Economic

Coloana de stiri economice: Euro bate record după record în faţa leului

Ziarul de Vrancea
29 sep 2011 1096 vizualizări
Moneda naţională a recuperat o parte din corecţia de miercuri seară, însă cursul a fluctuat uşor peste nivelul de la jumătatea sesiunii precedente, iar referinţă publicată de Banca Naţională a Romaniei (BNR) a atins un nou maxim al ultimelor 15 luni, de 4,3218 lei/euro.

Un nivel superior faţă de cel de joi a fost anunţat la 1 iulie 2010, cînd BNR a afişat o rată de 4,3537 lei/euro. Comparativ cu paritatea de miercuri, de 4,3210 lei/euro, referinţa de joi este cu doar 0,08 bani mai ridicată. În schimb, leul s-a apreciat modest în raport cu francul elveţian, iar rata oficială a fost cu 0,08 bani mai redusă, de la 3,5396 lei/franc la 3,5388 lei/franc. De asemenea, BNR a afişat un curs de referinţă în scădere şi pentru moneda americană, cu 0,42 bani, de la 3,1672 lei/dolar la 3,1630 lei/dolar. Primele transferuri au fost realizate la 4,3230 - 4,3250 lei/euro, paritate uşor sub ultimele cotaţii de miercuri, de 4,3265 - 4,3290 lei/euro. În prima oră de tranzacţionare, cursul a scăzut treptat, astfel că în jurul orei 10:00 euro era cotat la 4,3170 - 4,3200 lei. Spre jumătatea sesiunii cotaţiile au început însă să urce uşor, iar după stabilirea cursului de referinţă paritatea şi-a accentuat creşterea. în jurul orei 13:10, schimburile se perfectau la 4,3260 - 4,3290 lei/euro. "Jucătorii au aşteptat ca BNR-ul să anunţe cursul de referinţă, de teama unei intervenţii, după care au intrat la cumpărare. Străinii continuă să-şi reducă expunerea pe leu", a spus dealerul unei bănci. Tot el a menţionat că nu poate fi vorba de retrageri de capital, ci eventual doar de o diminuare a expunerii, în contextul incertitudinilor de pe plan internaţional. "O creştere a cursului nu ne surprinde deoarece tendinţa leului este una de depreciere faţă de euro şi nu excludem ca perechea să se tranzacţioneze la niveluri mai ridicate, precum 4,4 sau 4,5 unităţi, dacă tensiunea din zona euro se intensifică. Totuşi, ne aşteptăm ca BNR să limiteze mişcările semnificative ale monedei naţionale", se arată într-un raport emis joi de ING Bank.

BNR aşteaptă pasivă al doilea val de criză

Banca Naţională a Romaniei (BNR) a decis, joi, menţinerea ratei dobînzii de politică monetară la 6,25% pe an şi nivelul rezervelor minime obligatorii. "CA al BNR reafirmă că banca centrală va monitoriza în continuare evoluţiile interne şi ale mediului economic internaţional, astfel încît, prin ajustarea corespunzătoare a instrumentelor de care dispune, să asigure realizarea stabilităţii preţurilor pe termen mediu şi a stabilităţii financiare", se arată într-un comunicat al băncii centrale. BNR va transmite în circa trei ore comunicatul detaliat pe tema şedinţei CA. Banca centrală nu a mai modificat dobînda de politică monetară din mai 2010, cînd a redus rata cu 0,25 puncte, la minimul istoric de 6,25%.

Petrom neagă că vrea să vîndă benzinării către compania sîrbă NIS

Petrom nu are în vedere vînzarea a 139 benzinării către compania sîrbă NIS, a anunţat ieri compania petrolieră controlată de grupul austriac OMV. "Compania evaluează în mod constant performanţa benzinăriilor din reţeaua proprie în vederea optimizării acesteia", potrivit Petrom. Ziarul Financiar a scris joi, citînd surse din piaţă, că Petrom analizează varianta vînzării a 139 de benzinării, aproape un sfert din întreaga sa reţea de distribuţie a carburanţilor, şi s-ar afla într-un proces de due diligence cu sîrbii de NIS, grup petrolier controlat de ruşii de la Gazprom. Petrom deţine o reţea de circa 550 de benzinării, controlînd astfel circa 40% din piaţă. Principalii competitori sînt Rompetrol şi Lukoil.  NIS a anunţat la începutul lunii septembrie că vrea să se extindă în Romania, Bulgaria, Ungaria şi Bosnia şi a înfiinţat subsidiare în aceste ţări.

Parlamentul german dă un semnal pozitiv Europei

Parlamentul german a aprobat ieri, cu o majoritate covîrşitoare, modificările convenite de liderii europeni în iulie pentru extinderea atribuţiilor Facilităţii Europene de Stabilitate Financiară, fondul de urgenţă al zonei euro, transmite Reuters. Astfel, 523 de parlamentari au votat "pentru", iar 85 "împotrivă" cu privire la adoptarea modificărilor la fondul de urgenţă. Chiar dacă propunerea a fost sprijinită de marea majoritate a parlamentarilor, nu este clar, încă, dacă executivul german a fost susţinut de suficienţi membri ai coaliţiei aflate la guvernare.  Sprijinul din partea opoziţiei a însemnat că rezultatul votului nu a fost pus sub semnul întrebării. Acţiunile europene şi-au accelerat creşterea după votul din parlament, în timp ce preţul obligaţiunilor germane a scăzut. La 10:28 GMT (13:18 ora Romaniei), indicele FTSEurofirst 300, care include cele mai importante companii europene, se afla în urcare cu 0,3%. La scurt timp după rezultatul votului, indicele a înregistrat o creştere de pînă la 0,5%. Cancelarul german, Angela Merkel, a încercat să ofere asigurări membrilor coaliţiei de guvernare că banii contribuabililor germani nu vor fi irosiţi prin susţinerea fondului de urgenţă al zonei euro, însă nu a putut exclude eventuale pierderi, în contextul temerilor tot mai mari ale investitorilor privind Grecia.

Criza a ajutat băncile să-şi reducă dobînzile

Raiffeisen Bank a renegociat chiriile pentru întreaga reţea de unităţi şi plăteşte în prezent, pe medie, cu 20-30% mai puţin decît în 2008, în unele cazuri chiar jumătate din valoarea chiriei de atunci, potrivit vicepreşedintelui băncii, responsabil cu Divizia de Retail, Vladimir Kalinov. "Fiecare dintre părţi înţelege foarte bine situaţia din economie şi e bine să rămînem într-o relaţie bună. Pînă acum, foarte puţini dintre parteneri nu au fost de acord să renegocieze", a spus Kalinov, cu ocazia deschiderii noii sucursale Unirea, relocată de curînd. Potrivit vicepreşedintelui, reţeaua băncii este dimensionată în acest moment şi asigură o acoperire optimă a teritoriului ţării. Strategia de reţea vizează în acest moment un proces permanent de repoziţionare a unităţilor, ţinînd cont atît de evoluţiile pieţei imobiliare, cît şi de calitatea amplasamentelor, urmărindu-se zone comerciale şi cu trafic intens. În prezent, banca are o reţea de 541 de unităţi, care deservesc două milioane de clienţi persoane fizice, IMM-uri şi companii mari, iar extinderea va depinde de evoluţia economiei romaneşti. "Procesul de dezvoltare a reţelei este legat în mod direct de potenţialul de dezvoltare al unei regiuni şi de mersul economiei. Sîntem foarte fericiţi cu reţeaua pe care o avem acum", a spus Kalinov.

Italia se împrumută la costuri record

Italia a plătit joi cel mai ridicat randament de la introducerea euro pentru a vinde obligaţiuni pe zece ani în valoare de 7,86 miliarde de euro, prima emisiune pe termen lung după ce agenţia Standard&Poor's a retrogradat ratingul ţării, transmite Reuters. Costurile de finanţare ale Italiei rămîn sub presiune în pofida unui apetit mai ridicat pentru risc la nivel global, susţinut de aşteptările investitorilor privind consolidarea Facilităţii Europene de Stabilitate Financiară, fondul de salvare al zonei euro. Chiar dacă a acceptat costuri mai ridicate, Italia a împrumutat 7,86 miliarde de euro, asigurînd pieţele asupra capacităţii statului de a se finanţe de pe pieţe. Randamentul pe zece ani a urcat la 5,86%, de la 5,22% în august. Italia are progrmat pentru întreg anul 2011 un necesar de împrumut de 430 de miliarde de euro. "Randamentul pe zece ani a ajuns la un nivel de-ţi dau lacrimile", a spus David Schnautz, analist la Commerzbank. Totuşi, randamentele nu se află încă la un nivel care să pună sub semnul întrebării sustenabilitatea datoriilor de 1.900 de miliarde de euro ale Italiei, a adăugat el.









În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.