Economic

Coloana de stiri economice: Cursul de schimb le face viaţa amară persoanelor cu rate în valută

Ziarul de Vrancea
10 ian 2012 1185 vizualizări
Banca Naţională a Romaniei (BNR) a publicat ieri un curs de referinţă cu 0,93 bani mai mare decît luni, de 4,3625 lei/euro, reprezentînd cel mai ridicat nivel din ultimele 18 luni jumătate şi aproape de nivelul record, de 4,3688 lei/euro, atins în iunie 2010

În sesiunea perecedentă, BNR a anunţat o paritate de 4,3532 lei/euro. Leul a pierdut şi în faţa francului elveţian, iar cursul a urcat cu 1,42 bani, de la 3,5811 lei/franc la 3,5953 lei/franc. Nivelul de ieri reprezinţă cea mai înaltă cotaţie atinsă din 5 septembrie 2011, cînd paritatea s-a plasat la 3,8133 unităţi. În schimb, referinţa pentru dolar a scăzut cu 0,25 bani, de la 3,4096 lei/dolar la 3,4071 lei/dolar. Referinţa de luni a reprezentat maximul începînd cu 2 iulie 2010, cînd dolarul a fost cotat la 3,4414 lei.  La deschidere, cotaţiile se plasau la 4,3600 - 4,3630 lei/euro, uşor mai sus faţă de nivelul de la finalul sesiunii precedente, cînd schimburile se perfectau la 4,3585 - 4,3600 lei/euro. În prima oră de tranzacţionare, cursul a urcat pînă la un maxim de 4,3695 lei/euro, iar la acest nivel unii dealerii au spus că s-a simţit intervenţia băncii centrale, care a început să vîndă valută pentru a limita deprecierea leului. Ulterior, volumele transferate au fost în media sesiunilor precedente, potrivit dealerilor, iar cu puţin timp înainte de ora 13:00, operaţiunile se realizau la 4,3660 - 4,3675 lei/euro. Dobînzile pentru sumele plasate pe o zi au continuat să scadă, de la 2,33 - 2,83% la 1,95 - 2,45%, pe fondul surplusului de lichiditate. Totodată, randamentele afişate pentru plasamentele cu scadenţă la o săptămînă au scăzut de la 3,83 - 4,33% 3,18 - 3,68%.

ING Bank:Deficitul zilnic de lichiditate se ridică la 4,1 miliarde lei

Deficitul de lichiditate din sistemul bancar a crescut semnificativ în luna decembrie, băncile împrumutînd zilnic 4,1 miliarde de lei de la BNR, mult peste suma de 1,7 miliarde de lei din noiembrie, potrivit calculelor realizate de analiştii ING Bank. "Acesta este cel mai mare deficit de lichiditate din 2009, cînd s-au înregistrat episoade de tensiune severă pe piaţa monetară, şi ar putea părea frapant deoarece ratele pe termen scurt au înregistrat scăderi importante în decembrie", se arată într-un raport ING Bank emis ieri. Analiştii băncii sunt de părere că fondurile atrase au fost folosite în special pentru finanţarea Ministerului Finanţelor. "Explicaţia noastră pentru această combinaţtie stranie este că emisiunile de titluri de stat din decembrie, cumpărate de un număr mic de dealeri primari, au fost în mare parte finanţate prin intermediul operaţiunilor de piaţă monetară organizate regulat de banca centrală, de unde rezultă majorarea sumei de bani pe care băncile au împrumutat-o de la BNR, în timp ce mulţi alţi deţinători de titluri s-au confruntat cu o creştere a lichidităţilor deoarece nu au refinanţat, probabil într-o proporţie importantă, titlurile care au ajuns la scadenţă", se menţionează în raport. De asemenea, analiştii spun că lichiditatea din sistem s-a îmbunătăţit în continuare probabil ca urmare a unor cheltuieli mai mari în decembrie, bazate printre altele pe sumele atrase prin emisiunile de titlurile de stat, care au fost finanţate prin operaţiunile de piaţă ale băncii centrale. "Concluzia acestei poveşti complicate, care credem că arată cum este condusă piaţa monetară, este că sunt multe modalităţi de a tempera presiunea ascendentă a ratelor de dobîndă pe termen lung. Aceasta concluzie este pozitivă pentru investitorii pe termen scurt în titluri de stat în lei, dar dependenţa de mecanisme aşa neobişnuite este negativă pe termen lung. Partea negativă este totuşi atenuată de faptul că politici stranii au fost implementate tot mai des la nivel global pe parcursul ultimilor ani", au arată în raportul menţionat. Dealerii au suspectat la precedentele licitaţii repo organizate de BNR că fondurile au fost atrase de unele bănci locale care finanţează la rîndul lor Ministerul Finanţelor, la randamente în scădere.

Băncile europene ţin la ciorap 482 miliarde euro

Depozitele overnight ale băncilor comerciale la Banca Centrală Europeană (BCE) au atins un nou maxim, de 482 miliarde euro, potrivit datelor prezentate ieri de instituţie, societăţile financiare optînd pentru siguranţă în locul creditării, pe fondul crizei datoriilor de stat, transmite Reuters. Băncile din zona euro controlează lichidităţi semnificative, după ce au împrumutat în decembrie de la BCE 489 miliarde euro în cadrul primei scheme de lichiditate pe trei ani derulată de supraveghetor. Germania a obţinut luni dobînzi negative, de -0,0122%, la o emisiune de titluri cu maturitatea la şase luni, un nou semnal că investitorii preferă în această perioadă siguranţă în loc de profit. BCE plăteşte o dobîndă de 0,25% pentru depozitele overnight, sub nivelul de 0,372% de pe pieţele interbancare. Depozitele overnight au atins un maxim record pentru cea de-a treia zi consecutiv. Creditarea totală a BCE era, în raportul de marţi, de 685 miliarde euro, băncile returnînd astfel instituţiei în depozite 70% din banii împrumutaţi. Înainte de criza financiară mondială, băncile utilizau rar facilitatea de depozite, sumele depuse depăşind rareori 100 milioane euro pe zi.

Fitch: Italia reprezintă cel mai serios risc pentru euro

Italia reprezintă cel mai serios risc pentru moneda euro în contextul crizei din Europa, din cauza gradului înalt de îndatorare, costurilor mari de credit şi necesarului ridicat de finanţare în acest an, consideră agenţia Fitch Ratings, potrivit Wall Street Journal (WSJ). Italia trebuie să răscumpere în acest an un volum "descurajator" de obligaţiuni de stat, iar lipsa unui acord între liderii europeni privind implementarea unui "firewall" - un mecanism de protecţie care să oprească extinderea efectelor crizei - în regiune pune presiune pe ratingul statului, a declarat marţi, într-o conferinţă la Londra, şeful diviziei globale de ratinguri de ţară a Fitch, David Riley. Absenţa unui mecanism care să îngrădească în mod credibil criza în Italia ar trebui să fie un motiv serios de îngrijorare pentru zona euro, avertizează el. Spread-ul de aproximativ patru puncte procentuale dintre dobînzile plătite de Italia şi randamentul de referinţă al obligaţiunilor germane, alături cu creşterea economică zero, s-ar putea dovedi "o combinaţie explozivă" pentru Italia. Solvabilitatea ţării ar putea fi asigurată de un spread de numai 1,5 puncte procentuale şi o creştere economică de 1,5%, estimează Fitch. Agenţia ar putea reduce în curînd ratingul Italiei, în prezent Apluis.

Fiat şi Chrysler, în alianţă cu PSA Peugeot Citroen

Fiat şi Chrysler caută un al treilea partener de alianţă pentru a creşte eficienţa şi a reduce costurile de dezvoltare, a declarat directorul general al celor două companii, Sergio Marchionne, iar ziarul italian Corriere della Sera scrie că PSA Peugeot Citroen este pregătit pentru negocieri cu Fiat. "Ar putea să apară un al treilea partener. Trebuie să construim un nivel superior de eficienţă. Partenerul poate avea orice culoare dacă îmi va oferi nivelul de convergenţă industrială pe care îl caut", a declarat Marchionne la Salonul Auto de la Detroit, transmite Bloomberg. El a afirmat că, pentru a ajunge la nivelul necesar de eficienţă, grupurile din industria auto trebuie să producă între 8 şi 10 milioane de autovehicule pe an. În prezent, numai General Motors, Volkswagen şi Toyota sînt aproape de acest nivel. Fiat şi Chrysler au vîndut anul trecut un total de 4,2 milioane de automobile, a declarat Marchionne în decembrie. Marchionne este pe cale să renunţe la ţinta de vînzări de 5,9 milioane de autovehicule în 2014 pentru Fiat-Chrysler, reducînd-o la 5,7 milioane din cauza crizei datoriilor de stat din zona euro. El a declarat, la Detroit, că Fiat ar putea pierde, la nivel global, 500.000 de unităţi din vînzările anuale din cauza crizei.

Soft-ul de evidenţă a turiştilor, din ianuarie

Sistemul informatic de evidenţă a turiştilor la nivel naţional se află în teste şi va începe să funcţioneze din luna ianuarie, a declarat ieri ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, la o întîlnire cu reprezentanţii Consiliului Consultativ pentru Turism. "Este gata din luna decembrie, este în teste, şi urmează să îl anunţăm oficial şi să trecem la implementarea lui generalizată în luna ianuarie. Este acel sistem electronic de evidenţă a turiştilor despre care am vorbit la preluarea mandatului de ministru al Turismului", a spus Udrea. Ea a adăugat că prin acest sistem se încearcă ţinerea unei evidenţe în timp real a turiştilor cazaţi în structurile de primire. "Pe de o parte vom avea date statistice la minister, iar pe de altă parte vom putea combate fenomenul evaziunii fiscale. Parte din el, pentru că acest sistem se va implementa în structurile de cazare autorizate. Ne vom confrunta în continuare cu evaziunea fiscală în structurile de cazare neclasificate, nedeclarate, şi aici va trebui să găsim o soluţie la nivelul guvernului, pentru că ce ne împiedică în această situaţie este imposibilitatea de a intra pe o proprietate privată. Atît timp cît proprietarul structurii respective nu a declarat-o ca structură de cazare turistică, este considerată proprietate privată, poate fi declarat domiciliul persoanei respective şi atunci este imposibil să poţi să intri şi să verifici ce fel de activităţi se întîmplă în locaţia respectivă", a mai spus Udrea.






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.