Economic

Mozaic economic: Grecia a primit 25 miliarde de euro pentru recapitalizarea băncilor

Ziarul de Vrancea
22 apr 2012 576 vizualizări
Grecia a primit prima tranşă, de 25 miliarde euro, jumătate din fondurile de 50 de miliarde de euro pe care le are alocate prin Facilitatea Europeană de Stabilitate Financiară pentru recapitalizarea băncilor, a declarat, vineri, premierul elen, Lucas Papademos.

Fondurile vor fi folosite pentru a compensa pierderile înregistrate de băncile elene din participarea la programul de reducere a îndatorării Greciei prin ştergerea parţială a datoriilor către deţinătorii privaţi de obligaţiuni ale statului elen, a spus Papademos într-o conferinţă despre IMM-uri, citat de cotidianul Kathimerini. Injecţia de capital este crucială pentru a asigura o funcţionare normală a sistemului bancar, a spus premierul. Recapitalizarea băncilor este o precondiţie pentru ca instituţiile de credit să se implice în "repornirea"economiei. Susţinerea mediului de afaceri după cinci ani de recesiune este "o prioritate" pentru Grecia, a adăugat el.
 Anunţarea termenilor recapitalizării băncilor urmează să fie amînată după alegerile de pe 6 mai, ca urmare a dificultăţilor în obţinerea unui acord cu acţionarii băncilor. Băncile elene trebuie să ajungă pînă la sfîrşitul lunii septembrie la o rată de adecvare a capitalului de 9%, cerută de banca centrală. Este puţin probabil ca băncile să prezinte planuri de recapitalizare atîta timp cît guvernul lucrează la structura programului de susţinere a băncilor, notează Kathimerini. Fondul Elen pentru Stabilitate Financiară a primit tranşa de 25 de miliarde de euro de la fondul european de urgenţă, însă nu va elibera banii şi va acorda băncilor doar scrisori de angajament că va subscrie necesarul de capital al acestora.

Apple ar putea valora 1.000 de miliarde de dolari peste doi ani

De mai bine de cinci ani, Apple, este pe buzele tuturor investitorilor şi analiştilor. Acţiunile companiei americane care a inventat iPhone-ul, iPad-ul, iPod-ul şi Mac-ul s-au listat şi la Bucureşti în această săptămînă. Dar întrebarea este cît mai poate să crească Apple, avînd în vedere că în 2004 era cotată la 16,25 dolari/titlu, pentru a ajunge la începutul lunii aprilie la 628 de dolari şi a fi cotată vineri la 585 de dolari. Analistul american Gene Munster, 40 de ani, care urmăreşte acţiunile Apple de peste 10 ani le-a spus investitorilor că pînă în 2014 o acţiune a companiei americane va atinge 1.000 de dolari, ceea ce corespunde unei valori de piaţă de 1 trilion de dolari ( o mie de miliarde), scrie Bloomberg BusinessWeek.
Apple ar fi prima companie americană care ar ajunge la această valoare de piaţă. În anul 2007, campionul petrolier al Chinei, PetroChina, a fost prima companie din lume care a atins această valoare. Dar pentru o zi. Apple este un fenomen datorită viziunii lui Steve Jobs, fostul CEO al companiei, decedat în toamna anului trecut. Munster, care lucrează pentru firma de brokeraj Piper JAFFRAY, din Minneapolis, are 250 de întîlniri cu investitorii într-un an şi 125 de şedinţe cu firmele pe care le analizează. În 2004, el a emis un raport în care a prezis că Apple va revoluţiona piaţa IT. Dacă cineva l-ar fi ascultat atunci şi ar fi cumpărat o mie de acţiuni Apple, acum ar fi cîştigat 1 milion de euro, avînd în vedere ajustările de pe parcurs.

Delegaţia FMI începe a cincea evaluare a acordului cu Romania

 acordul prevede privatizări masive ale unităţilor de stat

Delegaţia Fondului Monetar Internaţional (FMI) va începe, marţi, a cincea evaluare a acordului stand-by de tip preventiv cu Romania, ultima misiune condusă de Jeffrey Franks urmînd să se încheie după aproape două săptămîni, la 7 mai. Reprezentanţii FMI, însoţiţi de oficiali ai Comisiei Europene şi Băncii Mondiale, se vor întîlni cu autorităţile, cu reprezentanţi ai partidelor politice, sindicatelor, asociaţiilor patronale, băncilor şi societăţii civile.
Boardul FMI a avizat în martie cea de-a patra evaluare a acordului cu Romania, punînd la dispoziţia statului cea de-a cincea tranşă, de 505 milioane euro, care ridică suma totală disponibilă în caz de necesitate la aproximativ 2 miliarde euro. Misiunea FMI-CE-BM care a efectuat cea de-a patra evaluare s-a aflat în Romania la sfîrşitul lunii ianuarie – începutul lunii februarie.
La finalul evaluării, reprezentantul CE Istvan Szekely a anunţat că FMI şi Comisia au revizuit în scădere prognoza de creştere economică pentru Romania în acest an, la 1,5-2%, din cauza recesiunii anticipate în zona euro şi a deteriorării condiţiilor de pe pieţele internaţionale. Reprezentanţii FMI şi CE au afirmat atunci că au fost atinse toate ţintele din acordul încheiat de Romania cu instituţiile internaţionale.
La cea de-a treia evaluare a acordului, care a avut loc în ultima parte a anului trecut, FMI a decis să pună la dispoziţia Romaniei o tranşă cu o valoare de 480 milioane de euro. Începînd cu acest an, acordul cu FMI cuprinde ţinte privind deficitul bugetar atît în termeni cash, cît şi ESA. Ministrul Economiei, Lucian Bode, a declarat la începutul lunii aprilie că Guvernul va rediscuta cu FMI lista companiilor de stat care vor fi privatizate şi listate la bursă, iar ordinea în care aceste societăţi vor fi vîndute va depinde de propunerile intermediarilor selectaţi.
Acordul cu FMI prevede vînzarea integrală pînă la finele lunii aprilie a companiilor Oltchim şi Cupru Min. De asemenea, Guvernul s-a angajat să facă oferte publice secundare, pînă la aceeaşi dată, pentru Transelectrica (15% din acţiuni) şi Transgaz (15% din acţiuni). Oferta Transelectrica s-a încheiat cu succes la finele lunii martie, iar licitaţia pentru Cupru Min, derulată în martie, va fi reluată, după ce firma canadiană cîştigătoare a pierdut contractul, deoarece a refuzat să depună într-un cont bancar o garanţie pentru investiţiile de mediu, să achite în maximum o lună de la avizul Consiliului Concurenţei preţul pentru acţiuni şi să accepte publicarea documentului de privatizare.
Luna aprilie este termen limită şi pentru selectarea intermediarilor la Poşta Romană (pachet minoritar), Romgaz (15% din acţiuni), Electro Serv (pachet majoritar) şi Tarom (20% din acţiuni). Selectarea consultanţilor juridici pentru listarea a 10% din Hidroelectrica (prin majorare de capital), privatizarea Electrica Serv, listarea a 10% din Nuclearelectrica (majorare de capital), privatizarea Electrica Furnizare şi privatizarea CFR Marfă ar trebui finalizată de asemenea pînă la sfîrşitul lunii aprilie.
Cea de-a cincea misiune de evaluare va fi prima din mandatul noului guvern, condus de premierul Mihai Răzvan Ungureanu. După demisia Cabinetului Emil Boc şi învestirea Guvernului Ungureanu, reprezentanţii FMI şi CE s-au întîlnit la Bucureşti cu premierul şi miniştrii Finanţelor, Economiei, Transporturilor şi Justiţiei. Romania are în derulare un acord de tip preventiv cu FMI în valoare de 3,6 miliarde euro, completat de o înţelegere similară cu Comisia Europeană pentru foduri disponibile de 1,4 miliarde euro şi o linie de credit de 400 milioane euro de la Banca Mondială. Acordul cu instituţiile financiare internaţionale a fost încheiat în martie 2011, în prelungirea programului de 20 miliarde euro derulat în perioada 2009-2011.

Guvernul speră ca autostrada Bucureşti-Ploieşti să fie deschisă în mai

Guvernul speră ca lucrările la tronsonul de autostradă Bucureşti-Ploieşti să fie încheiate la jumătatea lunii mai şi îi avertizează din nou pe constructori că vor fi penalizaţi dacă acest proiect, început în urmă cu şapte ani, nu va fi finalizat în următoarele săptămîni. Premierul Mihai Răzvan Ungureanu şi ministrul Transporturilor, Alexandru Nazare, au inspectat, duminică, şantierul de construcţie a tronsonului de autostradă Bucureşti-Ploieşti, în cazul căruia termenul de finalizare a fost amînat de mai multe ori, din cauza întîrzierilor. Şeful Guvernului a amintit că proiectul, finanţat integral de la bugetul de stat, este deja în derulare de şapte ani şi a afirmat că speră ca lucrarea să poată fi încheiată la jumătatea lunii mai.
Termenul de finalizare era 15 decembrie 2011.  "Sper ca, la jumătatea lunii mai, autostrada să fie dată în circulaţie. Întîrzierile de pînă acum, tehnice şi de altă natură, au fost depăşite", a spus Ungureanu. El a ţinut să menţioneze şi meritele guvernelor anterioare la acest proiect. Ministrul Transporturilor a afirmat la rîndul său că speră ca, măcar în al "12-lea ceas", lucrarea să fie finalizată. Întrebat de jurnalişti ce măsuri va dispune dacă nici noul termen, de 15 mai, nu va fi respectat pentru finalizarea lucrării, ministrul a răspuns că firmele constructoare vor fi penalizate.
El nu a putut indica însă dacă pentru întîrzierile deja înregistrate au fost aplicate penalităţi, arătînd că, la finalul lucrării, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale va stabili cuantumul acestor penalităţi. "Tonul a fost destul de ferm, astfel încît nimeni nu gîndeşte că lucrarea ar putea fi întîrziată", a intervenit premierul Ungureanu.
Lucrările la Autostrada Bucureşti-Ploieşti sînt împărţite în două sectoare, respectiv Bucureşti-Moara Vlăsiei, unde lucrează consorţiul italian Impressa Pizzarotti/Tirrena Scavi, şi Moara Vlăsiei-Ploieşti, construit de asocierea Spedition UMB/Pa&Co Internaţional/Euroconstruct '98/Com-Axa. Autostrada Bucureşti-Ploieşti va avea 62 de kilometri, din care în noiembrie erau finalizaţi 25 kilometri. Valoarea totală a lucrărilor se ridică la 450 milioane euro.

Încă o zi liberă pentru angajaţii din sectorul public

aceştia vor fi liberi şi pe 30 aprilie

Ziua de luni 30 aprilie 2012 va fi declarată zi nelucrătoare în sectorul public şi urmează să fie recuperată ulterior, într-o sîmbătă din luna mai, astfel încît să fie asigurate mai multe zile libere cu ocazia Sărbătorii de 1 Mai, a declarat, duminică, premierul Mihai Răzvan Ungureanu. "Am discutat deja despre acest subiect în Guvern şi aceasta este intenţia noastră", a spus Ungureanu.
Guvernul a discutat în şedinţă posibilitatea ca bugetarii să nu lucreze pe 30 aprilie, pentru a se prelungi astfel minivacanţa de 1 Mai, o decizie urmînd să fie luată săptămîna viitoare, a declarat, miercuri, agenţiei MEDIAFAX Bogdan Oprea, purtatorul de cuvînd al Ministerul Dezvoltări Regionale şi Turismului. "Guvernul a discutat în şedinţă posibilitatea ca ziua de 30 aprilie să fie liberă pentru bugetari, urmînd să fie recuperată ulterior. A fost o discuţie de principiu, o decizie urmînd să fie luată în şedinţa Executivului de săptămîna viitoare", a spus Oprea.
Bugetarii sînt liberi marţi, 1 mai, şi dacă nu ar lucra nici luni, 30 aprilie, ar avea patru zile libere consecutive. "MDRT susţine această iniţiativă, pentru că ar duce la creşterea circulaţiei turistice de 1 mai şi la un număr mai mare de zile petrecute de turişti în staţiuni", a adăugat Oprea.
Purtătorul de cuvînt al Guvernului, Dan Suciu, a declarat tot miercuri că Executivul în calcul stabilirea zilei de 30 aprilie ca zi nelucrătoare, propunere "cald îmbrăţişată" de Ministerul Turismului, deoarece astfel ar fi asigurate patru zile libere între sfîrşitul săptămînii viitoare şi l Mai, fapt care ar constitui o oportunitate pentru susţinerea turismului romanesc. "E o propunere care probabil va fi asumată de Guvern. E cald îmbrăţişată de Ministerul Turismului, care ar considera cele patru zile care s-ar lega libere o oportunitate pentru susţinerea turismului local şi evident că Guvernul ia în calcul această opţiune", a spus Suciu.
Potrivit estimărilor Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), peste 25.000 de turişti romani vor merge pe litoral în minivacanţa de 1 Mai, număr apropiat de cel înregistrat anul trecut. Cele mai căutate staţiuni vor fi Mamaia, Eforie Nord, Neptun şi Vama Veche.

BEI ia în calcul dezintegrarea zonei euro

 în contractele de împrumut cu societăţile elene au fot introdue clauze referitoare la drahmă

Banca Europeană pentru Investiţii (BEI) se protejează faţă de o posibilă ieşire a Greciei din zona euro prin introducerea unor clauze referitoare la drahmă, moneda ţării înainte de adoptarea euro, în contractele de împrumut pentru companiile elene, potrivit cotidianului Kathimerini. Condiţiile au apărut în urmă cu două săptămîni, cînd conducerea Public Power Corporation (PPC), grupul care domină piaţa energiei din Grecia, a început negocieri cu BEI pentru un împrumut de 70 de milioane de euro pentru finanţarea unor noi centrale electrice pe gaze naturale.
BEI a propus pentru prima dată două noi prevederi, una fiind posibila renegociere a acordului în cazul în care Grecia ar ieşi din zona euro sau uniunea monetară s-ar destrăma. A doua a fost încheierea acordului sub incidenţa legii britanice, pentru eventualitatea unor probleme la plată. PPC a prezentat situaţia Ministerului de Finanţe, care a început negocieri cu BEI, întrucît a realizat că aceşti termeni nu privesc doar PPC, ci întreaga politică de creditare a băncii în Grecia.
Surse din BEI au sugerat că noua clauză a schimbării monedei va fi introdusă în toate contractele cu ţările care aplică programe de stabilitate financiară (Grecia, Portugalia şi Irlanda), urmînd să fie extinsă treptat la toate statele din zona euro. Banca a transmis clar Ministerului de Finanţe de la Atena că toate contractele de împrumut pentru companiile elene vor avea "clauza drahmei" şi vor fi încheiate sub incidenţa legii din Marea Britanie. BEI s-a angajat să acorde împrumuturi de 600 de milioane de euro în Grecia pînă în ianuarie, urmînd ca suma să urce la 1,4 miliarde de euro pînă la sfîrşitul anului 2015.
Încheierea contractelor sub incidenţa legii britanice ar trebui să protejeze BEI de o restructurare a datoriei similare celei din martie, cînd statul elen a impus creditorilor privaţi care deţineau obligaţiuni guvernate de legea din Grecia să reducă datoria statului cu 100 de miliarde de euro.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.