Procesatorii anunta preturi mai mari cu pina la 15% la mezeluri, in 2006
"Daca va fi stabilita o taxa unica mai mare de 5% la importurile de carne de
porc, preturile la mezeluri se vor majora cu pina la 15%, in 2006", a declarat Agentiei
MEDIAFAX directorul executiv al asociatiei Mihai Visan.
Reprezentantii ARC au solicitat, luni, Ministerului Agriculturii, fie mentinerea
actualelor exceptari de taxe la importurile de carne de porc, fie stabilirea unei taxe unice de
maxim 5%.
Pe de alta parte, crescatorii de porci au cerut introducerea unei taxe vamale unice de
20% la importuri.
Importurile de carne de porc transata si congelata au fost scutite in acest an de la
plata taxelor vamale, spre deosebire de carnea refrigerata, unde s-a aplicat o taxa de 20%.
Membrii ARC afirma ca stabilirea unei taxe vamale unice mai mare de 5% va
determina scumpirea produselor si implicit scaderea consumului, in conditiile in care in
ultimele doua-trei luni a fost consemnata o reducere a cererii din partea consumatorilor de
pini la 15%.
In prezent, doar 13 unitati de procesare a carnii sint agreate la exportul in UE, in timp
ce alte 134 fabrici s-au angajat sa faca investitii pentru respectarea normelor UE. De
asemenea, un numar de 17 unitati au solicitat perioade de tranzitie pina in 2009. Potrivit
ARC, aproximativ alte 1.000 de unitati vor iesi din piata, intrucit nu vor putea produce la
standardele solicitate de UE.
Importurile de carne de porc s-au ridicat, in primele noua luni, la circa
137.000 tone, fata de 91.116 tone in aceeasi perioada de anul trecut, in conditiile unei
productii interne de aproximativ 60.000 tone, conform datelor ARC.
Potrivit oficialului asociatiei, pretul unui kilogram de carne de porc (carcasa)
din import ajunge la 75.000 lei vechi, fara TVA, nivel aproape similar celui practicat de
producatorii interni, insa oferta de pe piata autohtona nu acopera in totalitate necesarul
procesatorilor.
Pe de alta parte, reprezentantii Ministerului Agriculturii afirma ca institutia a prezentat
saptamina trecuta o nota de informare in Guvern cu privire la nivelul taxelor la importurile de
carne de porc, insa acestea urmeaza sa fie discutate si cu reprezentantii procesatorilor si
crescatorilor de animale in urmatoarele zile.
"Nu este ingrijorator nvelul importurilor. Singurul lucru pe care il dorim este este ca
producatorii romani sa poata produce performant si sa se apropie de nivelul fermierilor din
statele UE", a declarat secretarul general al Ministerului Agriculturii, Sorin Chelmu.