Economic

Oficialii bancii centrale par ca traiesc in alta tara

Ziarul de Vrancea
4 feb 2011 674 vizualizări
BNR crede ca dobinzile practicate de banci sint apropiate de normalitate u in acelasi timp insa, se remarca continuarea tendintei de normalizare a nivelului ratelor dobinzilor practicate de banci in relatiile cu clientii nebancari , se arata intr-un comunicat al BNR

Banca Nationala a Romaniei (BNR) sustine ca nivelul ratelor dobinzilor practicate de banci in relatiile cu clientii nebancari inregistreaza o tendinta de normalizare, in paralel cu ameliorarea conditiilor de lichiditate de pe piata monetara. "Analiza indicatorilor statistici releva persistenta deficitului de cerere agregata, mentinerea la niveluri sustenabile a deficitului de cont curent si raminerea in teritoriu negativ a dinamicii anuale reale a creditului acordat sectorului privat. In acelasi timp insa, se remarca continuarea tendintei de normalizare a nivelului ratelor dobinzilor practicate de banci in relatiile cu clientii nebancari, in paralel cu ameliorarea conditiilor lichiditatii de pe piata monetara", potrivit comunicatului detaliat transmis de BNR dupa sedinta de politica monetara. Pe de alta parte, CA al bancii centrale nota, dupa sedinta din luna ianuarie, ca ecartul se mentine semnificativ intre "nivelurile ratelor dobinzilor interbancare si ale celor pentru imprumuturile acordate companiilor si populatiei", desi situatia lichiditatii din sistemul bancar se imbunatateste "persistent". Potrivit datelor publicate de BNR, dobinzile au scazut anul trecut mai accelerat la credite decit la depozite, atit la lei, cit si la euro, reducerile fiind de pina la 5,89 puncte procentuale pentru moneda locala si de maxim 1,6 puncte in cazul euro. Banca centrala nu publica dobinda anuala efectiva pentru creditele in derulare, ci doar dobinzile nominale raportate de banci, iar DAE este calculata numai la imprumuturile noi pentru locuinte si consum acordate populatiei. De asemenea, diferenta intre dobinda medie la depozitele (noi si in sold) si rata de politica monetara s-a redus de la 1,4 - 1,7 puncte in decembrie 2009 la 0,09 - 0,45 puncte la finele anului trecut. Bancile au plasat anul trecut la BNR in cadrul facilitatii de depozite pe o zi, in total 387,29 miliarde de lei, de aproape sapte ori mai mult decit in 2009, ceea ce indica un un excedent de lichiditate mediu zilnic de 1,06 miliarde lei.



BNR tine dobinda la 6,25%


Consiliul de Administratie al BNR a decis, ieri, sa mentina dobinda de politica monetara la minimul istoric de 6,25%, pentru a sasea sedinta consecutiva, precum si ratele pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta la 15% si, respectiv, 25%. CA al BNR a reiterat ca banca centrala urmareste gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar. De asemenea, CA al bancii centrale a analizat si aprobat Raportul trimestrial asupra inflatiei, document care va fi prezentat intr-o conferinta de presa organizata in data de 7 februarie 2011, se arata intr-un comunicat al bancii centrale. Tot atunci, va fi anuntat si calendarul pe urmatoarele 12 luni al sedintelor dedicate politicii monetare. Banca centrala nu a mai modificat dobinda de politica monetara de pe 4 mai 2010, cind a redus rata cu 0,25 puncte, la minimul istoric de 6,25%. in primele patru sedinte de politica monetara din 2010, BNR a coborit dobinda cu 1,75 puncte procentuale, de la 8%. BNR nu a mai modificat nivelul rezervelor minime obligatorii din noiembrie 2009, cind a decis reducerea nivelului ratei aplicabile pasivelor in valuta, cu scadente reziduale de sub doi ani, ale institutiilor de credit, de la 30% la 25%.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.