Economic

Coloana de stiri economice: Statul mai deţine numai 7,58% din Fondul Proprietatea

Ziarul de Vrancea
7 oct 2011 1229 vizualizări
în acţionariatul fondului a intrat recent o firmă americană de investiţii cu 6,61%

Ministerul Finanţelor Publice a transferat în luna septembrie 1,13% din acţiunile Fondului Proprietatea (FP) pentru despăgubiri, astfel că participaţia statului a scăzut la 7,58%, iar o firmă de investiţii înregistrată în New York, Manchester Securities Corp, a raportat o deţinere de 6,61%. Manchester Securities este o subsidiară a fondului de investiţii Elliott Associates. Fondul Elliot Associates, fondat şi condus de omul de afaceri american Paul Singer, are în administrare active de peste 17 miliarde de dolari. Potrivit Forbes, Singer are o avere de 900 milioane de dolari. La finalul lunii august, statul deţinea 8,71% din acţiunile Fondului Proprietatea. Depozitarul Central a blocat însă, la începutul lunii septembrie, 2,7% din acţiunile Fondului Proprietatea din pachetul controlat de Ministerul Finanţelor. Pachetul a fost indisponibilizat la solicitarea Franklin Templeton întrucît statul a subscris acţiunile, însă în schimbul acestora nu a participat cu aportul în natură. Astfel, statul controlează 5,01% din capitalul subscris şi vărsat al Fondului. Acţionarii persoane fizice din Romania au continuat să fie principalii vînzători. La finele lunii septembrie acţionarii persoane fizice romani deţineau cumulat 37,08% din acţiunile Fondului, în scădere faţă de participaţia de 38,09% de la finalul lunii august. Investitorii instituţionali romani s-au numărat printre cumpărători, participaţia acestora urcînd de la 10,16% la 10,21%. În schimb, investitorii instituţionali străini au fost mai activi la cumpărare, aceştia preluînd 2,26% din titlurile Fondului. Prin aceste tranzacţii, investitorii persoane juridice străine au ajuns să controleze cumulat 35,99%, faţă de 33,73% la finalul lunii august. Acţionarii persoane fizice străini au vîndut în septembrie acţiuni FP, deţinerile coborînd de la 9,31% la 9,14%. Cel mai mare acţionar privat este Georgia Palade van Dusen, moştenitoarea industria¬şului interbelic Nicolae Malaxa, cu un pachet de 6,68% din Fond. Ea a cumpărat în septembrie acţiuni FP, după ce în august şi-a redus participaţia la 6,49%. La 15 iunie, compania de administrare a investiţiilor City of London Investment Management a anunţat că deţine în numele clienţilor săi indirect 5,85% din acţiunile FP, pachetul fiind format atît din acţiuni, cît şi din produse structurate emise de UniCredit Bank. Preţul acţiunilor Fondului a crescut în şedinţa bursieră de joi cu 1,16%, la 0,435 lei. Calculată la această cotaţie, capitalizarea Fondului este de 5,99 miliarde lei (1,38 miliarde euro).

Producţia industrială a săltat în august cu 1,9% faţă de iulie

Producţia industrială, în serie ajustată, a crescut în august cu 1,9% faţă de iulie şi cu 7,4% comparativ cu aceeaşi lună din 2010, susţinută de toate cele trei sectoare industriale, iar la opt luni avansul a fost de 7,5%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). Astfel, comparativ cu iulie, în august producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat s-a majorat cu 6,5%, industria extractivă cu 2,8% şi industria prelucrătoare cu 1,8%. Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în industria bunurilor de capital (plus  9%), industria energetică (plus 1,4%), industria bunurilor de uz curent (plus 0,1%). Industria bunurilor de folosinţă îndelungată şi industria bunurilor intermediare au scăzut cu 2,9%, respectiv cu 0,6%. Ca serie brută, producţia industrială a scăzut faţă de luna precedentă cu 7,1%, din cauza reducerii înregistrate de industria prelucrătoare (-9,4%). Faţă de aceeaşi lună din 2010, industriei prelucrătoare a crecsut cu 7,8%, industria extractivă cu 6,7% şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat cu 4,6%. Pe marile grupe industriale s-au înregistrat majorări în industria bunurilor de capital (plus 18,5%), industria bunurilor intermediare (plus 8,7%), industria energetică (plus 2,5%). Industria bunurilor de uz curent a rămas la acelaşi nivel faţă de luna august 2010, iar industria bunurilor de folosinţă îndelungată a scăzut cu 3,9%. Ca serie brută, producţia industrială a crescut cu 10,3% faţă de luna corespunzătoare din 2010, datorită evoluţiei pozitive a tuturor celor trei sectoare de activitate. În primele opt luni, faţă de perioada ianuarie-august 2010, industria prelucrătoare a avansat cu 8,1%, industria extractivă cu 5,5% şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat cu 5%.

Volkswagen recheamă 168.000 de maşini cu probleme

Divizia americană a grupului german Volkswagen (VW) recheamă 168.275 de automobile Golf, Jetta şi Audi A3 de pe piaţa din Statele Unite, pentru o posibilă scurgere de carburant care poate provoca aprinderea motoarelor acestora, transmite Reuters. VW recheamă modele ale anilor 2009-2012 Jetta şi Jetta Sportwagen precum şi modele ale anilor 2010-2012 Golf şi Audi A3, echipate cu motoare diesel, pentru posibile fisuri la un racord al injectorului, potrivit documentelor depuse la Administraţia Naţională pentru Siguranţa Traficului Rutier din SUA. Compania a precizat că nu are cunoştinţă de producerea unor incendii sau răniri din cauza acestui defect, potrivit instituţiei. VW va instala un racord îmbunătăţit şi amortizoare pentru vibraţii. Campania de rechemări va începe în noiembrie şi va afecta circa 161.000 de maşini VW şi 7.100 de Audi, deşi compania estimează că problema există la sub 1% din vehicule.

Evaluarea FMI va fi făcută la sfîrşitul lunii

O misiune comună a Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale se va afla la Bucureşti în perioada 25 octombrie - 7 noiembrie pentru a treia evaluare a acordului de tip preventiv, a anunţat ieri FMI. "Misiunea se va întîlni cu autorităţile, dar şi cu reprezentanţii partidelor politice, sindicate, patronate, bănci şi reprezentanţi ai societăţii civile. Concluziile vizitei vor fi prezentate la finalul misiunii", a declarat într-un comunicat Tonny Lybek, reprezentantul regional al FMI pentru Romania şi Bulgaria.  Şeful misiunii FMI în Romania, Jeffrey Franks a declarat că în timpul vizitei vor discuta cu autorităţile şi motivele pentru care au fost încetinite anumite reforme în ultimele trei luni, în principal în domeniul privatizării şi restructurării companiilor de stat. Consiliul Director al FMI a aprobat joi a doua evaluare a acordului de tip preventiv şi a pus la dispoziţia Romaniei încă o tranşă, a treia, în valoare de 480 de milioane de euro. Autorităţile de la Bucureşti au decis în luna martie să prelungească înţelegerea existentă cu FMI, printr-un acord de tip preventiv în valoare de 3,09 miliarde DST (circa 3,5 miliarde de euro). Acordul cu FMI este însoţit de un sprijin preventiv de 1,4 miliarde euro de la Uniunea Europeană şi de un împrumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondială.

Divergenţele politice dintre Franţa şi Germania şubrezesc băncile

Divergenţele politice dintre Franţa şi Germania ar putea îngreuna discuţiile de dintre liderii europeni privind consolidarea băncilor europene cu probleme şi evitarea riscurilor de contagiune, în contextul probabilităţii ridicate a intrării Greciei în faliment, transmite Reuters. Sub presiuni puternice din direcţia SUA şi din pieţele financiare, cancelarul german, Angela Merkel, şi preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, vor încerca să ajungă la un consens privind modul în care ar trebui folosită forţa financiară a zonei euro pentru a rezolva criza datoriilor de stat, care ameninţă sistemul financiar şi economia mondială. O sursă germană a arătat că Franţa vrea să acceseze Fondul European de Stabilitate Financiară, de 440 miliarde euro, pentru recapitalizarea băncilor franceze, care au cea mai mare expunere pe datoriile de stat ale ţărilor de la "periferia" zonei euro. Pe de altă parte, Germania insistă ca fondul să fie folosit numai ca soluţie de urgenţă atunci cînd nu sînt disponibile fonduri la nivel naţional, potrivit sursei citate. "Francezii nu au înţeles rolul EFSF. Poziţia noastră este că băncile ar trebui să încerce mai întîi să atragă bani din pieţe, apoi să apeleze la mecanismele naţionale, şi numai cînd nu există fonduri disponibile nicăieri să acceseze resurse europene", a afirmat persoana citată.

Sony negociază preluarea participaţiei Ericsson

Sony negociază preluarea participaţiei deţinute de Ericsson la producătorul de telefoane mobile Sony-Ericsson, încercînd să prindă din urmă rivalii, au declarat pentru Reuters surse apropiate discuţiillor. Tranzacţia ar putea ajuta grupul japonez să revină în competiţia cu Apple şi Samsung pe piaţa smartphone-urilor, unde Sony-Ericsson a fost încetinită de strategiile nesincronizate ale celor doi acţionari în domeniul comunicaţiior mobile şi conţinutului online. Sony este specializată în domeniul tabletelor, consolelor de jocuri video şi electronicelor, în timp ce smartphone-urile sînt dezvoltate şi produse de Sony-Ericsson împreună cu un partener care se concentrează mai mult pe tehnologia propriu-zisă de comunicaţii şi mai puţin pe partea de design, funcţionalitate şi software. Sony şi compania suedeză Telefon AB LM Ericsson sînt în discuţii de cîteva săptămîni privind viitorul joint venture-ului 50-50 Sony-Ericsson, deoarece cei doi acţionari trebuie să decidă luna aceasta dacă vor înnoi parteneriatul încheiat acum zece ani, au afirmat pentru Reuters două surse din industrie. O sursă apropiată discuţiilor a afirmat că Sony vrea să cumpere participaţia Ericsson.

Semnal pozitiv din SUA

Numărul de locuri de muncă create în Statele Unite în septembrie este peste aşteptări, iar datele pentru lunile anterioare au fost revizuite în urcare, potrivit datelor guvernamentale publicate vineri care reduc temerile că economia ar putea reintra în recesiune, transmite Reuters. Departamentul Muncii a anunţat că numărul de locuri de muncă din afara sectorului agricol a crescut cu 103.000 luna trecută, iar rata şomajului a rămas la 9,1%. O parte din această creştere s-a datorat revenirii la lucru a 45.000 de angajaţi ai Verizon Communications care au fost excluşi din statisticile lunii august din cauza unei greve. Potrivit datelor revizuite pentru iulie şi august, în cele două luni au fost înfiinţate cu 99.000 mai multe slujbe decat s-a raportat iniţial. Analiştii anticipau că numărul de locuri de muncă a crescut în septembrie cu 60.000, iar rata şomajului s-a menţinut la 9,1%. Datele indică faptul că economia americană, cea mai mare din lume, va evita recesiunea, în pofida evoluţiei slabe din această vară.













În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.