Economic

BCR reduce prognozele economice pentru acest an şi 2012

Ziarul de Vrancea
11 sep 2011 892 vizualizări
Banca Comercială Romană a revizut în scădere prognozele de creştere economică pentru acest an şi pentru anul viitor, la 1,4% şi, respectiv, 2,9%, din cauza riscului crescut de contagiune de pe pieţele externe, noile niveluri fiind sub estimările autorităţilor romane şi cele ale FMI.

Estimările anterioare ale băncii indicau un avans al economiei de 2% pentru acest an şi de 3,9% pentru 2012, potrivit economistului-şef al BCR, Lucian Anghel. Autorităţile romane şi FMI estimeză pentru acest an o creştere economică de 1,5% şi de 3,5-4% pentru 2012. Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat recent că reprezentanţii Ministerului Finanţelor se vor întîlni la sfîrşitul lunii septembrie cu oficiali ai FMI şi Comisiei Europene pentru a stabili dacă va fi menţinută prognoza de creştere economică de 1,5% pentru acest an. "Riscul de contagiune este semnificativ în cazul Romaniei, iar efectele adverse se pot transmite prin intermediul cererii de export şi influxurilor de capital", a declarat Anghel într-un comunicat prezentat la "Conferinţele BCR" la Mamaia. El a arătat că dacă Guvernul va reuşi să impulsioneze proiectele de infrastructură în acest an, iar trendul recent din sectorul nerezidenţial se va menţine, construcţiile vor "avea şansa" să înregistreze un avans zero în acest an. "Odată cu încetinirea inflaţiei în iulie, cînd efectul majorării TVA s-a disipat, şansele revenirii vînzărilor cu amănuntul încep să crească. Un trend ascendant mai vizibil ar putea fi observat în trimestrul al patrulea, în condiţiile unui efect de bază favorabil mai pronunţat. Aceasta nu va fi îndeajuns ca vînzările cu amănuntul să devină pozitive la nivelul întregului an 2011", a spus Anghel.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
JiJi, acum 4610 zile, 1 ora, 4 minute, 1 secunda
Bateti campii mai....economia duduie...ce stiti voi....
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.