Economic

Info-Agricol

Doina Ganea
13 oct 2010 782 vizualizări
Fermierii vrinceni, indemnati sa cultive plante calorice

Seful DADR Vrancea, Costica Neata, recomanda producatorului vrincean sa cultive plante pentru producerea etanolului, cum ar fi rapita, linoceluloza (iarba energetica), iarba-elefantului sau alt tip de planta energetica si sa renunte la traditionalele culturi de porumb si floarea-soarelui. "Impreuna cu citiva profesori universitari si specialisti vom merge timp de doua sapatmini in fiecare comuna si vom prezenta beneficiile cultivarii acestor plante energetice. Ele sint mai profitabile decit culturile clasice. Alaturi de peletii din rumegus aceste plante se baloteaza, se fac pachete si se folosesc cu succes pentru incalzirea locuintelor prin alimentarea centralelor proprii", a precizat Costica Neata. Uniunea Europeana sustine cultivarea plantelor energetice prin scutiri de taxe. în Tratatul de aderare exista obligativitatea ca pina in 2015, 2% din combustibilii vinduti pe piata romaneasca sa fie produsi din plante energetice. (Doina GANEA)


Primarii comunelor au o varianta pentru canalizarea satelor


O solutie mai ieftina pentru canalizarea comunitatilor rurale ar fi un parteneriat public privat pentru instalare unor pompe de vacuum. Directorul DADR, Costica Neata spune ca va demara un proiect pentru informarea primarilor de comuna cu privire la aceasta solutie care sa duca la dezvoltarea localitatilor din zona rurala. "Specialistii care ma vor insoti vor prezenta un proiect eficient de realizare a unei retele de canalizare pe baza de vacuum. Astfel incit se reduc substantial cheltuielile cu lucrarile, cu sapaturile. Proiectul poate fi realizat de catre primarii cu bani europeni pe Masura 322 privind dezvoltarea rurala si cu o parte din bani din partea executantului lucrarii. Astfel ca in acest parteneriat, investitorul isi poate recupera banii in timp, iar populatia ar putea plati cel mult 20 de lei pe luna pentru acest serviciu, bani cu care s-ar achita anual investitia", a precizat Costica Neata. (Doina GANEA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.