Economic

Romanii cu rate la banci sint strinsi cu usa de Fondul Monetar

Ziarul de Vrancea
1 nov 2010 621 vizualizări
Ordonanta creditelor, modificata la cererea FMI? Negocierile dintre FMI si autoritati au intrat in impas din cauza ordonantei 50 privind trasparentizarea creditelor u din aceasta cauza ieri seara a fost programata o noua intilnire intre presedinte si delegatia Fondului

Milioane de romani, cu rate la banci, au primit o lovitura fulgeratoare din partea Fondului Monetar International (FMI). Asta deoarece institutia financiara insista ca ordonanta 50 privind transparetizarea creditelor sa fie aplicata numai contractelor noi, nu si celor in derulare cum prevede in prezent actul legislativ. "FMI a cerut chiar abrogarea OUG 50", au spus surse apropiate discutiilor. Din aceasta cauza, negocierile cu FMI au intrat in impas, astfel ca vizita misiunii s-ar putea prelungi si nu este exclusa suspendarea acordului, au declarat surse citate mai sus. Ieri seara, la ora 18, a fost programata o intilnire intre presdintele Traian Basescu, premierul Emil Boc si reprezentantii FMI. Asta in conditiile in care presedintele avusese o intilnire cu delegatia cu o zi inainte. La inceputul intilnirii seful statului a declarat, ca este ridicola ideea suspendarii Acordului, mentionind ca, prin "creativitatea" Guvernului au fost gasite solutii noi pentru diminuarea deficitului, pe care partea romana doreste sa le discute cu Fondul. Cind a intrat in sala, presedintele a dat mina cu cei prezenti si s-a adresat, rizind, membrilor delegatiei FMI: "News alert: jurnalistii asteapta suspendarea acordului cu dumneavostra, ceea ce este ridicol". Seful delegatiei FMI in Romania, Jeffrey Franks, a raspuns, rizind: "Am auzit voci ca as fi plecat din tara". La inceputul discutiei, seful statului a spus ca Guvernul a gasit noi solutii legate de deficitul bugetar, pe care partea romana doreste sa le discute. "Multumim pentru ca ati aceptat aceasta intilnire suplimentara. Justificarea acesteia este legata de creativitatea Guvernului. Am gasit solutii noi de diminuare a deficitului bugetar si vrem sa discutam cu dumneavoastra, sa vedem daca putem ajunge la o intelegere sau nu. In orice caz, acordul pe care il avem acum ne permite sa semnam scrioarea de intentie chiar azi, daca este nevoie. Oricum, vrem sa venim cu noi idei, care sa fie convenabile ambelor parti", a spus Basescu.


Ce ne cere Fondul?


Totusi trebuie spus ca atit Guvernul, cit si partidele din coalitie au o pozitie inflexibila fata de modificarea susbstantiala a OUG 50 privind creditele populatiei prin neaplicarea prevederilor la creditele in derulare. Autoritatile considera ca este anormal ca FMI sa vina in Romania si sa sustina exclusiv pozitia bancilor. Mai mult, partea romana considera ca orice divergenta privind legislatia nationala si reglementarile europene se rezolva la nivel institutional in cadrul Tratatului UE, si nu trebuie sa faca obiectul unui acord de finantare. Guvernul a atras atentia si ca OUG 50/2010 se afla in procedura de aprobare in Parlament, iar amendamentele depuse prin partidele de coalitie nu au fost avute in vedere de misiune, desi propun solutii mult mai echilibrate pentru banci, au afirmat sursele. FMI a propus ca preconditionalitate in draftul privind scrisoarea suplimentara de intentie modificarea OUG 50/2010 prin eliminarea aplicarii prevederilor la contractele aflate in derulare. Misiunea comuna FMI, CE si Banca Mondiala este intransigenta si in privinta arieratelor, unde a impus de asemenea ca preconditie pentrun acordarea urmatorarei transe plata unor sume consistente. Potrivit surselor, divergente de opinie au aparut si in legatura cu unele masuri de stimulare a economiei propuse de PDL pentru anul viitor, care nu au fost acceptate de catre reprezentantii FMI. Delegatia FMI sustine ca masurile de stimulare a economiei, printre care reducerea cotei unice sau a contributiilor sociale, vor conduce la cresterea deficitului bugetar peste tinta stabilita de 4,4% din PIB, care va fi foarte greu finantabil in aceste conditii. Pe de alta parte, partea romana sustine ca fara actiuni de stimulare economia nu-si va putea reveni anul viitor, iar alte masuri de austeritate ar putea chiar impiedica procesul de crestere economica.


Trecem pe crestere in 2011?


tSeful delegatiei FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat, simbata, ca reprezentantii Fondului l-au pus la curent pe presedinte cu optiunile existente si actiunile necesare "pentru a putea merge inainte", mentionind ca institutia considera ca Romania va inregistra crestere economica in 2011. "Am discutat cu presedintele Basescu toate... L-am pus la curent cu toate discutiile pe care le-am avut pina acum si cu toate optiunile pe care le avem si actiunile pe care trebuie sa le luam pentru a putea merge inainte. Am avut un bun schimb de puncte de vedere cu el. Am discutat in termeni generali obiectivele noului acord si vom discuta detaliu cind vom reveni in vizita urmatoare", a spus Franks. El a subliniat ca "obiectivul cheie" al viitorului acord va fi consolidarea realizarilor privind stabilizarea economica obtinute prin ultimul acord. "Dar trebuie sa adaugam la asta reforme structurale care vor genera in viitor o crestere economica mai mare. Cu acest lucru cred sint de acord toate partidele politice - ca economia sa se dezvolte mai repede si cheia unei dezvoltari mai rapide este sa continuam procesul de reforme structurale", a adaugat seful delegatiei FMI in Romania.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.