Economic

Bandiţii electronici ne bombardează cu mesaje spam periculoase

Ziarul de Vrancea
9 sep 2011 905 vizualizări
Ponderea mesajelor spam în totalul e-mailurilor trimise se menţine în Romania la 85-90%, majoritatea fiind mesaje în limba engleză transmise din SUA şi Rusia, dar în ultima perioadă a crescut extrem de mult numărul e-mailurilor purtătoare de programe periculoase,avertizează specialiştii Bitdefender

"În Romania, la momentul de faţă, 85-90% din totalul de e-mailuri trimise sînt mesaje spam. Cu toate acestea, mesajele de tip spam în limba romană nu sînt foarte răspîndite, procentul fiind undeva sub 5%. În schimb, majoritatea spamului primit de romani este în limba engleză, provenit din ţări precum SUA sau Rusia", a declarat într-un comunicat şeful Antispam Lab Bitdefender, Carmen Mitrică. Recent a fost identificat un val periculos de mesaje spam purtătoare de malware, provenit din Statele Unite ale Americii. Mesajele păreau a fi trimise din partea Automated Clearing House (ACH), un serviciu financiar din Statele Unite oferit de NACHA, asociaţia de plăţi electronice. Pentru a fi cît mai convingătoare, acestea erau trimise de pe un cont de e-mail @nacha.org. Mesajul era însoţit de un ataşament ce conţinea o arhivă zip, care aparent oferea mai multe detalii despre o tranzacţie eşuată şi îi invita pe utilizatori să o deschidă. Cu toate acestea, fişierul arhivat avea o extensie dublă (pdf.exe), astfel încît, deşi arăta ca un document PDF, în realitatea era un fişier executabil. În momentul lansării în execuţie, ameninţarea instalează un downloader – o componentă periculoasă al cărei scop este să descarce pe dispozitivul infectat alte ameninţări. în acest caz, downloader-ul caută şi instalează o variantă a troianului Zeus, precum şi un alt troian ce răspîndeşte mesaje spam, numit Trojan.Generic.6152125.  În timp ce backdoor-ul Zeus monitorizează tranzacţiile financiare electronice şi combinaţiile de tip nume de utilizator/parolă de la conturile bancare, cel de-al doilea troian este responsabil cu trimiterea de mesaje spam. Victimele înşelătoriilor riscă atît să rămînă fără bani în cont, cît şi să piardă controlul asupra propriului calculator, care va fi transformat într-o unealtă la dispoziţia atacatorilor.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.