Economic

Guvernul a împrumutat în acest an 51,5 miliarde lei

Ziarul de Vrancea
22 dec 2011 772 vizualizări
Faţă de anul trecut, creditele angajate de stat sînt cu 25% mai mari

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat în acest an 51,5 miliarde de lei (12 miliarde de euro) prin emisiuni de obligaţiuni şi certificate de trezorerie, cu 25% peste valoarea sumelor atrase în 2010, de 41 miliarde de lei, potrivit calculelor MEDIAFAX. Tot de pe piaţa internă, Trezoreria a reuşit să atragă 1,4 miliarde euro prin emisiuni de titluri de stat, faţă de 2,53 miliarde euro în 2010. MFP a organizat o licitaţie pentru vînzarea de titluri în euro în mai, cînd a plasat obligaţiuni 939 milioane euro, cu scadenţa la trei ani, la un randament mediu de 4,89% pe an. În luna iulie, Finanţele au mai împrumutat 460,13 milioane euro prin vînzarea de obligaţiuni de stat cu maturitatea la 4 ani, randamentul mediu fiind de 4,85% pe an. De pe pieţele externe, Ministerul Finanţelor a atras la începutul lunii iunie 1,5 miliarde euro din vînzarea eurobonduri pe cinci ani la un randament de 5,29%, prin prima emisiune a programului MTN (Medium Term Notes). Potrivit datelor publicate de Ministerul Finanţelor, anul viitor statul vrea să împrumute 1,3 miliarde euro de pe pieţele internaţionale pentru a acoperi jumătate din deficitul bugetar de anul viitor, iar suma contractată din extern ar putea atinge 2,8 miliarde euro, în condiţiile în care ajung la scadenţă două emisiuni în euro. Guvernul şi-a bugetat pentru 2012 un deficit în termeni nominali de 11,2 miliarde de lei, iar 50% din sumă ar urma să fie acoperită din împrumuturi de pe plan extern, potrivit raportului privind proiectul de buget pe anul viitor. Finanţele au atras în luna decembrie 5,35 miliarde lei prin vînzarea de titluri de stat, cu 18% peste valoarea programată, de 4,5 miliarde de lei.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.