Economic

Economia a crescut cu 0,3% in al doilea trimestru

Ziarul de Vrancea
16 aug 2011 997 vizualizări
Cresterea este egala cu cea din primele trei luni ale anului n cresterea anuala ar putea ajunge la 1,5%, in conditiile unui an agricol bun n cresterea economica a Romaniei ramine totusi cea mai redusa din Uniunea Europeana

Economia a inregistrat o crestere cu 0,3% in al doilea trimestru comparativ cu perioada similara a anului trecut, iar in primul semestru PIB a avansat tot cu 0,3%, date ajustate sezonier, fata de jumatatea lui 2010, potrivit datelor publicate marti de Institutul National de Statistica (INS). Comparativ cu primul trimestru al acestui an, PIB a fost, in termeni reali, mai mare cu 0,2% (date ajustate sezonier), conform primelor estimari "semnal" publicate de INS. Pe serie bruta, Produsul Intern Brut a fost in al doilea trimestru cu 1,4% mai mare fata de rezultatul din aprilie - iunie 2010, usor sub cresterea din primul trimestru, de 1,7%, dar ca serie ajustata sezonier evolutia a fost similara.
In prima jumatate a anului, PIB a urcat cu 1,6% comparativ cu primul semestru din 2010, iar ca serie ajustata sezonier a preluat evolutia trimestriala, urcind cu 0,3%. Produsul Intern Brut a urcat in primul trimestru cu 0,7% in termeni ajustati comparativ cu ultimul trimestru din anul trecut si cu 1,7% in serie bruta fata de primul trimestru din 2010, sustinut in principal de industrie, pe fondul unei cresteri semnificative a exporturilor.
Surse oficiale au declarat simbata ca Guvernul a revizuit in usoara scadere estimarea privind cresterea PIB in trimestrul al doilea fata de primul trimestru al anului, de la 0,3-0,4% cit anticipa initial la 0,2-0,3%, mizind insa pe o performanta mai buna in trimestrul III datorita productiei agricole, pentru a atinge tinta pe intregul an.

Agricultura, baza cresterii economice

Exporturile au crescut in primele sase luni cu 28,2%, mai lent decit dupa primele cinci luni, perioada in care se majorasera cu 32%. Productia industriala a urcat in primul semestru, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, ca serie bruta cu 7,5% si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si sezonalitate cu 7,7%, dupa ce in iunie indicatorii au fost in urcare fata de iunie 2010 dar sub cei din mai 2010. Pentru acest an a fost mentinuta evaluarea privind 1,5% crestere economica, in timp ce pentru anul viitor cresterea economica prognozata este de 3,7%, cu o reducere cu 0,2% fata de prognoza initiala, pe fondul evolutiilor internationale. Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, declara in 8 august ca avansul PIB in acest an va depasi estimarile autoritatilor, de 1,5%, daca va fi un an agricol bun, care ar aduce un miliard de euro in plus, respectiv un punct procentual din PIB. Romania a iesit din recesiune in primul trimestru al acestui an, cind Produsul Intern Brut a urcat cu 0,7% in termeni ajustati comparativ cu trimestrul IV de anul trecut si cu 1,7% serie bruta fata de trimestrul I din 2010.
Economia a intrat in recesiune in trimestrul al treilea din 2008. De atunci, PIB a inregistrat scaderi in fiecare trimestru, exceptind cresterea de 0,9% in trimestrul al treilea din 2009, un avans de 0,2% in trimestrul doi al anului trecut si cresterea de 0,1% din ultimul trimestru al anului trecut. Produsul Intern Brut pentru trimestrul II 2011, in varianta provizorie, va fi publicat prin comunicat de presa, conform calendarului de pe site-ul INS, in data de 6 septembrie 2011.

ING: Datele privind PIB reprezinta o surpriza pozitiva

Datele publicate de INS privind Produsul Intern Brut reprezinta o surpriza pozitiva, avind in vedere evolutiile sectoriale, unde numai constructiile au inregistrat crestere, dar si aceasta nesemnificativa, a declarat economistul-sef al ING Bank Romania, Nicolae Chidesciuc. Evolutia poate fi explicata printr-o performanta foarte buna in agriculturã, care ar putea continua si ar fi singura sansa de atinge o crestere economica de 1,5% in 2011, a adaugat el.
Pe de alta parte, o supraperformanta agricola umbreste perspectivele pentru 2012, mai ales in contextul incetinirii economiei globale. "Daca in 2012 va fi un an agricol normal, atunci contributia sectorului la formarea PIB va fi negativa avind in vedere supraperformanta din acest an, ceea ce va afecta cresterea economica", a afirmat Chidesciuc.

Surpriza placuta a Europei de Est

Romania, care s-a luptat mai mult decit alte economii din Europa Centrala si de Est (ECE) sa iasa din recesiune, a furnizat marti singura surpriza placuta din regiune in privinta cresterii economice, care a depasit asteptarile, potrivit Financial Times (FT). Cresterea anualizata pe serie bruta a PIB, de 1,4%, a fost sub cea de 1,7% din primul trimestru, dar a depasit cu mult estimarile analistilor, de 0,8%, noteaza FT. Rezultatul ar putea fi datorat datelor solide din sectorul constructiilor, precum si imbunatatirii consumului, a declarat pentru Reuters Georgiana Constantinescu, analist la Credit Europe Bank in Bucuresti.
Incetinirea cresterii economice in Romania, dar si in Cehia, Ungaria si Slovacia a fost determinata in mare parte de performantele sub asteptari ale Germaniei, cel mai mare partener comercial al regiunii ECE, a carei economie a avansat cu numai 0,1% in trimestrul al doilea, se arata in articolul FT.
Datele privind cresterea economica a Ungariei, de 1,5%, au fost cu mult sub estimarile analistilor, de 2,35%, fiind o surpriza neplacuta, potrivit unei note a Goldman Sachs. Evolutia a reflectat scaderea cererii pentru exporturi si performantele slabe ale industriei. In Cehia, avansul PIB a incetinit de la cel mai rapid ritm din ultimii trei ani consemnat in primul trimestru. PIB-ul a urcat cu doar 0,2% fata de primul trimestru, cea mai lenta crestere din ultimii doi ani. in termeni anuali, economia ceha a avansat cu 2,4%, comparativ cu 2,8% in primele trei luni. Economia Cehiei este dependenta de cererea externa pentru produsele sale, exporturile reprezentind 70% din PIB. Incetinirea cresterii PIB a fost determinata partial de masurile de austeritate aplicate de guvern, care au redus consumul. In Slovacia, PIB-ul a crescut cu 3,3% fata de intervalul similar din 2010, dupa un avans de 3,5% in primele trei luni. Analistii anticipau o crestere de 3,6%. Pietele financiare din ECE au fost afectate de informatiile negative.
Forintul unguresc, zlotul polonez si leul s-au depreciat fata de euro in urma informatiilor, dar coroana ceha a ramas stabila. Cursul de referinta anuntat marti de BNR a scazut cu 0,78 bani, la 4,2706 lei pentru un euro.

Portugalia a trecut pe minus

Romania a avut cea mai slaba crestere economica din UE in trimestrul al doilea raportat la aceeasi perioada a anului trecut, de 0,3%, in timp ce PIB-ul Uniunii Europene a crescut cu 1,7%, dar si-a incetinit semnificativ dinamica fata de primele trei luni ale anului, potrivit datelor Eurostat. Cresterea economica a zonei euro a incetinit la 0,2% in trimestrul al doilea, fata de cel anterior, sub estimarile analistilor, de la 0,8% in primele trei luni ale anului, dupa cifre dezamagitoare in Germania si Franta, cele mai mari economii din regiune, se arata intr-un comunicat transmis vineri de Eurostat. Media estimarilor economistilor contactati anterior de agentia Reuters anunta un avans de 0,3% al PIB-ului zonei euro in trimestrul al doilea.
Economia Uniunii Europene in ansamblu a crescut de asemenea cu 0,2% in perioada aprilie-iunie fata de primul trimestru al anului, dupa plus 0,8% in primele trei luni. Raportat la aceeasi perioada a anului trecut, PIB-ul Uniunii Europene si cel al zonei euro au urcat in trimestrul al doilea cu 1,7%, fata de 2,5% in primul trimestru si o medie de 1,8% a estimarilor analistilor.
Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, Romania a avut cea mai slaba crestere economica pozitiva din UE, de 0,3%, singura tara cu un rezultat mai slab fiind Portugalia (-0,9%). Datele din sapte tari, printre care Grecia si Irlanda, nu au fost disponibile pentru a fi incluse in raportul Eurostat.



*


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.