Economic

O escrocherie bancară de nota zece

Ziarul de Vrancea
15 sep 2011 708 vizualizări
UBS, cea mai mare bancă din Elveţia, a anunţat o pierdere de 2 miliarde dolari în urma unor tranzacţii neautorizate

UBS, cea mai mare bancă elveţiană, a anunţat joi că a înregistrat o pierdere de 2 miliarde de dolari din cauza unor tranzacţii financiare neautorizate efectuate de un trader al diviziei de investiţii, transmite Bloomberg. Acţiunile UBS au scăzut joi dimineaţă cu pînă la 9,6%. Banca a arătat că va înregistra pierderea în trimestrul al treilea al acestui an. UBS notează că clienţii nu au fost afectaţi. "UBS a descoperit o pierdere cauzată de tranzacţii neautorizate efectuate de un trader al băncii de investiţii. Chestiunea este încă investigată, însă UBS estimează în prezent pierderea la circa 2 miliarde de dolari", se arată într-un comunicat al UBS. Banca elveţiană avertizează totodată investitorii că este posibil să treacă pe pierdere în trimestrul al treilea din cauza acestui eveniment. "Este uimitor că încă se poate întîmpla asta. Evident, au o problemă cu gestionarea riscului. Chiar şi cînd suma nu este atît de mare, reprezintă încă o pierdere de încredere care pune UBS într-o lumină proastă. Au pierdut astfel o mare parte din încrederea pe care au recîştigat-o prin eforturi mari", comentează pentru Reuters un analist al ZKB. UBS a început să recîştige în acest an încrederea clienţilor, după ce a fost salvată în 2008 de guvernul elveţian de la colaps, pe fondul pierderilor masive ale băncii de investiţii, determinate de active toxice, în urma crizei ipotecare subprime şi crizei financiare mondiale. Situaţia dezvăluită joi de UBS aminteşte de pierderea de 4,9 miliarde euro anunţată la începutul anului 2008 de grupul francez Societe Generale, cauzată tot de tranzacţii financiare neautorizate efectuate pe cont propriu de un trader al băncii de investiţii, Jerome Kerviel. Evenimentul a afectat puternic încrederea investitorilor şi acţiunile Societe Generale, banca devenind pentru o perioadă subiectul unor speculaţii privind preluarea de către alt grup financiar. Kerviel a fost condamnat pentru fraudă la trei ani de închisoare, iar apelul intentat de avocaţii fostului trader încă se judecă.

Traderul a fost arestat la Londra

Traderul aflat în spatele unor tranzacţii neautorizate care au generat pierderi de circa două miliarde de dolari la UBS a fost arestat, ieri, la Londra, a anunţat, grupul financiar elveţian, citat de Reuters. Poliţia din City of London, centrul financiar al metropolei britanice, a anunţat că a reţinut un bărbat în vrstă de 31 de ani sub suspiciunea de fraudă. Potrivit grupului, citat de cotidianului elveţian NZZ, traderul lucra la Londra, la divizia de valori mobiliare a UBS. Angajatul UBS, arestat de poliţie la 3:30 dimineaţa (ora Londrei), este Kweku Adoboli, trader la sediul din Londra al grupului, scrie cotidianul britanic Financial Times. Potrivit paginii sale de Facebook, Adoboli are origini în Ghana, este pasionat de fotografie şi "fan" al postului tv Al Jazeera. El ascultă genuri de muzică apropiate culturii hip-hop, precum beatbox sau afrobeat, apreciază serialul american The Wire (difuzat în Romania sub numele "Cartelul Crimelor") şi îi plac vinurile argentiniene. În ultimele două decenii, sectorul finanţelor internaţionale a fost zguduit de mai multe scandaluri legate de fraude financiare cauzate mai ales de traderi, potrivit Reuters




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.