Economic

Deducerea TVA nu se aplică pentru maşinile în leasing şi de marfă

Mihai Boicu
19 feb 2012 3178 vizualizări
Autoturismele de marfă sub 3,5 tone şi cele achiziţionate în leasing nu beneficiază de deducerea cu 50% la TVA la achiziţie şi la combustibil

Fostul Guvern a dat dovadă de cinism la adresa oamenilor de afaceri atunci cînd a anunţat şi s-a lăudat cu introducerea în Codul Fiscal a deducerilor de TVA pentru combustibil şi maşinile noi achiziţionate. Acestea facilităţi nu se aplică chiar firmelor, deoarece aproape toate îşi cumpără maşini în leasing, iar mare parte din transportul de marfă se face cu vehicule sub 3,5 tone. Or aceste deduceri nu sînt valabile în aceste cazuri.

Agenţii economici au sărit în sus de bucurie atunci cînd au aflat că de la începutul acestui an se poate deduce combustibilul în proporţie de 50%. Potrivit noilor prevederi introduse în Codul Fiscal, această facilitate se aplică autoturismelor destinate transportului exclusiv de persoane cu o masă de pînă în 3,5 tone şi care să nu aibă mai mult de scaune, incluzînd şi scaunul şoferului. Ministerul Finanţelor Publice şi-a luat astfel măsuri de siguranţă pentru ca maşinile de marfă sub această greutate să nu beneficieze de această deducere în condiţiile în care foarte mulţi agenţi economici transportă bunuri cu astfel de autoturisme. “Prin urmare, vehiculele care prin construcţie şi echipare sînt destinate transportului mixt, respectiv atît transportului de persoane cît şi transportului de mărfuri, cum ar fi autofurgonetele, autocamioanele, autodubele, etc. nu intră sub incidenţa prevederilor care limitează deducerea TVA, chiar dacă din punct de vedere al greutăţii şi al numărului de locuri de pasageri s-ar situa în limitele prevăzute de art. 145 din Codul Fiscal”, se arată într-o informare a Finanţelor Publice. Afectate sînt firmele care fac distribuţie prin intermediul unor maşini mici şi care sperau astfel să-şi reducă cheltuielile mari pe care le au cu combustibilul. O bună parte din transportul rutier de mărfuri se efectuează cu vehicule mai mici de 3,5 tone, astfel încît nu sînt ajutate de noile prevederi ale Codului Fiscal, iar foarte mulţi agenţi economici sînt afectaţi.

Doar plata cu banii jos aduce avantaje

Autoturismele achiziţionate în leasing şi care se încadrează în condiţiile prevăzute de Codul Fiscal în ceea ce priveşte greutatea şi transportul de persoane nu beneficiază nici ele de această facilitate. Ministerul Finanţelor a explicat că deducererea se aplică doar pentru vehiculele “aflate în proprietatea sau în folosinţa persoanei impozabile”. “Prin urmare, limitarea deducerii pentru combustibil se aplică şi în cazul vehiculelor care sînt utilizate în cadrul unui contract de leasing, închiriere, comodat sau orice alt tip de contract prin care bunul este pus la dispoziţia unei persoane impozabile în vederea utilizări”, precizează reprezentanţii Finanţelor. Codul Fiscal prevede de la începutul acestui an posibilitatea deducerii cu 50% a TVA pentru maşinile noi achiziţionate. Prevederile nu sînt aplicate pentru ratele de leasing plătite de utilizatori pe perioada contractelor de leasing, întrucît acestea reprezintă din punct de vedere al TVA prestări de servicii. De ducerea se va aplica însă pentru valoarea la care se face transferul de proprietate la sfîrşitul contractului de leasing, aceasta fiind considerată o livrare de bunuri. De asemenea, facilitatea este valabilă în care transferului de proprietate se face în mai puţin de 12 luni de la încheierea contractului de leasing. În acest caz se consideră că este vorba de o livrare de bunuri. Cum cele mai mult din firme îşi cumpără maşini în leasing, este clar că această facilitate acordă de Ministerul Finanţelor nu este un ajutor pentru mediul de afaceri, deşi Guvernul s-a lăudat că a luat aceste măsuri special pentru a ajuta firmele. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.