Economic

Coloana de stiri economice: Oficialii Transgaz îi răspund lui Băsescu

Ziarul de Vrancea
23 dec 2011 1083 vizualizări
Transgaz, una dintre companiile menţionate de preşedintele Traian Băsescu că a solicitat majorarea bugetului pentru 2011, arată că a cerut revizuirea indicatorilor financiari pentru că se aşteaptă la un profit brut mai mare cu 53%.

Transgaz a solicitat acţionarului majoritar, Ministerul Economiei, încă din luna iulie, să aprobe o rectificare a bugetului de venituri şi cheltuieli pentru anul în curs ca urmare a creşterii cantităţilor de gaz transportate faţă de nivelul iniţial, care a generat o majorare cu 9% a veniturilor, se arată într-un comunicat al companiei transmis vineri Bursei de Valori Bucureşti. Compania precizează că profitul brut ar urma să crească cu 53% comparativ cu valoarea din bugetul aprobat. "Fundamentarea veniturilor din proiectul de buget rectificat s-a făcut în condiţiile menţinerii tarifelor de transport din bugetul aprobat, tarife care nu au mai fost ajustate din 1 septembrie 2009", arată compania de stat. Cheltuielile Transgaz sînt în creştere cu 3%, determinată în principal de redevenţa datorată bugetului de stat pentru concesionarea reţelelor de transport al gazelor. Valoarea redevenţei este echivalentul a 10% din veniturile brute aferente activităţii de transport şi tranzit internaţional al gazelor.

O decizie fără finalitate

Hotărîrea Tribunalului Bucureşti de anulare a deciziilor AGA din 2010 de la Fondul Proprietatea, printre care numirea Franklin Templeton administrator al FP, nu are "impact material asupra Fondului", avînd în vedere deciziile acţionarilor din cele mai recente adunări, consideră administratorul FP. "În esenţă, cererea reprezintă un argument tehnic cu privire la formalităţile administrative necesare pentru convocarea Adunării Generale a Acţionarilor din 6 septembrie 2010 de către administratorii anteriori ai Fondului. Avînd în vedere hotărîrile separate aprobate în cele mai recente adunări ale acţionarilor, administratorul Fondului nu consideră decizia Tribunalului ca avînd impact material asupra Fondului", se arată într-un comunicat al Fondului Proprietatea (FP) transmis, joi, Bursei de Valori Bucureşti. Administratorul Fondului Proprietatea menţionează că nu a primit pentru moment niciun document oficial din partea Tribunalului Bucureşti în legătură cu decizia instanţei. "Odată ce acesta va fi disponibil, administratorul Fondului va lua în considerare măsurile legale suplimentare adecvate şi va informa acţionarii în acest sens", se arată în comunicat. Avocatul Ioana Sfîrăială, acţionar al Fondului Proprietatea, a contestat în octombrie 2010 în instanţă o parte dintre deciziile AGA de la Fondul Proprietatea în care Franklin Templeton a fost numit administrator, invocînd că proiectul de modificare a actului constitutiv al societăţii nu a fost publicat în termenul legal, de 30 de zile înainte de AGA.

Bursa de la New York, la un pas de recuperarea pierderilor din 2011

Bursa de la New York a închis joi în creştere, datorită semnalelor de redresare a pieţei forţei de muncă din SUA, iar indicele S&P 500 este aproape de recuperarea pierderilor din acest an, pentru a încheia fără variaţie, transmite Reuters. Indicele Dow Jones Industrial Average a închis în urcare cu 0,51%, iar S&P 500 a avansat cu 0,83%, în timp ce piaţa Nasdaq a cîştigat 0,83%. S&P 500 a urcat pentru cea de-a treia şedinţă consecutiv, pe volumul redus de tranzacţionare caracteristic perioadei sărbătorilor de iarnă. Indicele Dow Jones este în urcare faţă de începutul anului, iar S&P 500 se apropie de recuperarea scăderilor pentru a finaliza 2011 în stagnare. Astfel, bursa de la New York pare să fi avut un an mai bun decît pieţele din alte părţi ale lumii, precum Europa, China și Brazilia, unde bursele au pierdut cel puţin 10% în acest an. Creşterile de joi de pe Wall Street au fost determinate de optimismul generat de scăderea cererilor pentru ajutor de şomaj în SUA la minimul ultimilor trei ani şi jumătate. Totodată, indicele încrederii consumatorilor din SUA s-a îmbunătăţit în decembrie, atingînd cel mai ridicat nivel din ultimele şase luni.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.