Economic

De unde vrea sa mai taie Guvernul din cheltuieli

Ziarul de Vrancea
16 oct 2010 479 vizualizări
Conform proiectului de buget, Executivul reduce anul viitor bugetele locale, micsorari fiind trecute la salarii in educatie si investitii

Guvernul va diminua substantial fondurile bugetelor locale din TVA, taind la jumatate alocatiile pentru lucrari de infrastructura si baze sportive, dar reducind si banii pentru salarii din invatamint si ajutoare sociale, si va reduce cu 50% si volumul creditelor pentru infiintarea locurilor de munca Fondurile totale care vor fi alocate anul viitor bugetelor locale din sume defalcate din taxa pe valoarea adaugata vor fi limitate la 13,7 miliarde lei, in scadere de la bugetul total de 17 miliarde lei acordat pentru 2010, conform proiectului bugetului de stat pentru 2011. Sumele alocate pentru finantarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraselor, municipiilor, sectoarelor si municipiului Bucuresti vor scadea de la 11,5 miliarde lei, in 2010, la 8,8 miliarde lei, in 2011, fiind afectate atit alocatiile pentru finantarea cheltuielilor cu salariile si contributiile aferente din institutiile de invatamint preuniversitar de stat (taiate de la 9,6 miliarde lei la 7 miliarde lei), cit si sumele reprezentind ajutorul social si ajutorul pentru incalzirea locuintei (diminute de la 844,6 milioane lei la 791,6 milioane lei). Bugetul destinat finantarii Programului de dezvoltare a infrastructurii si a unor baze sportive din mediul rural va fi redus la jumatate, de la 813,5 milioane lei la 440,3 milioane lei. Fondurile prevazute in proiectul de buget pentru anul viitor sint comparate cu alocatiile stabilite la inceputul acestui an in bugetul pentru 2010. In luna august, la rectificarea bugetara, Guvernul a diminuat cu 1,2 miliarde lei sumele alocate pentru finantarea cheltuielilor descentralizate la nivel local si cu 388,5 milioane lei bugetul destinat lucrarilor de infrastructura si baze sportive. Proiectul de buget pentru 2011 indica totodata reducerea la jumatate a volumului total de credite care pot fi contractate, in conditii avantajoase, de catre intreprinzatori care infiinteaza noi locuri de munca prin intreprinderi mici si mijlocii. Bugetul total alocat acestui program va fi diminuat anul viitor de la 20,6 milioane lei, in 2010, la 10 milioane lei, cuantumul maxim al creditului care poate fi acordat unui beneficiar fiind mentinuta la 1,5 milioane lei. Legea in vigoare prevede ca, pentru crearea de noi locuri de munca prin infiintarea si dezvoltarea de intreprinderi mici si mijlocii, de unitati cooperatiste si asociatii familiale, pot fi acordate pentru investitii credite din bugetul asigurarilor pentru somaj, pentru o perioada de cel mult 3 ani, inclusiv perioada de gratie de maximum 6 luni, cu o dobinda de 50% din taxa oficiala a scontului stabilita de Banca Nationala a Romaniei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.