Economic

Perspectivele economice ale Romaniei se mentin pe primul loc in Europa Centrala si de Est

Ziarul de Vrancea
28 aug 2011 316 vizualizări
In schimb, situatia economica a tarii noastre este aproape cea mai proasta din regiune

Perspectivele economice ale Romaniei pe termen de sase luni s-au mentinut in august pe primul loc in Europa Centrala si de Est (ECE), in contextul inrautatirii mai reduse a asteptarilor fata de majoritatea statelor din regiune, potrivit unui sondaj al institului ZEW. Indicele care masoara perceptia analistilor pentru urmatoarele sase luni a scazut cu 11 puncte, la -0,1 puncte. Pe locul al doilea s-a plasat Polonia, al carei indice a coborit cu 12 puncte, la -15,2 puncte. Cel mai mare declin al increderii a fost consemnat de Cehia, cu 28,9 puncte, la -31,5 puncte, urmata de Ungaria, cu 23,2 puncte, la 15,7 puncte.
Toate tarile de regiunea ECE analizate au consemnat scaderi ale perceptiei analistilor. La nivelul ECE, indicele asteptarilor economice a pierdut 21,4 puncte si a atins -26,4 puncte, se arata in sondajul realizat de ZEW in colaborare cu grupul austriac Erste. In privinta situatiei economice actuale, Romania a ramas pe penultimul loc in regiune, inaintea Ungariei. Indicele pentru Romania a pierdut 12,9 puncte, coborind la -40,7 puncte. In cazul Ungariei, indicele a scazut cu 14,7 puncte, la -47,2 puncte. In Europa Centrala si de Est, perceptia pentru situatia economica actuala a evoluat negativ cu 10,1 puncte, la 2,8 puncte.
Asteptarile pentru Bursa de la Bucuresti aproape au stagnat in august, indicatorul referitor la evolutia indicelui BET, care include cele mai lichide zece actiuni de pe bursa, consemnind o scadere de numai 0,2 puncte, la 17,9 puncte. Bursa din Romania a coborit insa puternic si se afla abia pe locul 7 din 10, fata de restul burselor din regiune, care au inregistrat imbunatatiri semnificative ale perceptiei. Indicele care masoara asteptarile pentru evolutia leului a scazut cu 8,6 puncte, la 17,9 puncte. Singurele monede pentru care indicele a scazut sint leul, zlotul polonez si kuna croata.
La sondajul efectuat in intervalul 4-18 iulie au participat 70 de analisti. Sondajul include, in regiunea Europei Centrale si de Est, Bulgaria, Croatia, Cehia, Ungaria, Polonia, Romania, Serbia, Slovacia, Slovenia si Turcia.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.