Economic

Stiri economice pe o coloană:Pe hîrtie investiţiile au urcat cu 9,2%, însă rezultatele se încăpăţînează să apară

Ziarul de Vrancea
2 mar 2012 876 vizualizări
Investiţiile în economie au crescut anul trecut cu 9,2% faţă de 2010, la 64,529 miliarde lei la preţuri curente (15,22 miliarde euro), după un avans de 22,1% în trimestrul al patrulea comparativ cu aceeaşi perioadă din 2010, a anunţat vineri Institutul Naţional de Statistică (INS).




  În ultimul trimestru din 2011 au fost consemnate creşteri pentru toate elementele de structură: utilaje (inclusiv mijloace de transport) - 35,4%, lucrări de construcţii noi - 14,5% şi alte cheltuieli - 12,6%. "Comparativ cu trimestrul IV 2010, în trimestrul IV 2011 se constată o scădere a ponderii lucrărilor de construcţii noi în total investiţii cu 1,8 puncte procentuale, iar în alte cheltuieli cu 1 punct procentual. Ponderea investiţiilor în utilaje (inclusiv mijloace de transport) a crescut cu 2,8 puncte procentuale", se arată într-un comunicat al INS. Investiţiile concretizate în lucrări de construcţii noi au însumat anul trecut 31,913 miliarde lei, reprezentînd 49,5% din total, faţă de 51,2% în 2010. Investiţiile în utilaje şi mijloace de transport au însumat 26,305 miliarde lei, reprezentînd 40,8% din total, faţă de 38,4% în 2010. Ramurile în care s-a realizat un volum mai mare de investiţii au fost industrie şi comerţ/servicii (comerţul cu ridicata şi amănuntul, repararea autovehiculelor). Potrivit datelor BNR, anunţate în februarie, investiţiile străine directe au scăzut anul trecut cu 13,6% faţă de nivelul din 2010, la 1,917 miliarde euro, ajungînd astfel la minimul ultimilor nouă ani.



Numărul de locuinţe finalizate anul trecut a scăzut cu 4.356 unităţi

Numărul de locuinţe finalizate anul trecut a scăzut cu 4.356 unităţi, la 44.456, şi a continuat creşterea ponderii unităţilor locative date în folosinţă în mediul rural, a anunţat ieri Institutul Naţional de Statistică (INS). "Pe medii de rezidenţă, analiza construcţiei de locuinţe noi pune în evidenţă o creştere a ponderii acestora în mediul rural atît în anul 2010 (52,3%) cît şi în anul 2011 (56,4%). Repartiţia pe fonduri de finanţare a locuinţelor terminate relevă că, faţă de 2010, anul trecut a scăzut atît numărul locuinţelor realizate din fonduri private cît şi numărul locuinţelor realizate din fonduri publice, cu 3.896 locuinţe, respectiv cu 460 locuinţe", se arată într-un comunicat al INS. Cele mai mari scăderi s-au înregistrat în regiunile de dezvoltare Bucureşti-Ilfov (-1.496 locuinţe), Centru (-817), Sud-Muntenia (-614), Nord-Vest (-553) şi Sud-Est (-549). în regiunea de dezvoltare Vest a avut loc o creştere cu 318 unităţi. În trimestrul al patrulea au fost date în folosinţă 15.372 locuinţe, în scădere cu 1.308 unităţi faţă de ultimele trei luni din 2010. Atît în trimestrul IV 2011 cît şi în trimestrul IV 2010 cele mai multe locuinţe au fost construite în mediul rural - 59,6%, respectiv 59%. Numărul locuinţelor realizate din fonduri publice a crescut cu 554 locuinţe, iar numărul locuinţelor realizate din fondurile private a scăzut cu 1.862. Scăderi au avut loc în regiunile Bucureşti-Ilfov (-859 locuinţe), Nord-Vest (-383), Nord-Est (-266, Centru (-211) şi Sud-Vest Oltenia (-114), iar creşteri în Sud-Est (plus 405 locuinţe), Vest (plus 97) şi Sud-Muntenia (plus 23 locuinţe).




Un faliment necontrolat al Greciei ar costa economia 1.000 miliarde de euro

Un faliment necontrolat al Greciei ar avea costuri de peste 1.000 de miliarde de euro pentru economia internaţională, potrivit unui document transmis de Institutul pentru Finanţe Internaţionale (Institute of International Finance -IIF) liderilor europeni, transmite AFP. IIF, care a negociat în numele băncilor comerciale cu guvernul de la Atena pentru restructurarea datoriei statului elen, consideră că Banca Centrală Europeană ar fi puternic afectată, prin expunerea pe datoria Greciei, dar şi prin măsurile pe care ar trebui să le adopte pentru a evita contagiunea la alte state slabe din Europa, se arată în documentul IIF, obţinut de Athens News. Intrarea Greciei în incapacitate de plată ar ameninţa direct cu destabilizarea Portugaliei, Irlandei, Italiei şi Spaniei. Organizaţia estimează necesarul de recapitalizare la circa 160 de miliarde de euro. Economia europeană va fi afectată de un faliment al Greciei inclusiv prin încetinire şi declinul veniturilor din taxe. Raportul obţinut de Athens News a fost transmis liderilor europeni pe 18 februarie, înainte de decizia de a lansa programul de restructurare a datoriilor statului elen, anunţat la sfîrşitul anului trecut. "Avînd în vdere aceaste traume financiare, este dificil să ne imaginăm că Grecia va rămîne un membru funcţional al zonei euro în cazul unui faliment dezordonat", se arată în raport. IIF, cu sediul la Washington, include peste 400 de instituţii financiare din circa 70 de ţări, inclusiv patru din Grecia.




Twitter face comerţ cu datele utilizatorilor

Două companii de cercetare vor putea furniza date despre utilizatorii serviciului online de socializare şi microblogging Twitter clienţilor dispuşi să plătească pentru folosirea datelor în strategii de marketing, scrie Reuters. Companiile Gnip, din SUA, şi DataSift, cu sedii în SUA şi Marea Britanie, sînt licenţiate de Twitter pentru a analiza postările arhivate şi informaţiile principale despre utilizatori, precum locaţia. DataSift a anunţat în această săptămînă că va pune la dispoziţia clienţilor săi date Twitter în pachete ce vor cuprinde ultimii doi ani de activitate. Gnip poate asigura date din ultimele 30 de zile. "Accesul la ceea ce a spus cineva în urmă cu un an sau mai mult este o schimbare majoră", a declarat Paul Stephens, director la Privacy Rights Clearinghouse din San Diego. Odată cu apariţia de detalii asupra tipului de informaţie analizată, Stephens şi alţi experţi în protejarea confidenţailităţii sînt îngrijoraţi de transferul informaţiilor despre utilizatori către companii gata să le cerceteze cu foarte mare atenţie. "Odată cu dezvoltarea Twitter şi a socilizării online, problema va deveni tot mai mare. Companiile online ştiu din ce în ce mai mult ce site-uri accesăm, ce reclame ne interesează şi ce cumpărăm. De asemenea, află la ce ne gîndim, iar asta este înfricoşător", a afirmat Graham Cluley, consultant la compania de securitate IT Sophos.



Dacia lansează seria limitată Story

Dacia va lansa, în luna martie, seria limitată Story pe modelele Sandero şi Logan, la preţuri între 8.800 şi 10.450 euro, cu TVA inclus, respectiv între 7.900 şi 9.550 euro, în funcţie de motorizarea maşinii. "Noua serie limitată este disponibilă pentru motorizările 1.2 16V 75 CP, 1.6 85 CP şi 1.5 dCi 75 CP. Atît Sandero cît şi Logan Story sînt echipate cu ABS şi Asistenţă la Frînarea de Urgenţă (AFU), airbag-uri şofer şi pasager, direcţie asistată, aer condiţionat, Radio CD MP3 cu satelit de comandă pe volan, priză Jack, USB, Bluetooth®, închidere centralizată cu cheie. Un sticker specific, aplicat la exterior, identifică noua serie limitată, în timp ce la interior se remarcă noua tapiţerie, gri închis cu motive gri deschis, prezente pe spătarul scaunelor", se arată într-un comunicat al constructorului.  Opţional, atît Sandero cît şi Logan Story pot fi prevăzute cu airbag-uri laterale faţă. Preţurile variază între 8.800 şi 10.450 euro (cu TVA inclus) pentru Sandero Story şi între 7.900 şi 9.550 euro (de asemenea cu TVA inclus) pentru Logan Story, în funcţie de motorizarea aleasă.




Băncile ţin blocate 777 miliarde euro la BCE

Lichidităţile păstrate în depozite overnight de către băncile din zona euro la Banca Centrală Europeană (BCE) au atins un nou record, de 777 miliarde de euro, vineri, la numai două zile după ce BCE a acordat împrumuturi de 530 de miliarde de euro, potrivit, Financial Times. Băncile au plasat overnight 776,9 miliarde de euro la BCE ieri, cu aproximativ două treimi mai mult faţă de ziua anterioară, alegînd siguranţa de a-şi ţine banii la BCE în locul investirii imediate în piaţă. Prin programul BCE de lichidităţi nelimitate pe perioadă de trei ani, 800 de bănci au împrumutat săptămîna aceasta 529,5 miliarde de euro la dobîndă de 1%. Pentru păstrarea banilor în depozite overnight la BCE, băncile comerciale primesc doar o dobîndă de 0,25%. Reprezentanţii băncilor centrale explică majorarea puternică a depozitelor ca o consecinţă automată a lichidităţilor introduse de BCE în sistemul financiar. În cazul în care situaţia se menţine fără o creştere a creditării către economia reală, va sublinia una din frustrările multor lideri europeni: că băncile acumuleză lichidităţile sau le folosesc pentru investiţii în instrumente financiare, precum obligaţiunile guvernamentale. Folosirea facilităţii de depozit overnight a BCE a crescut puternic după programul de împrumutrui pe trei ani derulat în decembrie. în ultima lună a anului trecut, nivelul depozitelor overnight a fost de circa 450 de miliarde de euro şi s-a menţinut la acest nivel şi ulterior. Păstrarea banilor la BCE este considerată un semn al tensiunilor de pe piaţa bancară, întrucît băncile ar obţine dobînzi mai mari dacă s-ar împrumuta între ele pe piaţa interbancară, decît dobînda de 0,25% de la BCE.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.