Economic

Coloana de stiri economice: Urmează o săptămînă crucială pentru zona euro

Ziarul de Vrancea
4 dec 2011 775 vizualizări
Nicolas Sarkozy o primeşte astăzi pe cancelarul german Angela Merkel, o întîlnire care va deschide o nouă săptămînă crucială pentru zona euro, cu organizarea, joi şi vineri la Bruxelles, a unui nou summit UE, al cărui principal subiect va fi criza datoriilor, relatează AFP

Potrivit preşedinţiei franceze, Parisul şi Berlinul vor face "propuneri" pentru "garantarea viitorului Europei", ameninţată de extinderea crizei actuale. După prînzul de lucru de luni de la Palatul Elysée, cei doi lider se vor întîlni la sfîrşitul săptămînii la Bruxelles cu partenerii lor europeni. O altă ocazie de a se întîlni va fi oferită joi, de reuniunea PPE (Partidul Popular European), la Marsilia (Franţa), la care vor participa amîndoi, alături de alţi lideri ai familiilor democrat-creştine şi conservatoare. "Europa nu mai este o alegere, este o necesitate. Dar criza i-a dezvăluit slăbiciunile şi contradicţiile. Ea trebuie regîndită, ea trebuie refondată", a afirmat joi Sarkozy. În ziua următoare, Merkel îşi anunţa, în faţa Bundestagului, intenţia de modificare a tratatelor europene pentru reformarea zonei euro aflate în criză şi transformarea într-o veritabilă uniune bugetară. Dacă amîndoi sînt de acord cu obiectivul - "refondarea" Uniunii Europene, trecînd printr-o revizuire a tratatelor şi o mai mare disciplină bugetară - , ei nu sînt de acord asupra mijloacelor de a ajunge la el. Nicolas Sarkozy era iniţial rezervat în privinţa schimbării tratatelor: "vă imaginaţi noi referendumuri?", se întreba el în urmă cu cîteva săptămîni, gîndindu-se la respingerea, în 2005, a proiectului de Constituţie europeană, apoi a celui al tratatului de la Lisabona, care i-a succedat, la referendumul din Irlanda în 2008. El s-a lăsat convins însă de această solicitare germană, Parisul declarîndu-se în prezent favorabil unui tratat european "mai intruziv", care să faciliteze sancţiuni pentru statele indolente şi să ofere mai multe mijloace de supraveghere a autorităţilor europene asupra bugetelor naţionale. Potrivit Parisului şi Berlinului, această revizuire a tratatelor ar urma să fie propusă celor 27 de state membre UE, cu posibilitatea, dacă unele refuză, să fie adoptată doar de cele 17 state membre ale zonei euro. În schimb, Sarkozy aşteaptă din partea Berlinului garanţii privind solidaritatea europeană. Acest lucru ar trebui să se traducă prin posibilitatea ca BCE să cumpere datoria ţărilor mai fragile din UE pentru a limita creşterea ratei dobînzilor impuse de pieţe, după modelul rezervei federale americane sau chiar a Băncii Angliei. Dar Germania, prin Bundesbank, s-a opus pînă în prezent să îi ofere controlul complet. în realitate, BCE cumpără de mai multe luni obligaţiuni emise de ţările aflate în dificultate (aproximativ 200 de miliarde de euro de un an), dar acest lucru este insuficient pentru o rezolvare durabilă a situaţiei.

Boc susţine că opoziţia cere majorarea cheltuielilor cu 5,2 miliarde euro

Modificările propuse de opoziţie la proiectul de buget elaborat de Guvern pentru anul viitor ar majora deficitul cu 3,8 procente şi ar impune fonduri suplimentare de 5,2 miliarde euro, în condiţiile în care toate ţările UE pregătesc programe de austeritate, a declarat, ieri, premierul Emil Boc. "Opoziţia ne propune nişte măsuri care ar duce la majorarea deficitului cu 3,8 procente, ceea ce înseamnă 5,2 miliarde euro de adus în plus. Preferăm stabilitate în loc de iresponsabilitate şi aventură. Domnii Ponta şi Antonescu nu văd că în Uniunea Europeană nimeni nu mai vorbeşte limba populismului, a deficitelor mari. Parcă cu dinadinsul vor răul acestei ţări doar cu scopul de a obţine nişte voturi în plus", a spus Boc, la postul public de televiziune. Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, că deputaţii şi senatorii PSD au depus pînă în prezent 6.000 de amendamente la proiectul bugetului de stat pe 2012. Ponta a afirmat că principalele amendamente depuse de PSD la proiectul de buget sînt pentru reducerea CAS cu 10%, reducerea eşalonată a TVA pînă la revenirea la 19%, introducerea unei scheme speciale de TVA pentru agricultură prin reţinerea doar a 9% TVA de către stat, indexarea pensiilor cu rata inflaţiei plus 50% din creşterea salariului mediu pe economie şi menţinerea cotei de cofinanţare de la buget pentru proiectele derulate cu fonduri europene. Deputatul Eugen Nicolăescu a anunţat, ieri, într-o conferinţă de presă, că parlamentarii PNL au depus pînă în prezent circa 2200 de amendamente la proiectul bugetului de stat pe 2012, precizînd că numărul acestora va creşte în zilele următoare. Birourile Permanente reunite ale celor două Camere ale Parlamentului au aprobat, luni, calendarul dezbaterilor asupra proiectului bugetului pe anul 2012, şedinţa în plen pentru aprobarea acestuia fiind programată pentru 12 decembrie.

Două modele Honda au probleme la airbag-uri

Constructorul japonez de automobile Honda a rechemat peste 900.000 de vehicule la nivel mondial, majoritatea în Statele Unite, din cauza unor probleme la airbag-uri, iar numărul acestora ar putea creşte, transmite AFP. Majoritatea vehiculelor chemate în service sînt modele Accord şi Civic, populare în America de Nord. În cel mai rău caz, butelia în care este înmagazinat gazul folosit la umflarea airbag-ului poate exploda în caz de accindent, iar bucăţi din acesta pot fi împrăştiate în interiorul maşinii. Honda a precizat că 304.053 de maşini, fabricate în 2001-2002, vor fi rechemate la nivel mondial, din care 272.770 în Statele Unite şi Canada. În plus, vor fi verificate alte 603.421 de vehicule, pe care companii de închiriere şi de transport din SUA au instalat echipamente de siguranţă livrate de Honda, iar la nivel mondial alte 31.000 de maşini aflate în aceeaşi situaţie. Compania japoneză va înlocui buteliile de gaz care ar putea fi defecte.

Divergenţe între statele UE pe tema modificării tratatului

Cancelarul Austriei, Werner Faymann, sprijină modificarea tratatului Uniunii Europene care ar duce la crearea unei puteri politice şi economice, chiar şi cu preţul cedării unei părţi din suveranitatea naţională, spre deosebire de reticenţa manifestată de autorităţile de la Londra, transmite Reuters. Cancelarul austriac consideră totodată posibil ca Banca Centrală Europeană (BCE) să intensifice achiziţiile de obligaţiuni ale ţărilor cu probleme financiare din zona euro, odată ce membrii uniunii monetare vor lua măsuri de stabilizare a finanţelor şi de reducere a datoriilor. Faymann, care conduce o coaliţie instabilă formată cu Partidul Poporului, de orientare conservatoare, va fi nevoit, în cazul unui referendum, să convingă opinia publică austriacă, marcată de scepticism, să susţină modificarea tratatului UE, în urma unui vot care ar putea avea loc, în opinia sa, peste patru ani. El a arătat că austriecii nu vor fi chemaţi să voteze o schimbare a tratatului care cere ţărilor să accepte doar echilibrarea bugetelor şi respectarea reglementărilor în domeniul fiscal. Orice schimbare care ar permite Comisiei Europene să intervină în bugetele naţionale ar necesita însă un referendum, iar organizarea acestuia ar avea nevoie de 2-4 ani. În Marea Britanie, vicepremierul Nick Clegg s-a declarat, ieri prudent în problema modificării tratatului UE, subliniind că regulile din zona euro trebuie întărite cu implicare instituţională minimă.

SAP cumpără compania americană de software SuccessFactors

Compania germană SAP, cel mai mare producător de aplicaţii pentru managementul afacerilor la nivel mondial, a încheiat un acord de preluare a furnizorului american de software SuccessFactors, pentru 3,4 miliarde de dolari, în vederea extinderii în domeniul serviciilor de cloud computing. SAP va plăti 40 de dolari pentru fiecare acţiune SuccessFactors, cu 52% peste preţul înregistrat la închiderea tranzacţiilor de vineri, dar şi peste preţul mediu din ultima lună. SuccessFactors furnizează software folosit de companii în domeniul resurselor umane. Tranzacţia permite SAP să se extindă în domeniul cloud computing, în care datele şi procesele sînt găzduite pe Internet. Analiştii au avertizat că SAP riscă să piardă teren în faţa Oracle, ca a anunţat în octombrie un acord de 1,5 miliarde de dolari pentru preluarea companiei de cloud computing RightNow Technologies, concurentă a SAP.


















În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.