Economic

Moody's: Sistemul bancar romanesc riscă să fie grav afectat

Ziarul de Vrancea
12 dec 2011 1595 vizualizări
Riscul ca băncile mamă din Europa de Vest să-şi reducă operaţiunile din Romania este tot mai mare, consideră agenţia de rating

Sistemul bancar din Romania riscă să fie grav afectat de criza datoriilor de stat din zona euro şi de criza de finanţare prin care trec băncile europene, care ar putea conduce la scăderea creditării, deteriorarea calităţii activelor, creşterea pierderilor şi presiuni pe capital, potrivit Moody's. "Moody's consideră că criza va afecta sistemul bancar din Romania prin, 1, slăbirea cererii pentru exporturi şi încetinirea investiţiilor străine directe, 2, nivelul ridicat de creditare în valută din sistem, de peste 60% din soldul total al împrumuturilor şi, 3, o potenţială slăbire a angajamentului băncilor mamă faţă de operaţiunile din ţară. Aceste mecanisme de transmitere vor reduce probabil disponibilitatea finanţării, vor deteriora calitatea activelor, vor creşte pierderile şi vor exercita presiuni asupra capitalului, factori care, în consecinţă, ar putea aplica presiuni tot mai puternice asupra ratingurilor de credit ale băncilor", se arată într-o analiză a agenţiei de evaluare financiară. Moody's anticipează că deteriorarea condiţiilor operaţionale va determina calitatea activelor să scadă, sau cel puţin să rămînă sub presiuni semnificative. Creditele neperformante urmează de asemenea să crească dacă leul se va deprecia, din moment ce majoritatea debitorilor în valută au venituri în monedă locală. Riscul ca băncile mamă din Europa de Vest să-şi reducă operaţiunile din Romania este tot mai mare, situaţie care ar afecta capitalul sistemului bancar local şi ar opri creşterea creditării. Situaţia ar fi agravată şi de dependenţa ridicată a băncilor din Romania de finanţarea de la grupurile mamă, în special pentru creditele în valută. "Pe piaţa locală, băncile ar trebui să-şi realinieze modelele de afaceri, fapt care ar suprima profiturile, în contextul creşterii economice mai reduse şi competiţiei mai dure pe piaţa de credit şi în privinţa marjelor depozitelor", consideră Moody's.

Avem nevoie de o concurenţa mai mare

Concurenţa slabă din sistemul financiar-bancar permite băncilor să "paseze" clienţilor costurile provenite din organizarea ineficientă a activităţii şi evaluarea greşită a riscului, a declarat luni guvernatorul BNR Mugur Isărescu, adăugînd că nu este o problemă de număr, ci de forţă a jucătorilor. "Încarcarea costurilor de creditare cu tot felul de cheltuieli ale băncilor, acoperite printr-o concurenţă imperfectă a sistemului financiar- bancar se va tempera. De ce băncile pot să paseze asupra clienţilor, uneori îintr-o adevărată inconştienţă costurile unor lipsuri, care uneori le aparţin, în ceea ce priveşte organizarea internă sau evaluarea greşită a unor riscuri. (...) E posibil pentru că concurenţa nu este suficient de puternică şi nu este dată de numarul de bănci", a spus Isărescu. Guvernatorul BNR a arătat că un sistem bancar concurenţial nu înseamnă neaparat mulţi actori, ci mai curînd concurenţi puternici, sănătoşi, care au capacitatea să lupte cu costurile, să ştie cum s-o facă şi să ducă în jos costurile transferate către clienţi. Isărescu s-a arătat indignat că băncile au transferat către clienţi costurile provenite din creditele neperformante, care sînt în primul rînd rezultatul unei analize de risc precare. "În continuare, în ciuda progreselor, este clar că în sistemul financiar-bancar trebuie să se întărească concurenţa", a conchis Isărescu.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.