată, rapoartele privind încrederea companiilor din zona euro în economie au indicat adancirea impasului economic din Europa şi contracţia sectorului manufacturier pentru cea de-a 10-a lună consecutiv. În Germania, încrederea mediului de afaceri în economie s-a deteriorat în mai peste estimările analiştilor, înregistrand cea mai proastă evoluţie din august 2011, cand Spania şi Italia dădeau primele semne că ar putea fi "înghiţite" de criza din zona euro.

Google se războieşte cu Microsoft şi Nokia

Google a reclamat Microsoft şi Nokia la Comisia Europeană (CE), acuzand companiile că ar conspira pentru utilizarea incorectă a drepturilor de proprietate intelectuală şi brevetelor pe care le deţin împotriva rivalilor din industria smartphone, transmite Reuters. Google susţine că Microsoft şi Nokia au transferat 1.200 de brevete către compania canadiană MOSAID, ale cărei afaceri vizează dobandirea şi valorificarea agresivă drepturilor de proprietate intelectuală, în principal prin litigii. Microsoft şi Nokia cooperează strans în arena smartphone, dezvoltand în parteneriat telefoane cu sistem de operare Windows Phone, în încercarea de a prinde din urmă Apple şi Google. "Nokia şi Microsoft s-au coalizat pentru a creşte costurile dispozitivelor mobile pentru consumatori, prin încurajarea unor litigii care ocolesc promisiunile făcute de ambele companii. Ar trebui să răspundă pentru asta şi sperăm că reclamaţia noastră îi va determina şi pe alţii să se intereseze de astfel de practici", se arată într-un comunicat al Google. Microsoft a calificat reclamaţia Google drept "o tactică disperată". "Google se plange de probleme de concurenţă în industria smartphone, unde controlează peste 95% din căutările şi advertisingul pe mobil. Google se plange în privinţa unor brevete, deşi nu a răspuns încă temerilor tot mai intense manifestate de autorităţi de reglementare, oficiali aleşi şi instanţe de judecată privind abuzarea, de către companie, a unor drepturi de proprietate intelectuală esenţiale petnru standardele din industrie", notează Microsoft într-un comunicat.

Vremuri bune pentru hotelieri

Sosirile şi înnoptările în unităţile turistice au crescut în primele patru luni cu 13,5%, respectiv cu 7,7%, a anunţat, ieri, Institutul Naţional de Statistică (INS). Astfel, sosirile au însumat 1,76 milioane, iar înnoptările 3,52 milioane. Sosirile turiştilor romani au reprezentat 77,9% din total, pondere apropiată de cea din perioada similară a anului trecut. Majoritatea turiştilor s-au cazat în hoteluri (77,2% din sosiri), în urcare cu 13,3 puncte. Înnoptările turiştilor romani au reprezentat 78% din total. Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare a fost de 17,9% pe total structuri de cazare turistică, în scădere cu 1,2 puncte procentuale. La hoteluri s-a înregistrat un indice de utilizare a locurilor de cazare de 21,7%. În perioada analizată sosirile vizitatorilor străini în Romania, înregistrate la punctele de frontieră, au fost de 1,98 milioane, în creştere cu 1,7%. Majoritatea vizitatorilor străini provin din ţări situate în Europa (95%). Din statele Uniunii Europene s-au înregistrat 62,3% din totalul sosirilor vizitatorilor străini în Romania. Dintre statele UE cele mai multe sosiri s-au înregistrat din Ungaria (35,2%), Bulgaria (21,1%), Germania (8,8%), Italia (7,8%) şi Austria (4,9%). Plecările vizitatorilor romani în străinătate, înregistrate la punctele de frontieră, au însumat 3,25 milioane, în creştere cu 0,8%.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.