Economic

Romalimenta: Introducerea "taxei fast food" ar afecta profund populaţia

Ziarul de Vrancea
20 mai 2012 994 vizualizări
Experienţa altor state care au instituit astfel de taxe (Danemarca, Belgia, Franţa sau Ungaria) nu probează nici cel mai mic efect asupra ţintei pretinse, respectiv îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei

Introducerea "taxei fast food" ar afecta "în mod cert şi profund" segmente largi ale populaţiei, industria alimentară, agricultura şi economia romanească în general, consideră federaţia Romalimenta. "Romalimenta reiterează punctul de vedere cu privire la suprataxarea alimentelor: nu susţinem o nouă taxă, care ar afecta cert şi profund segmente largi ale populaţiei, industria alimentară, agricultura şi economia romanească în general. Cu atat mai dramatice ar fi efectele unei asemenea măsuri în condiţiile prelungitei crize economice, a recesiunii care ameninţă din nou nu numai Romania, ci întreaga Uniune Europeană, tot mai multe state încercand să găsească modalităţi de creştere economică", se arată într-un comunicat al patronatului din industria alimentară. Ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, a anunţat săptămîna trecută că prin noua lege a sănătăţii ar putea fi introdusă taxă pe fast food şi pe berea cu alcool, întrucat este vorba de o alimentaţie nesănătoasă care creşte morbiditatea pe anumite boli şi, respectiv, de un produs alcoolic. Romalimenta afirmă că a propus şi argumentat permanent reducerea TVA la alimente, aceasta fiind o parghie fiscală folosită în majoritatea ţărilor UE, "cu atat mai necesară în condiţiile modestei puteri de cumpărare a romanilor". Potrivit federaţiei, experienţa altor state care au instituit astfel de taxe (Danemarca, Belgia, Franţa sau Ungaria) nu probează nici cel mai mic efect asupra ţintei pretinse, respectiv îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei, ci mai degrabă redirecţionarea consumatorilor către produse mai ieftine şi mai slabe calitativ şi nutriţional, însoţită de stimularea comerţului transfrontalier şi a economiei subterane. "Suntem convinşi că dialogul urgent şi direct cu conducerea Ministerului Sănătăţii va contribui la găsirea căilor eficiente de îmbunătăţire a sănătăţii publice", se mai arată în comunicatul Romalimenta. Premierul Victor Ponta a declarat că introducerea taxei pe produse fast-food şi pentru berea cu alcool nu va aduce bani la buget, dar poate avea un efect pozitiv de sancţionare şi descurajare a unei alimentaţii nesănătoase care afectează viaţa copiilor. El a arătat că, după ce a auzit de lansarea acestei teme, a avut o discuţie cu ministrul Sănătăţii, care i-a explicat că a răspuns la o întrebare a presei pe această temă şi numai la genul că "vom vedea cand va fi cazul dacă introducem taxa".



,


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.