Economic

Economia Romaniei se afunda si mai tare in mlastina, Europa gifiie

Ziarul de Vrancea
13 nov 2010 522 vizualizări
PIB-ul a scazut in trimestrul al treilea cu 0,7% fata de perioada aprilie-iunie u scaderea anuala este de 2,3% u in acelasi timp Franta si Germania au raportat incetiniri ale cresterii economice

Produsul Intern Brut (PIB) a scazut in trimestrul al treilea cu 0,7% fata de aprilie-iunie, in linie cu asteptarile analistilor, si cu 2,3% fata de trimestrul trei din 2009, iar dupa primele noua luni declinul fata de ianuarie-septembrie 2009 a fost de 2,3%, serie ajustata sezonier, potrivit INS. Conform primelor estimari, Produsul intern brut in trimestrul III 2010 a fost, in termeni reali, mai mic cu 0,7% comparativ cu trimestrul II 2010 (date ajustate sezonier). Fata de trimestrul corespunzator din anul 2009, Produsul intern brut a inregistrat o scadere cu 2,5% pe seria bruta si cu 2,3% pe seria ajustata sezonier", se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS). In primeele noua luni, comparativ cu aceeasi perioada din anul 2009, PIB s-a redus cu 2,3% pe seria ajustata sezonier si cu 1,9% pe seria bruta. Datele prezentate sint "estimarile semnal" ale INS. Institutul va anunta varianta provizorie a indicatorilor la 2 decembrie. Evolutia PIB a fost anticipata de analisti. In aprilie-iunie 2010, economia a crescut, in termeni ajustati sezonier, cu 0,3% comparativ cu trimestrul anterior. Autoritatile romane, FMI si CE estimeaza ca pe ansamblul anului PIB se va reduce cu circa 2%, iar anul viitor va creste cu 1,5%.


Cele mai mari economii din UE se tiriie


In acelasi timp, Germania si Franta au anuntat o incetinire a cresterii economice. Astfel PIB-ul Germaniei a crescut cu 0,7% in trimestrul al treilea fata de cel anterior, avansul incetinind semnificativ fata de 2,3% in trimestrul doi, insa cea mai mare economie europeana pare ca s-a stabilizat, transmite Reuters. Stabilitatea generalizata, solida a economiei germane anunta performante nu spectaculoase, dar solide pentru urmatoarele trimestre. Cresterea anuntata ieri de Biroul Federal de Statistica coincide cu media estimarilor inaintate de analistii contactati de Reuters. "Sint impulsuri pozitive atit pe plan domestic, cit si din strainatate. Consumul privat si public, investitiile in echipamente, dar si comertul au contribuit la cresterea PIB", se arata intr-un comunicat al Biroului de Statistica. De asemenea, economia Frantei a crescut cu 0,4% in trimestrul al treilea fata de cel anterior, incetinind de la un avans de 0,7% in perioada aprilie-iunie, potrivit datelor preliminare prezentate ieri de institutul national de statistica, preluate de Reuters. Cifra se plaseaza sub media estimarilor inaintate de analistii contactati de Reuters, de plus 0,5%. Detalii privind evolutia Produsului Intern Brut in trimestrul al treilea, inclusiv datele pe sectoare economice, nu sint disponibile din cauza unor probleme tehnice la institutul francez de statistica INSEE. Dupa o crestere neasteptat de puternica in trimestrul al doilea, analistii se asteptau ca a doua economie europeana sa frineze usor in trimestrul teri.


Ultimii in Europa


Romania este una dintre cele trei tari din UE care au inregistrat contractie economica in trimestrul al treilea fata de perioada aprilie-iunie, iar singurul stat membru unde Produsul Intern Brut (PIB) a scazut mai abrupt este Grecia, reiese din datele prezentate ieri de Eurostat. Datele privind PIB-ul pe trimestrul trei nu sint disponibile pentru sapte state membre, respectiv Danemarca, Irlanda, Luxembourg, Malta, Polonia, Slovenia si Suedia. Dintre acestea, numai Irlanda a inregistrat scadere economica in trimestrul al doilea. Astfel, scaderea de 0,7% a PIB-ului Romaniei din trimestrul trei este depasita doar de contractia de 1,1% raportata de Grecia. Cea de-a treia tara cu cifra negativa in perioada analizata este Olanda (-0,1%). Economia UE a crescut cu 0,4% in perioada iulie-septembrie, la fel ca cea a zonei euro, cele mai puternice cresteri fiind inregistrate in Finlanda (1,3%), Cehia (1,1%) si Slovacia (0,9%).



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.