Economic

Coloana economica

Ziarul de Vrancea
16 dec 2011 1648 vizualizări
Control inopinat al CSA la Astra privind o poliţă de sănătate

Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) a început, vineri, un control inopinat la Astra Asigurări după ce a analizat sesizările primite cu privire la poliţa Astra Medica Bonus, a anunţat autoritatea de reglementare. "Consiliul Comisiei s-a întrunit joi într-o şedinţă extraordinară, pentru a analiza sesizările primite cu privire la produsul Astra Medica Bonus, pus în vînzare de Astra Asigurări. Pentru verificarea modalităţii de subscriere a poliţelor de asigurare de sănătate din portofoliul Astra, în spiritul respectării prevederilor legale, Consiliul a aprobat desfăşurarea unui control inopinat la acestă companie, începînd din 16 decembrie", se arată într-un comunicat al CSA. Astra Asigurări este cel mai mare asigurător local după nivelul primelor subscrise în 2010, care au depăşit un miliard de lei. Pe site-ul companiei, Astra Medica Bonus nu figurează la secţiunea asigurări de sănătate.

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

ŞOC: Fitch a retrogradat şapte mari grupuri financiare din Europa şi SUA

Fitch a retrogradat ratingurile a şapte mari grupuri bancare de anvergură mondială - Goldman Sachs, Deutsche Bank, Barclays, Credit Suisse, Bank of America, BNP Paribas şi Citigroup - din cauza "provocărilor tot mai mari" de pe pieţele financiare, transmite Reuters. Agenţia a coborît ratingurile datoriilor pe termen lung ale Barclays şi Credit Suisse cu două trepte, de la AA- la A. Calificativele acordate Bank of America şi Goldman Sachs au fost retrogradate cu o treaptă, de la A plus la A. Ratingurile BNP Paribas şi Deutsche Bank au fost reduse AA- la A plus. Totodată, Fitch a reafirmat ratingurile Societe Generale (A plus), UBS (A) şi Morgan Stanley (A). Dificultăţile cu care se confruntă băncile pe pieţele financiare "rezultă atît din chestiuni economice, cît şi dintr-o serie de schimbări regulatorii", se spune într-un comunicat transmis de Fitch. Într-un alt anunţ care detaliază retrogradarea Citigroup, Fitch acuză reticenţa autorităţilor faţă de utilizarea banilor publici pentru susţinerea băncilor în timpul unei crize. Ratingul Citigroup a fost coborît de la A plus la A şi va fi modificat în funcţie de eventuale noi indicii privind intenţia autorităţilor americane de a sprijini băncile sau de a retrage ajutoarele din bani publici pentru sistem. Standard & Poor's a retrogradat la finele lunii trecute ratingurile a 15 mari bănci internaţionale, în urma unei revizuiri a metodologiei de evaluare financiară. Moody's a emis de asemenea recent o serie de retrogradări. "Decizia este determinată mai mult de temerile legate de economia globală decît de situaţia financiară a Bank of America. Continuăm să menţinem niveluri de lichiditate foarte solide şi să consolidăm capitalul", a declarat Jerry Dubrowski, purtătorul de cuvînt al Bank of America, instituţie ale cărei ratinguri au fost coborîte recent de toate cele trei mari agenţii de evaluare financiară. Moody's a retrogradat, ieri, ratingurile băncilor franceze Societe Generale, BNP Paribas şi Credit Agricole, din cauza problemelor de finanţare şi a deteriorării situaţiei economice în contextul crizei din Europa.

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Înmatriculările de Dacii noi în UE au scăzut cu 4,6% în primele 11 luni

înmatriculările de autoturisme Dacia noi au crescut în noiembrie în UE cu 5,7% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, dar au scăzut cu 4,6% la nivelul primelor 11 luni, în timp ce piaţa romanească suferă contracţii mai abrupte decît cea europeană, potrivit datelor prezentate ieri de ACEA. Piaţa europeană a înregistrat în perioada ianuarie-noiembrie o contracţie de 1,4%, la 12,157 milioane de înregistrări, cu un declin mai accentuat, de 3,5%, la nivelul lunii noiembrie, cînd au fost înmatriculate 1,03 milioane de autoturisme noi. Declinul pieţei europene a fost generat în principal de economiile de la "periferia" zonei euro, afectate de criza datoriilor de stat. Piaţa italiană a înregistrat cea mai abruptă scădere ca volum, în timp ce Grecia a afişat cea mai abruptă corecţie procentuală (-33%), urmată de Portugalia (-27%) şi Spania (-18,8%). Înmatriculările din Italia au coborît cu 10,6% (aproximativ 200.000 de unităţi) în primele nouă luni, la 1,636 milioane de autoturisme. Şi Marea Britanie a consemnat o scădere puternică, de 4,5%, la 1,822 milioane, în timp ce piaţa franceză s-a contractat uşor, cu 0,3%, la 2,016 milioane de automobile. Germania, cea mai mare piaţă europeană, a înregistrat o creştere de 9,1%, la 2,929 milioane de unităţi, amortizînd astfel cu circa 250.000 de unităţi declinul de volum calculat la nivelul UE. Piaţa romanească s-a contractat cu 9,8% în primele 11 luni, la 73.998 de înmatriculări de autoturisme noi, cu o scădere de 10,1% în noiembrie, la 10.279 de unităţi. Datele prezentate de ACEA corespund informaţiilro transmise anterior de Direcţia Regim permise de Conducere şi înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV). Înmatriculările Dacia în UE au scăzut cu 4,6% în primele 11 luni, la 227.839 autoturisme, însă au crescut în noiembrie cu 5,7%, la 25.373 de modele, se arată în comunicatul ACEA.


,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Economistul şef al BCR, propus pentru funcţia de preşedinte al Bursei

Economistul şef şi directorul Direcţiei Strategie în cadrul BCR, Lucian Anghel, a fost propus de bancă pentru funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti. Anghel lucrează în BCR din anul 1996. De asemenea, banca l-a propus pe Valerian Ionescu, şeful Departamentului de tranzacţii şi vînzări instrumente financiare tranzacţionate pe pieţele reglementate din BCR, pentru poziţia de membru în Consiliul de Administraţie. Ionescu este angajat la BCR din 2007, după ce în perioada 1995 - 2007 a ocupat funcţii de conducere în firma de brokeraj UniCredit CAIB Securities. Pentru o poziţie de membru în consiliul de Administraţie al BVB au mai depus candidaturi Schroll Matjaz (reprezentant al Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea), Adrian Lupşan (director general adjunct la Intercapital Invest), Nicolae Gherguş (preşedinte CA şi director general la Confident Invest) şi Narcisa Oprea (avocat la Schoenherr şi Asociaţii). Oprea este acţionar al Bursei. Actualii administratori ai Bursei au fost înscrişi de drept pe lista candidaţilor pentru poziţia de membru în CA. Actualul Consiliu de Administraţie a fost ales în februarie 2010.


,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

UniCredit îngheaţă planurile de dezvoltare

Deschiderea a 300 de sucursale de către UniCredit pe piaţa romanească în contextul economic actual ar fi o sinucidere, dar numai un nebun ar putea înţelege că suspendarea extinderii înseamnă retragerea din Europa de Est, a declarat ieri şeful diviziei ECE a grupului, Gianni Franco Papa. "Avînd în vedere actualul climat economic, să deschizi 300 de sucursale ar fi sinucidere", a spus Papa despre Romania, precizînd că economia nu a revenit la creşterea pe care el o anticipa. "Am suspendat procesul de deschidere de sucursale şi vom reanaliza situaţia în cîţiva ani. Romania este una dintre pieţele cheie (pentru UniCredit, n.r.)", a continuat şeful operaţiunilor UniCredit pentru Europa Centrală şi de Est (ECE), într-o conferinţă de presă la Viena, potrivit Bloomberg. Papa a anunţat, în ianuarie, că UniCredit va deschide în următorii cinci ani 900 de unităţi în ţările din regiune unde speră să înregistreze cea mai bună crştere. Planul includea cîte 300 de unităţi pentru Romania şi Turcia, respectiv 120 pentru Ungaria. în noiembrie, planul a fost revizuit ca urmare a înrăutăţirii perspectivelor economice. UniCredit nu se retrage din Europa de Est, iar oricine sugerează aşa ceva este "nebun", a spus Papa, întrucît Grupul italian se aşteaptă, în continuare, ca Europa de Est să aibă o creştere mai rapidă decît Europa de Vest.


,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Contract de 66 milioane euro, ţinut la secret

"Este treaba dumneavoastră?", a afirmat, vizibil iritat, directorul general al Metrorex, Gheorghe Udrişte, după ce a fost întrebat de către jurnalişti de ce contractul de consultanţă pentru linia de metrou Gara de Nord-Otopeni costă 66 milioane de euro. Metrorex a încheiat recent un contract de 66,6 milioane euro cu asocierea Padeco (Japonia)/Oriental Consultants (Japonia)/Metroul SA Romania/Seneca Group International/Systra (Franţa) pentru consultanţă la legătura reţelei de metrou cu Aeroportul Otopeni, linie care va fi pusă în funcţiune în 2017-2018. "Consultanţii vor face foarte multe acţiuni (...). Este o lucrare complexă, sînt costuri care intră în norme internaţionale", a afirmat Udrişte. El a adăugat că întregul proiecte este evaluat la un miliard de euro şi a devenit iritat atunci cînd a fost întrebat cîţi kilometri de linie de metrou pot fi construiţi cu 66 milioane de euro. "Dacă judecăm la modul ăsta, cu banii ăştia s-ar face multe. Bun, este treaba dumneavoastră? Aşa, dacă vrem să nu avem probleme, nu mai mîncăm, nu mai facem dragoste, nu ma bem. Nu mai facem nimic şi mergem acasă", a răspuns Udrişte. La insistenţele ziariştilor, Udrişte a afirmat că nu poate să spună cît costă un kilometru de linie de metrou.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.