Economic

Cifra de afaceri a societatilor din vinificatie a urcat pe locul doi după confectii

Mihai Boicu
23 apr 2012 958 vizualizări
Afacerile din domeniul confecţiilor au valorat în februarie 25,5 milioane lei, iar la vinuri de 10,9 milioane lei

Producătorii de vinuri s-au situat pe locul doi în Vrancea la cifra de afaceri înregistrată în luna februarie, la mare distanţă după confecţii, care continuă să ocupe primul loc. Potrivit datelor Direcţiei Judeţene de Statistică, cei 79 de operatori economici cu activitate industrială care au furnizat informaţii despre activitatea lor  au avut o cifră totală de afaceri de 65,1 milioane lei. Numărul angajaţilor din aceste societăţi comerciale a fost de 30.390. Cel mai valoros segment al economiei judeţului rămîne în continuare cel textil, unde valoarea afacerilor s-a ridicat în februarie la 25,5 milioane lei. Pe locul doi, la distanţă mare, s-au situat agenţii economici care se ocupă cu fabricarea vinurilor, care au avut afaceri totale de 10,9 milioane lei. Lupta pentru poziţia secundă este strînsă, avînd în vedere faptul că în domeniului fabricării produselor de uz gospodăresc şi sanitare cifra de afaceri totală a fost de 10,8 milioane de lei, iar la utilajele de metalurgie de 10 milioane de lei. Potrivit Direcţiei de Statistică, în luna ianuarie au fost înfiinţate doar două societăţi comerciale cu capital străin, cu capital social în valoare de numai 600 de lei, ceea ce arată că adevăraţii investitori străini stau departe de această zonă a ţării.


Mai mulţi salariaţi şi mai puţini şomeri


Efectivul salariaţilor a fost în Vrancea de 52.346 în luna februarie, în comparaţie cu 50.930 în februarie 2011. În interval de un an cîştigul mediu salarial net a înregistrat o uşoară creştere de la 1.005 lei  lei la 1.043 lei. Numărul şomerilor se află sub media naţională, cu 8.121 persoane fără loc de muncă înregistrate, în timp ce în februarie 2011 erau 10.956. În ceea ce îi priveşte pe pesionari, numărul acestora a fost la finalul anului trecut de 68.242 de persoane, cu o pensie medie de 626 lei. Datele Direcţiei de Statistică arată că populaţia Vrancei se află pe un trend descendent, poate şi pe fondul plecărilor în străinătate a persoanelor active care fac astfel mai puţini copii. În luna februarie s-au născut 260 de copii, faţă de 264 în urmă cu an, în timp ce numărul deceselor a crescut în acelaşi interval de la 429 la 514. Şi la căsătorii se remarcă o scădere a cuplurilor care şi-au oficializat relaţia de la 70 la 34. Pe de altă parte, numărul divorţurilor a rămas constant. În trimestrul IV al anului trecut, în Vrancea au fost finalizate 523 de locuinţe, mai multe cu 11 faţă de ultimul trimestru din 2010. În schimb, în aceeaşi perioadă numărul autorizaţiilor de construcţie în zonele rezidenţiale a scăzut de la 50 la 29. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.