Economic

37% dintre romani se aşteaptă să le scadă veniturile

Ziarul de Vrancea
20 mar 2012 674 vizualizări
Aşa arată un studiu realizat de către compania GfK Romania

Compania de cercetare a pieţei GfK Romania a anunţat, ieri, că un studiu realizat de companie arată că anul 2012 aduce semne timide, dar încurajatoare de restabilire a optimismului, romanii considerînd că situaţia lor financiară şi perspectivele actuale sînt puţin mai bune decît în urmă cu un an. "Astfel, dacă în luna februarie 2011, 68% dintre romani considerau că situaţia financiară a familiei lor era mai rea decît acum un an, în februarie 2012 procentul celor care o duc mai greu din punct de vedere financiar coboară la 61%. Totuşi, în privinţa situaţiei economice generale a ţării, romanii rămîn pesimişti. Se simte totuşi o uşoară îmbunătăţire – anul trecut 85% dintre ei nu credeau că economia merge bine, în vreme ce în 2012 acest procent a scăzut la 76% din populaţie", se arată într-un comunicat al GfK Romania. Jumătate dintre cei chestionaţi nu văd o îndreptare a situaţiei economice în următoarea perioadă.  Părerile romanilor faţă de evoluţia situaţiei lor financiare în următorul an sînt împărţite - 40% cred că venitul va rămîne acelaşi, iar 37% spun că se aşteaptă ca acesta să scadă. Ponderile sînt relativ constante în ultimii trei ani, cu uşoare semne de îmbunătăţire în 2012. "Romanii continuă să fie prudenţi cu banii lor. Deşi indicatorii privind inflaţia şi încrederea în stabilitatea locului de muncă arată un optimism în creştere, cifrele legate de disponibilitatea de a economisi nu s-au îmbunătăţit faţă de anul trecut", a declarat directorul general al GfK Romania, Andi Dumitrescu. Totodată, 8 din 10 romani nu consideră că este momentul potrivit pentru a economisi, iar 84% nu se aşteaptă să pună bani deoparte nici în următorul an. Aproape trei sferturi din populaţie crede că preţurile au fost mai ridicate în februarie 2012 faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, iar 67% estimează că preţurile se vor mări pe parcursul acestui an cel puţin în acelaşi ritm ca pînă acum. Oamenii sînt ceva mai încrezători în stabilitatea locurilor de muncă: doar 63% dintre romani cred că şomajul va creşte în decursul acestui an, faţă de 75% în februarie 2011. În acest context, intenţia de achiziţie a unor bunuri de folosinţă îndelungată rămîne scăzută, doar un roman din zece arătîndu-se dispus să facă acest lucru în următorul an. Informaţiile provin din Barometrul de încredere a Consumatorului, studiu cofinanţat de Comisia Europeană şi realizat lunar de GfK Romania. Datele sînt reprezentative pentru populaţia Romaniei în vîrstă de 15 ani şi peste, eşantionul fiind de 1.000 de persoane intervievate în fiecare lună.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.