Economic

Preturile au incetinit ritmul de crestere

Ziarul de Vrancea
8 aug 2011 590 vizualizări
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a revizuit in scadere prognoza de inflatie pentru acest an, de la 5,1% la 4,6%, si prognoza pentru 2012, de la 3,6% la 3,5%, a declarat ieri guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu.



 "Datele privind inflatia incep sa arate mai bine si noi sperm ca cel putin in aceasta perioada de vara imbunatatirile sa fie substantiale", a spus Isarescu la prezentarea raportului trimestrial asupra inflatiei. El a aratat ca incepind cu lunile mai si iunie a avut loc o corectie "extrem de puternica" a preturilor volatile, iar persistenta deficitului de cerere ajuta la reducerea inflatiei. "Cererea de consum treneaza in continuare. (...) Volumul creditului de consum pentru populatie continua sa fie jos, ceea ce inseamna ca populatia se concenteraza in a-si rambursa creditele si, in al doilea rind, nu are curajul sa se antreneze in noi credite", a spus Isarescu. El a mai aratat ca volatilitatea cursului de schimb a crescut fata de inceputul anului, dar este in continuare mai mica decit in cazul zlotului polonez si forintului maghiar. "Cresterea volatilitatii se pare ca este legata destul de bine de prima de risc. Am vazut o usoara crestere odata cu accenturarea temerilor de criza din zona euro. in ultimel zile vedem o atentuare", a mai spus guvernatorul. Isarescu a mai spus ca saltul PIB in acest an va depasi estimarile autoritatilor, de 1,5%, daca va fi un an agricol bun, care ar aduce un miliard de euro in plus, respectiv un punct procentual din PIB. "Personal si ca un veteran pot sa spun ca daca anul agricol este bun cresterea economica va fi mai mare. Un an agricol bun inseamna un miliard de euro in plus, aproape un punct procentual din PIB", a spus Isarescu intr-o conferinta de presa.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.