Economic

Guvernul s-a angajat la FMI şi CE să anuleze contractele cu “Băieţii deştepţi”

Ziarul de Vrancea
8 dec 2011 1680 vizualizări
Sînt vizate contractele încheiate de către Hidroelectrica, care vinde cea mai ieftină energie electrică din ţară, în afara bursei de energie

Guvernul s-a angajat în faţa Fondului Monetar Internaţional şi Comisiei Europene ca, pînă la finele acestui an, să trimită firmelor implicate preavize de anulare a tuturor contractelor bilaterale ale Hidroelectrica pentru care tranzacţia nu a fost încheiată prin intermediul bursei de energie OPCOM. Angajamentul a fost luat de Guvern în ultimele negocieri cu FMI şi CE, din toamna acestui an, şi inclus ca o măsură distinctă în memorandumul tehnic aferent scrisorii de intenţie, fără referire la procedura concretă de anulare a contractelor şi şansele de reuşită din punct de vedere juridic. Documentul prevede în cazul Hidroelectrica "trimiterea de preavize de anulare a tuturor contractelor bilaterale care nu au fost tranzacţionate la OPCOM, pînă la sfîrşitul lunii decembrie 2011".

Înţelegerile au fost prelungite

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie din Romania, compania fiind controlată de Ministerul Economiei cu 80% din acţiuni. Compania vinde energie atît pe piaţa reglementată, cît şi pe cea concurenţială sau prin contracte bilaterale, atît în Romania (95,6% din producţie, în 2010), cît şi la export. Tema contractelor bilaterale este dezbătută la nivel politic şi al societăţii civile încă din 2006, iar Hidroelectrica a fost acuzată că vinde energie către mai mulţi furnizori prin contracte confidenţiale, la preţuri mai mici decît cele din piaţă şi care sînt renegociate anual. La sfîrşitul lunii octombrie, Constantin Trihenea, la acel moment director general al Hidroelectrica, declara că nu are mijloace pentru a modifica sau întrerupe contractele directe de vînzare a energiei, care "poate" sînt încheiate pe o perioadă "prea mare". Marţi, Trihenea a demisionat de la conducerea Hidroelectrica, invocînd "motive personale", potrivit ministrului Economiei. Săptămîna trecută, şi directorul general al Nuclearelectrica a demisionat. Contractele Hidroelectrica considerate "poate prea mari" de Trihenea au fost încheiate în perioada 2000-2004, iar ulterior, în 2009, jumătate din înţelegeri au fost prelungite pînă în 2018. În 2006, Ministerul Economiei a anunţat că intenţionează să facă publice prevederile acordurilor bilaterale încheiate de Hidroelectrica, însă firmele care cumpărau energia s-au opus şi contractele au rămas confidenţiale. Trei ani mai tîrziu, preşedintele Traian Băsescu a cerut Guvernului să prezinte public modul în care se vinde energia şi să îndrepte eventualele abuzuri sau ilegalităţi, dar şi această iniţiativă a rămas fără rezultat. În cele din urmă, la jumătatea acestui an, informaţii din aceste acorduri bilaterale, precum preţurile de vînzare, au fost făcute publice de Fondul Proprietatea, acţionar minoritar în cel mai importante companii energetice de stat.

Acuzaţi de prejudiciu

În urmă cu două săptămîni, preşedintele Traian Băsescu a declarat că, în calitate de şef de stat, nu a reuşit să pună capăt "poveştii celebrilor băieţi deştepţi" din energie, dar a apreciat că Romania va primi un sprijin consistent de la Bruxelles pentru rezolvarea acesteia. La rîndul său, premierul Emil Boc a afirmat că Guvernul încearcă să aducă de partea statului cît mai mult din contractele încheiate de "băieţii deştepţi pentru băieţi deştepţi", dar a arătat în acelaşi timp că înţelegerile la Hidroelectrica au fost prelungite de fostul ministru PDL al Economiei Adriean Videanu doar pentru a "minimiza" pierderile. În luna noiembrie, Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, care controleză un pachet de 19,94% din capitalul social al Hidrolectrica, a acţionat în instanţă patru membri ai Consiliului de Administraţie al companiei, considerînd că aceştia au prejudiciat societatea prin aprobarea unui contract de furnizare a energiei către ArcelorMittal Galaţi la un preţ mai mic decît preţul pieţei. Acţiunea în instanţă a fost formulată după ce vicepreşedintele Comisiei Europene Joaquin Almunia, a declarat la Bucureşti că la nivelul CE sînt analizate contractele încheiate de Hidroelectrica cu Arcelor Mittal Galaţi şi Alro Slatina, dar şi cu unii distribuitori de energie cu amănuntul, pe motiv că acestea s-au realizat la tarife sub nivelul pieţei. Chiar şi în cazul anulării contractelor bilaterale la Hidroelectrica, ArcelorMittal Galaţi nu ar fi afectat, deoarece combinatul siderurgic, unul dintre cei mai mari consumatori de electricitate din Romania, a încheiat tranzacţia prin intermediul OPCOM. La acea dată, Hidroelectrica a ales să vîndă energie către ArcelorMittal chiar dacă primise alte două oferte la preţuri mai mari.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.