Economic

Abatorul familiei Trăşculescu - între insolvenţă şi faliment

Ziarul de Vrancea
17 ian 2012 3812 vizualizări
Abatorul tatălui deputatului PDL Alin Trăşculescu se află între faliment şi reorganizare judiciară pentru că nu şi-a putut plăti datoriile la timp u judecătorii trebuie să hotărască astăzi dacă afacerea mai poate continua u creditorii au de recuperat de la firma administrată de Silviu Florin Trăşculescu 8,5 milioane lei, adică aproximativ 2 milioane de euro

Tribunalul Vrancea trebuie să decidă astăzi dacă abatorul familiei Trăşculescu intră în faliment sau reorganizare judiciară, chiar dacă cifra de afaceri a societăţii a crescut de peste 30 de ori după ce PDL a cîştigat alegerile în anul 2008. Cu toate acestea, TSDM Dollar Prod nu a mai avut venituri suficient de mari pentru a-şi plăti creditele şi a acumulat datorii de 2 milioane de euro. Deputatul Alin Trăşculescu s-a retras din firma administrată de tatăl său în primăvara anului trecut, după ce au apărut informaţii cu privire la afacerile cu bani publici ale societăţii.
Abatorul familiei Trăşculescu este sufocat de datorii şi se află la răscruce de drumuri, între faliment şi reorganizare judiciară, după ce a cunoscut o ascensiune fulminantă după  alegerile din 2008. Tatăl deputatului Alin Trăşculescu a solicitat intrarea în insolvenţă a TSDM Dollar Prod şi aprobarea unui plan de reorganizare judiciară care să scoată societatea din situaţia dificilă în care se află. Soarta abatorului s-ar putea decide astăzi, pe 17 ianuarie, termen acordat anul trecut de judecători pentru negocierea planului de reorganizare. Lichidatorul a depus la dosar acest plan încă din luna noiembrie, însă o condiţie esenţială pentru a fi aprobat de către Tribunal este ca şi creditorii să fie de acord cu el. În caz contrar, societatea va intra în faliment şi va fi vîndută pe bucăţi. Creditorii au de recuperat de la firma administrată de Silviu Florin Trăşculescu 8,5 milioane lei, adică aproximativ 2 milioane de euro. Cea mai are sumă este solicitată de Ate Bank Romania – 7,5 milioane lei, de unde abatorul a luat mai multe credite, care, practic, i-au pecetluit soarta întrucît ratele foarte mari au depăşit posibilităţile de rambursare ale societăţii. “De-a lungul perioadei analizate (ultimii ani din activitatea abatorului – n.r.), rezultatul financiar a avut o evoluţie negativă, iar valoarea pierderilor se datorează plăţii dobînzilor aferente împrumuturilor acordate”, arată lichidatorul judiciar al TSDM Dollar Prod.


Succesul afacerilor a coincis cu succesul politic


Istoria societăţii arată că aceasta a reuşit o performanţă pe care ar fi invidios orice miliardar: creşterea cifrei de afaceri de 33 de ori, după cum arată datele de la Ministerul Finanţelor. Misterul este însă uşor de lămurit dacă avem în vedere că saltul s-a produs în 2009, de cînd PDL face singur legea la guvernare, iar în firmă era implicat şi Alin Trăşculescu, preşedintele PDL Vrancea. În plus, acesta şi-a numit favoriţii în fruntea Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, astfel încît nu a avut probleme prea mari pe această linie. TSDM Dollar Prod s-a ocupat pînă în 2005 cu comerţul cu ridicata al echipamentelor şi furniturilor, iar în 2006 şi-a schimbat obiectul de activitate în comerţul cu amănuntul al cărnii şi al produselor de carne. În 2008 abatorul a avut o cifră de afaceri de 249.435 lei, care a crescut în anul următor la nu mai puţin de 8,3 milioane lei. Succesul în afaceri coincide cu încheierea contractelor pe bani publici pentru neutralizarea deşeurilor cu Penitenciarul Focşani sau cu mai multe primării din judeţ, indiferent de culoare politică a edililor, printre care cele de la Jariştea, Odobeşti, Popeşti sau Dumbrăveni.  Deputatul Alin Trăşculescu s-a retras din firmă în primăvara anului trecut pentru a încerca să înlăture efectele negative ale acuzaţiilor de afaceri pe bani publici, mai ales că a fost menţionat şi pe portalul anticorupţie “Romania Curată”. În aceste condiţii, solicitarea de reorganizare judiciară pare ciudată, însă este posibil ca nici apropierea de putere să nu mai fi fost suficientă din cauza crizei pentru acoperirea datoriilor foarte mari acumulate în ultimii ani.


Creditele au împovărat abatorul


Societatea a avut o evoluţie negativă în 2011 în ceea ce priveşte profitul. Astfel, la 30 iunie pierderile se ridicau la 1,3 milioane lei, chiar dacă în 2010 abatorul a obţinut profit. Istoricul firmei arată că aceasta a fost înfiinţată în anul 2004, iar în 2007 a cîştigat un proiect de 5,3 milioane de lei prin Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, din care jumătate de sumă reprezenta finanţare nerambursabilă. Investiţia prevedea înfiinţarea unui abator lîngă Focşani. În 2009, Dollar Prod a contractat un credit pentru investiţii de la Ate Bank în valoare de 1,31 milioane euro, pe o perioadă de 10 ani. Ulterior, abatorul a luat de la aceeaşi bancă un credit de tip revolving de 300.000 de euro, care trebuia rambursat într-un an. Analiza realizată de administratorul judiciar concluzionează că politica de dezvoltare a firmei a fost direcţionată către acumularea de active imobilizate peste nivelurile optime, ceea ce  a dus la probleme cu lichidităţile. În plus, s-au înregistrat fluctuaţii ale veniturilor din cauza dificultăţilor de încasare a datoriilor. “Lipsa de lichidităţi a determinat societatea să se împrumute pe termen scurt şi la creditare în general, ceea ce a ridicat nivelul costurilor”, se arată în documentele depuse la Tribunal. Unul dintre asociaţii de la TSDM Dollar Prod, Silviu Trăşculescu, spune că societatea pe care o conduce are de recuperat de la diverşi debitori sume importante. “Noi avem de încasat în jur de 300.000 euro, de la diverse societăţi. Unii dintre ei nu mai au posibilitatea de a plăti, din alte părţi banii vin foarte greu, situaţie care ne-a creat şi nouă probleme. Sperăm ca în perioada următoare lucrurile să meargă mai bine”, a declarat anul trecut Silviu Trăşculescu.


Lichidatorul spune că falimentul nu e avantajos


TSDM Dollar Prod s-ar fi aflat într-o situaţie financiară mai bună dacă ar fi reuşit să-şi recupereze creanţele în valoare 2,6 milioane lei. Existenţa acestor sume reprezintă unul dintre argumentele aduse judecătorilor pentru aprobarea planului de reorganizare, implementat pe o perioadă de trei ani. În primul an de finanţare, se arată în document, abatorul nu are nevoie de finanţare deoarece are la dispoziţie un excendent de numerar de 0,51 milioane lei. Societatea îşi propune relansarea activităţii prin încheierea de contracte noi cu vechii colaboratori, dar şi cu alţii, prestarea de servicii către parteneri din interiorul şi din afara UE, fiind în acest sens acreditat atît pentru comerţul intracomunitar cît şi pentru cel cu piaţa din Rusia. Reducerea costurilor, recuperarea datoriilor, o mai bună administrare a patrimoniului sînt alte măsuri trecute în planul de reorganizare. Abatorul ar trebui să-şi achite gradual datoriile, vîrful de plată fiind în al treila an, cu 4,2 milioane lei. Ate Bank are cel mai greu cuvînt de spus în aprobarea reorganizării, deoarece are cele mai mare sume de recuperat şi are gaj pus pe aproape toate bunurile SC TSDM Dollar Prod. Lichidatorul judiciar susţine că instituţia de credit ar ieşi în avantaj prin reorganizarea abatorului, deoarece pentru bunurile sale nu există cerere şi fie nu s-ar vinde, fie ar obţine preţuri foarte mici. Reorganizarea judiciară este o procedură la care nu apelează foarte multe firme, cu toate că pe parcursul derulării procedurii sînt puse la adăpost de creditori. (Mihai BOICU, Gabriel SAVA)


Cine sînt creditorii abatorului familiei Trăşculescu


Ate Bank Romania – 7,5 milioane lei
Direcţia Generală a Finanţelor Publice – 269.186 lei
Administraţia Fondului pentru Mediu – 50 lei
Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor – 92.332 lei
Nitech SRL Bucureşti – 10.161 lei
FF EE – EF Muntenia Nord SA – 27.600,48 lei
Consinterfin Slobozia Ciorăşti – 153.103 lei
Annona Vys Ap SRL Brăila – 27.588 lei
Complexul de porci Brăila SA – 19.984,24 lei


Evolutia afacerilor TSDM Dollar Prod 

      
    Cifra de afaceri (lei)    Profit (lei)    Pierderi (lei)    Nr. angajati
2006    195.177    5.260        2
2007    229.755        75.418    3
2008    249.435        407.820    7
2009    8.305.713    19.503        49
2010    8.164.383    124.813        35
30.06.2011    3.909.182        1.356.738    37

Împrumuturile au fost garantate cu apartamente


Creditele făcute au fost garantate atît cu bunurile abatorului, dar şi cu două apartamente din Focşani, un spaţiu comercial tot în Focşani şi o casă de vacanţă la Tulnici. TSDM Dollar Prod deţine 19.000 mp, clădirea abatorului în valoare de 4,1 milioane lei, echipamente , maşini şi utilaje – 2,7 milioane lei, mijloace transport – 166.000 lei, aparate măsură şi control – 51.000 lei, materii prime – 1,599 milioane lei, mobilier şi material de birotică - 11.000 lei. (M. B.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 5

Adaugă comentariu
antiBASE, acum 4482 zile, 3 ore, 12 minute, 21 secunde
an de varf 2009, an cand taia vaci provenit din furturi
Doru, acum 4483 zile, 4 ore, 59 minute, 17 secunde
De ce nu il executa Bercariu Corneliu,sau Gelu Coman??? ca le este frica,dar pe alte pers.si ptr.1000 ron.ii executa,bine inteles tot Bercariu C...cumpara dupa care tot el vinde dar la cine stie citeste integral
kilovat, acum 4483 zile, 11 ore, 37 minute, 52 secunde
Ce a facut smecherul de director de la Electrica sa recupereze debitul ca daca era un om de rand era executat in secunda 2 cu alde VN-01-EXE sau VN-10-EXE..??,,sau ce analiza economica au facut citeste integral
mescheru', acum 4483 zile, 14 ore, 44 minute, 17 secunde
nu si-a putut plati datoriile????????????????????????? NU A VRUT NENOROCITUL NU CA NU A PUTUT.
capitalismul, acum 4483 zile, 21 ore, 46 minute, 11 secunde
Datorii la Consinterfin Slobozia Ciorăşti – 153.103 lei de aceea si-a permis aceasta firma sa arunce cu dejectii peste tot fara sa fie controlati si pedepsiti ca in Danemarca, acum focsaneni citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.