Economic

PE cere Romaniei liberalizarea tranzactiilor cu copii orfani

Ziarul de Vrancea
20 ian 2011 598 vizualizări
O rezolutie a Parlamentului European indeamna statele membre sa incurajeze adoptiile internationale, Romania impotrivindu-se demersului

Problema copiilor abandonati si institutionalizati in Europa este importanta si trebuie tratata in mod serios, se arata in rezolutia Parlamentului European adoptata ieri, inclusiv la nivel international, trebuind a fi incurajata pentru a asigura dreptul copilului la o viata de familie. Rezolutia, depusa de grupurile politice PPE, S&D, ALDE, ECR și GUE, subliniaza protectia dreptului copiilor la o viata de familie, garantind ca acestia nu sint fortati sa petreaca perioade lungi de timp in orfelinate. Adoptiei in tara de origine a copilului ar trebui sa i se acorde prioritate, ori de cite ori este posibil, interesul copilului fiind prioritar. Solutii alternative pot fi gasirea unei familii de plasament, precum ingrijirea personala sau de tip rezidential, sau gasirea unei familii prin adoptie internationala, in conformitate cu legislatia nationala relevanta si conventiile internationala. Potrivit deputatilor, toate institutiile UE ar trebui sa joace un rol mai activ in cadrul forurilor internationale pentru a imbunatati, a simplifica si a facilita procedurile aferente adoptiei internationale si a elimina birocratia inutila asigurind, totodata, apararea drepturilor copiilor din tarile terte.


Basescu: "Nu cit timp sint eu presedinte"


Rezolutia PE poate fi interpretata ca o forma de presiune externa asupra Romaniei, stat care interzice adoptiile internationale. Traian Basescu declara, in aprilie 2010, la Bruxelles, ca legea romana privind adoptiile nu se va schimba, "cel putin" atit timp cit va fi el presedinte, indiferent de lobby-ul care s-ar face "la Bruxelles si nu numai". "în ceea ce priveste adoptiile, Romania are o lege nationala. Se poate face lobby oricit, la Bruxelles si nu numai. Romania nu-si schimba legea adoptiilor cel putin cit eu voi fi presedintele Romaniei", spunea Basescu, raspunzind unei intrebari. Legea 273/2004 privind regimul juridic al adoptiei in Romania, care interzice adoptia internationala, a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2005.

în decembrie anul trecut, fostul comisar european Gunther Verheugen a declarat ca oprirea adoptiilor internationale era o necesitate in Romania, care devenise "o piata" a adoptiilor, el adaugind ca, in opinia sa, este in continuare necesara mentinerea acestei politici. "Romania, la sfirsitul anilor \'90 si inceputul acestui deceniu era o piata pentru adoptii internationale. Nu spun ca era un sistem care ajuta la adoptiile internationale. Nu. Era o piata", a spus Verheugen.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.