Economic

Cresterea restantelor la credite s-a temperat in octombrie

Ziarul de Vrancea
26 nov 2010 501 vizualizări
Valoarea creditelor restante de cel putin o zi a avansat in octombrie cu 1,5% fata de luna precedenta, la 15,9 miliarde de lei, ritmul de crestere temperindu-se substantial fata de cel din precedentele doua luni, potrivit datelor publicate, ieri, de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Potrivit datelor BNR, creditele restante au inregistrat, in primul semestru, avansuri lunare cuprinse intre 5% si 13,9%, pentru ca in iulie sa creasca doar cu 1,15%. Ulterior, in august si septembrie, valoarea imprumuturilor cu restante de minim o zi a urcat cu 6,9% si, respectiv, 9,05%. Astfel, per total, valoarea creditelor restante aproape ca s-a dublat in primele zece luni ale anului, de la 8,1 miliarde de lei in luna decembrie 2009. Soldul creditelor acordate a fost in octombrie de 208,3 miliarde de lei, cu 3,5% peste nivelul din decembrie 2009. Ponderea creditelor restante in total imprumuturi a urcat in octombrie la 7,64%, comparativ cu 7,48% in septembrie si cu 4,05% la finele anului trecut. Creditele restante in valuta, exprimate in lei, reprezentau in octombrie 6,48% din totalul imprumuturilor acordate in moneda straina, usor peste nivelul de la finele lunii precedente, de 6,36%. Ponderea creditelor restante in total credite in valuta a fost de 3,04% la sfirsitul anului trecut. Totodata, ponderea imprumuturilor in lei cu restante in total credite in moneda nationala a avansat de la 5,6% la finele anului trecut la 9,36% dupa primele noua luni si 9,57% in octombrie. Pe judete, numai in Bucuresti restantele totale depaseau pragul de un miliard de lei, plasindu-se la 5,78 miliarde de lei, ceea ce reprezinta 7,15% din total credite acordate. Ponderi ridicate, de peste 10%, ale restantelor in total credite au fost inregistrate la finele lunii octombrie in Galati (12,8%), Ialomita (12,05%), Bistrita-Nasaud (11,75%), Suceava (11,49%), Arad (10,71%), Neamt (10,63%), Huneadoara (10,27%) si Botosani (10,06%).




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.