Economic

RBS: Ungaria a devenit mai riscanta decit Romania

Ziarul de Vrancea
22 oct 2010 492 vizualizări
Dobinzile platite de Romania sint in prezent usor mai ridicate decit cele suportate de Ungaria, situatie care nu reflecta aspectele fundamentale de credit, respectiv nivelul datoriilor, rezervele valutare si natura relatiei cu FMI, se arata intr-o analiza a RBS.

Spread-ul dobinzilor platite de cele doua state este usor in defavoarea Romaniei, dar analistii bancii considera ca, bazat pe vulnerabilitatile si riscurile in prezent mai mari din Ungaria, statul roman ar trebui sa suporte costuri de credit mai mici. "Credem ca Romania ar trebui sa plateasca dobinzi cu 0,25-0,5 puncte procentuale sub cele din Ungaria", se arata in raport. Totodata, analistii avertizeaza ca Ungaria este vulnerabila la o criza de finantare, tinind cont de nivelul ridicat al datoriilor si de decizia guvernului de a merge pe cont propriu, fara o colaborare strinsa cu FMI. In scenariul unei crize de finantare, dobinzile platite de Ungaria ar putea deveni cu pina la un punct procentual mai mari decit cele suportate de Romania. Totusi, instabilitatea politica ramine un risc major in Romania. Potrivit calculelor RBS, dobinzile suportate de statul roman ar creste cu 0,25 puncte procentuale daca s-ar ajunge la alegeri anticipate, scenariu cu o probabilitate de 20%. Punctele tari care recomanda Romania ca o piata mai putin riscanta si vulnerabila decit Ungaria sint relatia mai buna cu FMI, nivelul relativ scazut al datoriei de stat si al datoriei externe, rezervele valutare mai mari, sistemul bancar mai stabil si cu un potential mai ridicat de crestere, economia mai putin expusa la deficitul de cerere externa si perspectiva pozitiva a ratingului de tara. Pe de alta parte, Ungaria se bucura de un deficit bugetar semnificativ mai mic, stabilitate politica, o infrastructura cu mult superioara, institutii publice mai de calitate, un nivel redus al coruptiei, precum si de un nivel de trai cu mult mai ridicat. Datoria de stat a Romaniei este de circa 30% din PIB, fata de 80% in Ungaria, iar in cazul datoriei externe totale raportul este de 70% la 140% din PIB.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.