Economic

Razboiul pe datoria Rompetrol se va transa in instanta

Ziarul de Vrancea
2 oct 2010 528 vizualizări
Premierul anunta ca executivul va da in judecata compania petroliera

Statul roman va contesta in instanta toate actiunile efectuate de Rompetrol in afara actelor normative in vigoare si va recupera in justitie sumele de bani restante, a declarat, ieri, premierul Emil Boc. "Statul roman va contesta in instanta toate actiunile efectuate de Rompetrol care sint in afara actelor normative in vigoare in Romania si vom recupera in instanta aceste sume de bani", a spus Boc, intrebat de jurnalisti cu ce va inlocui banii pe care statul trebuia sa ii primeasca de la Rompetrol. Statul a reintrat in actionariatul Rompetrol Rafinare (RRC), cu o participatie de 44,69% din capital, ca urmare a conversiei in actiuni a unor obligatiuni pe care compania, controlata de KazMunaiGaz, nu le-a rascumparat pina joi, termenul limita, potrivit unui comunicat transmis de companie. KazMunaiGaz a decis, joi, in AGA, sa converteasca in actiuni obligatiunile emise de Rompetrol in 2003 si pe care nu le-a rascumparat de la stat, potrivit unui raport al Rompetrol Rafinare transmis Bursei de Valori Bucuresti (BVB). Actionarii vor putea subscrie la mjorarea capitalului in termen de 31 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial a deciziei AGA sau de la 18 octombrie, ca data de inregistrare, daca hotarirea este publicata inainte de aceasta data. Grupul Rompetrol va detine, in urma majorarii capitalului, direct si prin companii pe care le controleaza, peste 54,6% din actiunile Rompetrol Rafinare. In octombrie 2003, Guvernul a emis o ordonanta privind transformarea in obligatiuni cu o maturitate de sapte ani a restantelor bugetare ale Rompetrol existente la 30 septembrie 2003, in valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobinzi si penalitati. Rompetrol Rafinare a rascumparat in luna august obligatiuni in valoare de 71 milioane de dolari de la stat, printr-un credit de la actionarul majoritar. Pe linga acesti bani statul mai are de recuperat de la Rompetrol inca 570 milioane de euro. In luna august, Rompetrol Rafinare a fost actionata in instanta de catre Ministerul Finantelor Publice, care a contestat o majorare de capital de 329,4 milioane de lei, decisa de grupul petrolier in luna iunie, suma care urma sa fie utilizata pentru plata unei parti din obligatiunile datorate catre stat. Daca statul a vinde la bursa actiunile primite la Rompetrol Rafinare, ar incasa 1,184 miliarde de lei, suma rezulata din inmultirea numarului de actiuni la rafinarie, respectiv 19,7 miliarde de titluri, cu cel mai recent pret al actiunilor companiei la BVB, de 0,0601 lei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.