Economic

Romania, locul cinci in UE dupa cresterea exporturilor la opt luni

Ziarul de Vrancea
16 nov 2010 584 vizualizări
Romania ocupa locul cinci in Uniunea Europeana (UE) in functie de cresterea exporturilor in primele opt luni, de 25%, comparativ cu anul trecut, in conditiile in care indicatorul a scazut intr-un singur stat comunitar, potrivit Eurostat.

Pe prima pozitie in rindul statelor UE dupa avansul exporturilor din perioada ianuarie-august se plaseaza Bulgaria (32%), urmata de Letonia (29%) si Lituania (28%). Romania este incadrata de Estonia (26%) si Suedia (24%). Cele mai mici cresteri se observa la Irlanda (2%) si Grecia (4%). Singura scadere a exporturilor, in perioada analizata, a fost inregistrata de Luxemburg (4%). Liderii europeni in privinta valorii exporturilor sint Germania (614,9 miliarde de euro), Olanda (276,5 miliarde de euro) si Franta (255,2 miliarde de euro). Din punct de vedere al cresterii importurilor in intervalul ianuarie-august, Romania ocupa locul sapte in UE, cu un avas de 19%, nivel inregistrat si de Ungaria. Cele mai accentuate evolutii pozitive se observa la Suedia (31%), Lituania (27%) si Cehia (24%). Indicatorul a scazut in Irlanda (2%) si Grecia (11%), si a stagnat in Luxemburg. Cele mai mari importuri, ca valoare, sint inregistrate in Germania (518,2 miliarde de euro), Franta (295,3 miliarde de euro) si Marea Britanie (269,7 miliarde de euro). Cel mai mare excedent comercial, pentru primele noua luni, se observa la Germania (96,7 miliarde de euro), iar cel mai ridicat deficit comercial este consemnat de Marea Britanie (74,1 miliarde de euro). Datele Eurostat privind evolutia exporturilor si importurilor nu sint ajustate sezonier.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.