Economic

Ordonanta creditelor, motiv de gilceava politica intre opozitie si putere

Ziarul de Vrancea
9 dec 2010 522 vizualizări
PDL vrea ca OUG 50 sa nu se aplice la creditele in derulare ale populatiei, PSD si PNL se opun

Sedinta Comisiei de Buget, Finante si Banci in care se dezbatea ordonanta privind creditele populatiei s-a aminat din nou, dupa ce PDL a propus ca principalele prevederi ale actului normativ sa nu se aplice la contractele in derulare, stirnind reactii dure si acuze din partea PSD si PNL. Deputatul PDL Adrian Nitu a citit un amendament in care se spunea ca prevederile OUG 50 nu se aplica contractelor aflate in derulare la data intrarii in vigoare a actului normativ, cu exceptia a contractelor cu durata nedeterminata existente la data intrarii in vigoare, si dispozitiilor articolelor 66-69, 50-55, 56, alineatul 2, articolului 57, alineatele 1 si 2, articolelor 66-69 si 70-71. "Pentru contractele in curs de derulare la data intrarii in vigoare a OUG 50 creditorii, la solicitarea clientilor, au optiunea, dar nu si obligatia, sa aplice oricare dintre celelalte prevederi ale ordonantei de urgenta", potrivit amendamentului PDL. In ceea ce priveste contractele de creditare vechi care au fost deja modificate prin acte aditionale, amendamentul prevede ca aceste schimbari isi vor produce efectele, cu exceptia cazului in care creditorul notifica consumatorul in caz contrar. Deputatii nu au reusit sa ajunga la un consens in privinta acestui amendament, discutiile fiind aprinse, in conditiile in care reprezentantii PSD si PNL nu au fost de acord cu aceste prevederi si au insistat ca reprezentantii BNR, MFP si PDL sa spuna clar ca sustin neaplicarea la contractele de creditare in derulare. "Spuneti clar! In toata societatea romaneasca, toata lumea vrea sa se aplice prevederile si creditelor in derulare, dar public nu o spune nimeni ca v-ati asumat exact opusul", a spus deputatul PSD Viorel Ștefan, presedintele Comisie de Buget, Finante si Banci. Comisia de Buget, Finante si Banci nu a intrunit cvorum necesar, adica au fost prezenti mai putin de 20 de deputati in sala, si inainte de intreruperea sedintei, dar deciziile privind amendamentele depuse la OUG 50 s-au luat prin consens. Reprezentantii BNR au aratat ca banca centrala sustine neaplicarea la creditele in derulare, intrucit prevederile actuale sint contrare conditionalitatii asumate in ultima scrisoare de intentie cu FMI. "Sustinem (amendamentul -n.r.). A fost o negociere destul de dura pe aceasta tema (cu FMI - n.r.), insa daca vrem sa avem finantare in continuare trebuie sa acceptam ca nu se aplica la stocul de credite de la data intrarii in vigoare a OUG 50", a adaugat secretarul de stat in MFP Gheorghe Gherghina. "Iata ca dezbaterile pe OUG 50 s-au facut intr-un regim normal azi si s-au epuizat toate articolele din ordonanta, toate amendamentele, dar au ramas netransate chestiunile esentiale, cele legate de competentele pe care ANPC-ul le are in legatura cu activitatea bancara si cea legata de aplicabilitatea la stocul de credite", a conchis Stefan.


Cazul Volksbank


Clientii care au dat in judecata Volksbank s-au intilnit din nou cu reprezentantii bancii pentru a incerca o conciliere, dar au decis sa continue procesele, cel mai apropiat termen fiind vineri, 10 decembrie, cind se va discuta cererea pentru suspendarea totala a platii ratelor. "Vineri va avea loc la tribunalul Bucuresti al doilea termen de judecata al procesului grupului de clienti impotriva Volksbank pentru suspendarea totala a platii ratelor", se arata intr-un comunicat transmis de grupul clientilor nemultumiti ai bancii. Peste 1.000 de clienti ai Volksbank au depus, in luna noiembrie, la Tribunalul Bucuresti doua cereri de chemare in judecata a bancii, una privind eliminarea clauzelor abuzive din contractele de credit, si o a doua pentru suspendarea platii ratelor la imprumuturi pina la momentul solutionarii litigiului. Primul termen de judecata pentru procesul de fond a fost fixat pentru data de 7 noiembrie 2011, iar pentru cererile de ordonanta presedintiala prima infatisare a avut loc la 26 noiembrie 2010. "La primul termen s-a acordat o aminare de doua saptamini pentru a permite clientilor reprezentati de casa de avocatura Piperea si Asociatii sa depuna noi dovezi privind practicile bancii. De asemenea, Volksbank a cerut o intilnire directa cu clientii, pentru a le prezenta propuneri si a ajunge la o posibila conciliere", se mai spune in comunicat.
















În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.