Economic

Surprizele din topul celor mai bogati romani

Ziarul de Vrancea
28 sep 2010 922 vizualizări
Dinu Patriciu, Frank Timis, Ioan Niculae si Dan Adamescu, pe primele locuri in Top Forbes Romania Dinu Patriciu si Frank Timis ocupa primele doua locuri in a doua editie a Topului Forbes Romania 500 miliardari, cu averi de 2,3 miliarde euro si peste un miliard euro, pozitia a treia fiind impartita de oamenii de afaceri Ioan Niculae si Dan Adamescu, fiecare cu o avere de 0,9-1 miliard euro

Locul al cincilea este ocupat de Veronica Dragan, sotia lui Iosif Constantin Dragan, cu o avere estimata la 800-900 milioane euro, de doua ori mai mare fata de anul trecut. Pe locul sase se situeaza Ion Tiriac, cu 750-800 milioane euro, iar pe sapte fratii Marius si Emil Cristescu, cu o avere estimata la 500-550 milioane euro. Acestia sint urmati de Gabriel Comanescu, pe locul opt, cu 450 milioane euro si de Gabriel Popoviciu si Radu Dimofte, pe pozitia 9, fiecare cu o avere de 400-420 milioane euro. Urmatorul loc in Top Forbes Romania este ocupat de Stoica Gruia, proprietarul Grupului Feroviar Roman si al Grampet, si de Dorin Umbrarescu, fiecare cu o avere de 380-400 milioane de euro.


Cel mai tinar miliardar


Cel mai tinar miliardar roman este Edward Popescu Strohlen, cu o avere de 25 milioane euro. Sorin Ovidiu Vintu conduce topul perdantilor, cu o avere de 215 milioane euro, jumatate fata de nivelul de 400-450 milioane euro din clasamentul anului trecut, potrivit Forbes. Cea mai notabila iesire din top este cea a lui Constantin Penescu, proprietarul lantului de retail Pic, a carui avere nu a mai atins pragul minim de intrare in top, 7-8 milioane euro, dupa ce anul trecut ocupase locul 59, cu o 100 milioane euro. Din top au mai iesit Dragos Grigoriu si Ilie Nastase, care anul trecut aveau averi de 18-19 milioane de euro, respectiv 6-7 milioane de euro. In clasament se regaseste si familia Paunescu, cu o avere estimata la 300 de milioane de euro, omul de afaceri Ilie Carabulea, a carui avere este de 200 de milioane de euro, si Nelu Iordache, proprietarul grupului de firme din care face parte Romstrade si operatorul low-cost Blue Air, cu o avere estimata la 190-200 de milioane.


Topul pe regiuni


De asemenea, mai sint prezenti patronul echipei Steaua, Gigi Becali, cu o avere de 200 milioane euro, si actionarul majoritar al FC Rapid, George Copos, a carui avere se ridica la 180-200 milioane de euro. Cea de-a doua editie a Top Forbes Romania are 66 de nou-intrati din toate regiunile tarii, care au investit prepondent in imobiliare, retail, transporturi si energie. Unul dintre acestia este investitorul imobiliar Dragos Dobrescu, clasat pe locul 42, cu o avere de 130-150 milioane de euro. Doua alte intrari in top apartin lui Ion Sturza, descendent al familiei de domnitori cu acelasi nume, cu o avere de 90-95 milioane de euro (locul 57) si familiei Tomele, cu 43-45 milioane de euro (locul 114). Anul acesta, miliardarii Romaniei au o avere totala de 28,2 miliarde euro (24,3% din PIB), in scadere cu 1,77% fata de anul trecut. Dintre miliardarii inclusi pe lista de anul trecut, doar 19,4% au inregistrat o crestere a averilor, in timp ce 61,6% dintre acestia au avut scaderi semnificative. Zona Bucuresti/Ilfov concentreaza cei mai multi milionari, respectiv 208 persoane, care au o avere cumulata de 15 miliarde euro. Locul secund revine Transilvaniei, cu 104 de milionari. Acestia detin averi totale de 3,35 miliarde de euro. Cei 41 de moldoveni prezenti in clasament insumeaza o avere de 2,05 miliarde de euro. Muntenia are 34 de milionari, cu o avere de 900 milioane euro, iar Banatul 17 de persoane, care cumuleaza 902,5 milioane euro. Cele 32 de persoane din Dobrogea prezente in top aduna o avere de 1,6 miliarde de euro. Topul este editat de Adevarul Holding, controlat de Dinu Patriciu.















În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.