Economic

Notarii iau in calcul o reducere a taxelor

Ziarul de Vrancea
28 sep 2010 521 vizualizări
u masura este luata din cauza ca piata imobiliara nu da semne de revigorare

Notarii publici propun Ministerului Justitiei o noua reducere a taxelor, care in unele cazuri va fi de 90%, si calcularea onorariilor pentru cei care cumpara locuinte prin ANL si alte programe sociale la o valoare stabilita de stat si nu la cea din expertizele notariale. "Dupa reducerile operate in cadrul programului «Prima Casa» si dupa cele determinate de reducerea cu 10% a valorilor orientative ale proprietatilor imobiliare situate pe raza municipiului Bucuresti si a judetelor Ilfov, Calarasi, Giurgiu, Ialomita, notarii publici propun Ministrului Justitiei o noua scadere a onorariilor pentru serviciile notariale. Avind in vedere faptul ca piata imobiliara din Romania nu pare sa se revigoreze semnificativ prea curind, notarii publici propun Ministrului Justitiei reducerea considerabila a onorariilor pentru serviciile notariale cu impact direct asupra populatiei, respectiv vinzari, ipoteci, mosteniri, etc", se arata intr-un comunicat al Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania (UNNPR). Notarii spun ca scaderea onorariului notarial pentru autentificarea actelor de garantie mobiliara sau imobiliara in cadrul programelor sociale adoptate de stat, atinge limite semnificative. Astfel, in cazul unei creante de 400.000 lei, onorariul notarial va scadea, in baza propunerilor UNNPR, de la 1.775 lei la 500 lei. Scaderi semnificative se vor inregistra si la autentificarea celorlalte acte de garantie, acestea atingind limita de 35%. Prin urmare, onorariul pentru autentificarea unui contract de ipoteca la un imprumut in valoare de 100.000 lei va fi de 575 lei fata de 875 lei cit este in prezent. Mai mult, pentru autentificarea oricaror alte acte privind creditarea bancara, daca imprumutul a fost acordat, si ipoteca instituita, cum ar fi spre exemplu o refinantare, onorariul propus pentru serviciul notarial este de doar 100 lei, masura ce avantajeaza direct cetatenii afectati de modificarea conditiilor de creditare si nevoiti sa incheie acte aditionale de renegociere a creditelor deja contractate. Pentru instrainari imobiliare s-au propus reduceri ale onorariilor de peste 12%, iar pentru actele de partaj, avind drept obiect bunuri mobile sau imobile, reducerile sint de peste 40%, ajungind chiar pina la 90%. Astfel, la un act de partaj privind un bun imobil cu o valoare declarata de 40.000 lei, onorariul notarial scade de la 806 lei la 421 lei. De asemenea, pentru procedurile succesorale reducerile propuse sint in medie de 10%. "S-a propus, totodata, Ministrului Justitiei, pentru a veni in sprijinul persoanelor care cumpara apartamente prin intermediul ANL sau care beneficiaza de orice alte programe sociale, ca onorariul sa se calculeze la valoarea bunului stabilit de statul roman prin acte normative si nu prin raportare la expertizele notariale", se precizeaza in comunicat.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.