Economic

Roubini prevede un an marcat de un razboi al monedelor si conflicte comerciale

Ziarul de Vrancea
4 ian 2011 465 vizualizări
"Zona euro trebuie sa-si rezolve problemele legate de datoriile suverane. In caz contrar, riscul de contaminare va fi mare , arata economistul american

Economistul american Nouriel Roubini apreciaza ca acest an va fi marcat de un razboi al monedelor, de conflicte comerciale si orientarea statelor spre protectionism, in conditiile in care economiile avansate cresc lent, iar cele emergente se dezvolta rapid, potrivit La Tribune. Acest an va fi marcat de o revenire in doua viteze a economiei mondiale, estimeaza Roubini. Relansarea economica in forma de "U" va continua in statele avansate, cu o crestere inferioara tendintei pe termen lung. In economiile emergente, avansul va fi mai rapid, dar si rata inflatiei va fi ridicata. "Zona euro trebuie sa-si rezolve problemele legate de datoriile suverane. In caz contrar, riscul de contaminare va fi mare, de la Grecia si Irlanda la Spania si Portugalia", afirma Roubini. Economistul este cunoscut pentru previziunile sale pesimiste. Procesul dureros de ajustare, austeritatea fiscala si reformele structurale vor continua in acest an, in contextul unei cresteri economice slabe sau chiar recesiune in anumite state. "Riscul unui haos creste semnificativ, in conditiile in care abordarea actuala a liderilor europeni, care consta in a se imprumuta, sperind in acelasi timp ca este vorba doar de o problema de lichiditate si nu una de solvabilitate, nu va functiona. Aceasta instabilitate ar putea duce la iesirea membrilor mai slabi din zona euro", mentioneaza Roubini. La polul opus, statele emergente trebuie sa faca fata supraincalzirii economiei, care se traduce printr-o inflatie galopanta, o crestere excesiva a creditarii si prin bule speculative. Un mijloc eficient de a limita cresterea preturilor ar putea consta in permiterea aprecierii rapide a monedei nationale, ceea ce China si alte economii emergente refuza, pentru a evita sa piarda din piete. In acest context, tensiunile actuale de pe piata valutara vor fi puternice si in acest an. "Intr-o lume in care rata somajului din SUA ajunge la 10%, iar economia chineza creste tot cu 10%, se regasesc toate ingredientele pentru un razboi al monedelor, pentru conflicte comerciale si o consolidare a protectionismului", spune Roubini. De asemenea, in prima jumatate a anului, pretul petrolului, al energiei si alimentelor ar putea creste mult mai rapid decit s-ar putea justifica prin factorii economici fundamentali din cauza unui surplus de lichiditate. Aceasta situatie va afecta statele importatoare de materii prime. In tarile avansate economic, monetizarea tot mai mult a deficitelor publice ar putea alimenta cresterea preturilor. Economia mondiala poate depasii aceste dificultati si va avea mijloacele de a intra in al doilea semestru intr-un proces de crestere puternica.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.