Economic

Preturile la apartamente s-a dezmortit in prima luna a anului

Ziarul de Vrancea
3 feb 2011 636 vizualizări
Anul 2011 a debutat cu cresteri de preturi de pina la 2,5% la apartamentele din marile orase

Optimismul proprietarilor, alimentat de o crestere a interesului potentialilor cumparatori comparativ cu decembrie anul trecut, a dus in ianuarie la cresterea cu pina la 2,5% a pretului apartamentelor de vinzare din principalele 7 orase din Romania, potrivit unui studiu realizat de imobiliare.ro. Indicelui national imobiliare.ro pentru prima luna a anului a ajuns la valoarea de 1.031 euro/mp util. Fata de aceeasi luna a anului trecut, pretul mediu era de 1.213 euro/mp, apartamentele fiind astfel mai ieftine cu 15%. "Dupa o serie de valori minime record inregistrate in majoritatea oraselor analizate, luna ianuarie aduce primele rasturnari de situatie. Cele mai mari cresteri au fost in Constanta, 2,4%, Timisoara, 1,5% si Brasov, 1,3%", a spus Adrian Erimescu, directorul general al imobiliare.ro. Indicele imobiliare.ro pentru Bucuresti arata, pentru luna ianuarie, o valoare medie de 1.157 euro/mp util pentru apartamentele noi si vechi din Capitala, in crestere cu 0,3% fata de luna precedenta, sub influenta evolutiei preturilor apartamentelor noi. In comparatie cu prima luna a anului 2010, preturile solicitate in prezent sint cu 12,5% mai mici. Tendinta de usoara crestere a fost resimtita la nivelul apartamentelor noi, cele vechi inregistrind o usoara scadere. Pretul apartamentelor noi a crescut cu 1,1% in ultimele 30 de zile ale anului, in timp ce per ansamblu apartamentele vechi au inregistrat o scadere de 0,3%. Cu o crestere medie lunara de 1,3%, Brasovul se regaseste printre orasele care au cunoscut o evolutie dinamica a segmentului rezidential in prima luna a anului. Pretul mediu cerut pentru apartamentele scoase la vinzare are, pentru luna ianuarie, o valoare de 881 euro/mp de suprafata utila, cu 1,3% mai mult decit in luna decembrie 2010. Dupa o crestere usoara inregistrata in ultima luna a anului trecut, preturile apartamentelor din Cluj-Napoca au scazut in luna ianuarie cu 0,8%. Astfel, indicele imobiliare.ro pentru Cluj-Napoca, are o valoare medie de 985 euro/mp util in luna ianuarie. Constanta este orasul cu cei mai optimisti proprietari din Romania, iar preturile apartamentelor scoase la vinzare aici au inregistrat cea mai mare crestere in luna ianuarie. Pretul mediu al apartamentelor din Constanta a crescut cu 2,4% in luna analizata. Dupa 11 luni consecutive de scadere, in ianuarie 2011 preturile apartamentelor din Timisoara inregistreaza o crestere de 1,8%. Totusi, valoarea indicelui imobiliare.ro inregistrata pentru prima luna din an, 799 euro/mp util, califica in continuare Timisoara drept orasul cu cele mai ieftine apartamente dintre cele analizate. Indicele imobiliare.ro pentru Iasi arata pentru luna ianuarie 2011 o valoare medie de 850 euro/mp util pentru apartamentele noi si vechi, in scadere cu 0,9%, fata de luna decembrie. Asistam, astfel, la cea mai mica valoare a preturilor apartamentelor inregistrata in Iasi in ultimii trei ani. In comparatie cu inceputul anului 2010, preturile solicitate in prezent sint cu 7,8% mai mici.


(


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.