Economic

Coloana de stiri economice: The Guardian: Italia riscă să intre în insolvenţă

Ziarul de Vrancea
30 nov 2011 1191 vizualizări
Italia riscă să intre în insolvenţă dacă guvernul nu va lua măsuri suplimentare de reducere a dezechilibrelor fiscale şi a datoriei de stat, avertizează un raport al Comisiei Europene (CE) şi Băncii Centrale Europene (BCE), obţinut de The Guardian.

Raportul a fost prezentat marţi seară miniştrilor Finanţelor din zona euro, care au fost astfel informaţi că criza de lichiditate riscă să bage Italia în insolvenţă, cu efecte devastatoare asupra monedei euro şi celor mai mari economii europene, Germania şi Franţa, scrie The Guardian. Astfel, CE şi BCE notează că noul premier italian Mario Monti trebuie să ia măsuri urgente de combatere a fenomenului evaziunii fiscale, care are în Italia un impact estimat la 20% din PIB. "Criza datoriilor de stat s-a mutat de la periferie către Italia şi alte state importante din zona euro. Presiunea asupra dobînzilor datoriilor de stat ale Italiei este foarte acută, reflectînd temerile tot mai mari ale investitorilor privind datoria publică mare a Italiei. Riscul unei crize de lichiditate suverană pot creşte rapid în absenţa unor măsuri decisive. Dobînzile ridicate persistente cresc riscul unui val de vînzări masive de obligaţiuni italiene", se spune în raport. Surse citate de Reuters au spus că guvernul italian a avut discuţii preliminare cu oficialii FMI privind un eventual sprijin financiar, necesar pentru a putea face faţă crizei datoriilor de stat, cofinanţat de bănci centrale din Europa, însă nu a fost luată nicio decizie. Noul premier italian Mario Monti a prezentat marţi miniştrilor Finanţelor din zona euro măsurile fiscale pe care intenţionează să le adopte, iar sursele citate au afirmat că guvernul de la Roma nu va trimite oficial o solicitare de sprijin către FMI înainte de prezentarea proiectului de buget, programată pentru 5 decembrie.

Urmează 10 zile cruciale pentru euro

Următoarele zece zile sînt de importanţă crucială pentru salvarea zonei euro, după ce liderii financiari ai guvernelor din uniunea monetară au convenit consolidarea resurselor fondului de stabilitate şi au admis că ar putea fi nevoiţi să apeleze la FMI pentru a evita dezastrul, transmite Reuters. "Intrăm într-o perioadă critică de 10 zile pentru a pune la punct reacţia Uniunii Europene la criză", a declarat miercuri comisarul european pentru economie şi politică monetară, Olli Rehn, la începutul unei noi şedinţe a miniştrilor Finanţelor din zona euro. Miniştrii Finanţelor din zona euro au convenit marţi seară asurpa detaliilor unor proiecte de consolidare a Fondului European de Stabilitate Financiară, EFSF, însă nu au putut anticipa volumul resurselor fondului după aşa-numitul proces de leveraging financiar, din cauza condiţiilor tot mai dificile de pe pieţe. Astfel, liderii financiari ai zonei euro au admis că ar putea fi nevoiţi să apeleze la Fondul Monetar Internaţional pentru sprijin. Dobînzile împrumuturilor Italiei şi Spaniei şi-au reluat miercuri creşterea, investitorii considerînd că planuruile prezentate după şedinţa de marţi a miniştrilor sînt insuficiente.

S&P a coborît ratingurile a 15 mari grupuri bancare

Standard & Poor's (S&P) a coborît ratingurile de credit a 15 mari bănci, majoritatea din Europa şi SUA, în urma unei revizuiri ample a criteriilor pe care se bazează calificativele acordate de agenţie, transmtie Reuters. Pe baza revizuirii criteriilor de rating, S&P a reevaluat marţi seară ratingurile a 37 de grupuri bancare, astfel că pentru 15 dintre acestea ratingurile au fost coborîte, 20 de calificative au rămas nemodificate, iar în cazul a două bănci, ambele din China, ratingurile au fost ridicate. Printre băncile retrogradate se numără JPMorgan Chase, Bank of America, Citigroup, Wells Fargo, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Barclays, HSBC Holdings, Royal Bank of Scotland şi UBS. Ratingurile au fost reduse cu o singură treaptă. Cele două bănci ale căror calificative au fost îmbunătăţite sînt Bank of China şi China Construction Bank. Printre băncile ale căror ratinguri au rămas neschimbate se regăsesc Deutsche Bank, Santander, BNP Paribas, Societe Generale, UniCredit, ING Bank şi Intesa Sanpaolo. Anunţul S&P ar putea îngreuna condiţiile de finanţare ale băncilor, deja sub tensiune din cauza crizei datoriilor de stat din zona euro. Agenţia a anunţat însă cu mai mult de un an în urmă că revizuieşte criteriile de rating, astfel că deciziile de marţi nu ar trebui să surprindă pieţele.

Economia Poloniei a crescut peste aşteptări

Economia Poloniei a înregistrat o creştere anuală peste aşteptări, de 4,2%, în trimestrul al treilea, susţinută de avansul puternic al investiţiilor şi cererea de consum solidă, însă acest ritm ar putea încetini, scrie Reuters, din cauza crizei din zona euro. Analiştii estimau un avans de 4% pentru trimestrul trei. În trimestrul al doilea, cea mai mare economie din estul Uniunii Europene a avut o creştere economică anuală de 4,3%, potrivit datelor biroului de statistică. "Avînd în vedere ce se întîmplă în Europa, economia Poloniei este într-o formă excelentă", a declarat guvernatorul băncii centrale, Marek Belka, pentru postul TVN CNBC. Datele arată că economia Poloniei ar trebui să urce cu circa 4% pe ansamblul acestui an, estimează economiştii, dar va încetini anul următor din cauza crizei din zona euro, care a împins zlotul la minimul ultimelor 29 de luni şi a complicat lupta băncii centrale împotriva inflaţiei. "Volatilitatea zlotului complică foarte multe probleme. Complică lupta băncii centrale împotriva inflaţiei, dar zlotul mai slab limitează tendinţele de creştere a costurilor cu forţa de muncă. Creşte competitivitatea internaţională a Poloniei", a spus Belka. Sprijinul zlotului mai slab pentru exportatori a avut o contribuţie cheie la evitarea recesiunii de către Polonia în criza din 2008-2009, cînd a fost singura ţară din UE care a rămas pe creştere.














În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Patent a.k.a. Cleshte, acum 4529 zile, 9 ore, 44 minute, 17 secunde
The Guardian nu ziarul...filmul cu Kevin Costner :))))) phahahhhahaaa
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.