Economic

Firmele pot alege să fie microîntreprinderi pînă la 31 ianuarie

Mihai Boicu
20 ian 2012 1342 vizualizări
Persoanele juridice care la 31 decembrie 2011 îndeplineau condiţiile necesare de a fi microîntreprinderi pot opta pînă la sfîrşitul acestei luni pentru plata impozitului pe veniturile microîntreprinderilor

Condiţia este să nu mai fi fost plătit acest tip de impozit, care se referă la statutul reglementat de Titlul IV, indice 1, din Codul Fiscal, aplicabil începînd cu data de 1 ianuarie 2011, fără a lua în considerare statutul de microîntreprindere deţinut pînă la 31 decembrie 2009. Pentru a fi considerate microîntreprinderi, persoanele juridice trebuie să aibă între unu şi nouă salariaţi, inclusiv, iar venitul nu depăşeşte echivalentul în lei a 100.000 euro. Excepţie fac parte firmele din domeniul bancar, în domeniul asigurărilor şi reasigurărilor, al pieţei de capital, în domeniile jocurilor de noroc, consultanţei şi managementului. De asemenea, statul şi autorităţile locale nu trebuie să deţină capital social. În condiţiile în care pe parcursul anului nu mai sînt îndeplinite condiţiile referitoare la numărul de salariaţi sau capitalul social, microîntreprinderea are obligaţia de a păstra pentru anul fiscal respectiv sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor, fără posibilitatea de a beneficia pentru perioada următoare de acest sistem de impozitare, chiar dacă ulterior îndeplineşte condiţiile de microîntreprindere. Dacă în cursul anului fiscal veniturile depăşesc echivalentul în lei a plafonului de 100.000 euro microîntreprinderea datorează impozit pe profit începînd cu trimestrul în care s-a depăşit limita. În aceeaşi situaţie se află şi microîntreprinderile care în cursul unui trimestru al anului fiscal încep să realizeze venituri din activităţi în domeniul bancar, asigurărilor şi reasigurărilor, al pieţei de capital, în domeniile jocurilor de noroc, consultanţei şi managementului. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.