Economic

Afacerea anului poate fi aruncata in aer de politicieni

Ziarul de Vrancea
24 ian 2011 560 vizualizări
Un blog gazduit de Financial Times considera ca listarea Fondului Proprietatea poate transforma bursa, numai daca politicienii vor sta deoparte

Listarea Fondului Proprietatea la Bursa din Bucuresti, saptamina viitoare, poate transforma piata de capital din Romania, cu conditia ca politicienii si birocratii sa nu stea in cale, potrivit unei postari a jurnalistului Stefan Wagstyl pe un blog gazduit de Financial Times. Fondul, de 3,6 miliarde de euro, va creste valoarea de piata a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) cu circa 15%, valoarea actiunilor locale cu aproximativ o treime, iar volumul de free-float cu 80%. FP intra pe piata cu multe avantaje. Are un portofoliu de participatii la 83 de companii de stat sau care au fost in proprietatea statului, majoritatea in domeniul energiei. Cele mai mari participatii sint la Petrom, de 891 milioane euro, Hidroelectrica, de 767 milioane euro, si la Romgaz, de 291 milioane euro. Compania Franklin Templeton a fost angajata anul trecut pentru administrarea Fondului Proprietatea, in vederea imbunatatirii managementului si cresterea valorii acestuia. Pretul actiunilor FP a fost in tranzactiile recente din afara bursei de circa 0,52 lei pe unitate, astfel incit exista spatiu de crestere. Potrivit Raiffeisen, una dintre bancile care intermediaza listarea, riscurile politice justifica aplicarea unui discout de 20% la activele nete estimate ale Fondului, de 3,3 miliarde de euro. Acest fapt confera o valoare reala, in functie de active, de 2,7 miliarde de euro si un pret al actiunilor de 0,96 lei pe unitate. Multe vor depinde insa de riscurile politice. O investitie in FP este un pariu multiplu, pe strategia guvernamentala privind sectorul energiei si economia in ansamblul ei. Daca Romania se va concentra pe dezvoltarea unui sector energetic orientat spre piata, chiar si reglementat, ca in multe alte state din Uniunea Europeana, atunci investitiile in actiunile FP vor reprezenta o afacere buna, potrivit jurnalistului specializat in Europa de Est. Wagstyl remarca istoricul unor progrese mai degraba lente ale Romaniei, decit o dezvoltare consistenta. Directorul general al FP, Grzegorz Konieczny, a declarat ca nevoia de bani va determina guvernul sa sprijine planurile Fondului de modernizare a companiilor din portofoliul sau si de listare la bursa a actiunilor acestora.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.